de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea
Pe piața din România există o serie de producători care a lansat numeroase și variate teste rapide pentru detectarea existenței virului SARS-CoV-2. Cum știm care sunt cele mai bune, relevante? Unele sunt contestate, altele sunt recomandate. Antonela Curici (medalion), medic primar în Medicină de Laborator și director medical Synevo România, ne-a vorbit despre toate tipurile de teste, care sunt cele mai eficiente și când trebuie făcute.
„Sunt eficiente și în găsirea noilor tulpini”
- Care este rolul testului efectuat prin metoda RT-PCR în contextul depistării virusului SARS-CoV-2?
- Testul efectuat prin metoda RT-PCR (real time) este unul de diagnostic și rămâne standardul pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Acesta presupune identificarea materialului genetic al virusului prin exsudat nazo-faringian și exsudat oro-faringian. Este eficient în cazul infecțiilor active, indiferent dacă pacientul este simptomatic sau nu. Sunt foarte bune și în depistarea infecției cu noile tulpini SARS-CoV-2, deoarece acestea țintesc zone din materialul genetic al virusului, comune pentru diferitele tulpini, dar nu pot indica ce tip a provocat infecția.
- Ce teste se folosesc în România?
- Se folosesc testele de diagnostic, RT-PCR care evidențiază multiplicarea virusului, cele care pot evidenția structuri din morfologia virusului, dar și teste ce dozează anticorpi, IgM și IgG, atât cei îndreptați împotriva nucleocapsidei, cât și cei îndreptați împotriva proteinei de suprafață, spike. Au fost create testele care detectează antigenul, reprezentate, în primul rând, de cele rapide. Acestea descoperă moleculele care ajută virusul să se replice. Prin urmare, el este eficient în primele zile de la debutul simptomelor și recomandat a fi efectuat de persoanele simptomatice. Dacă există cineva care are simptome și rezultatul testului antigen este negativ, diagnosticul trebuie confirmat printr-un examen efectuat prin metoda RT-PCR. Totodată, acestea pot da rezultatele fals-pozitive, dacă persoana este infectată cu un alt tip de coronavirus sau fals-negative, la persoane deja infectate cu SARS-CoV-2, dacă virusul se găsește în concentrații scăzute.
„În cazul celor făcute acasă, acuratețea rezultatului este mai scăzută”
- Cât de eficient este un test rapid, comparativ cu unul efectuat prin metoda RT-PCR?
- În cazul testelor rapide efectuate acasă, acuratețea rezultatului este mult mai scăzută, deoarece modalitatea de recoltare și calitatea probei recoltate pot să nu fie optime. În schimb, testul antigen care se lucrează pe un analizor automat de imunologie are o corelație foarte bună cu testul RT-PCR, sensibilitatea testului fiind 95%-97%, mai mare decât în cazul unuia rapid efectuat acasă.
- Câte tipuri de teste pentru detectarea anticorpilor există?
- Există două tipuri de anticorpi, îndreptați împotriva a două structuri ale virusului: anticorpii anti-spike, împotriva structurii de suprafață, și anticorpii antinucleocapsidă, împotriva unei structuri interioare din membrana nucleului celulei virale. Anticorpii IgG antinucleocapsidă apar primii și arată că un pacient a trecut prin boală, indiferent dacă a avut simptome sau nu. Cei IgM antispike sunt detectați la trei-patru săptămâni de la debutul simptomelor și arată că am trecut prin boală și nu mai suntem contagioși. La cinci-șase săptămâni de la boală, apar și anticorpii IgG antispike, cei care ne protejează de o nouă infecție.
„Sunt necesare condiții minime de precauție la prelevarea probei”
- Cum şi când se face fiecare?
- Tipul de test utilizat este ales în funcție de starea persoanei care dorește să se testeze, asimptomatic sau simptomatic, contact direct cu un individ cu infecție confirmată sau nu. Persoanele simptomatice, cu rezultat negativ la o primă testare pentru antigenul SARS-CoV-2, vor efectua un test RT-PCR. Cele care au fost în contact direct cu o persoană confirmată ca fiind infectată și sunt asimptomatice se pot examina la șase-șapte zile de la contactul posibil infectant, determinarea RT-PCR având în acest caz o sensibilitate mai mare în detectarea cazurilor pozitive. Pentru testul care evidențiază materialul genetic, RT-PCR, recoltarea se face de la nivel nazo-faringian și faringian cu respectarea condițiilor preanalitice, însemnând fără ingestie de alimente și/sau lichide cu cel puțin trei ore înainte de momentul recoltării. Pentru determinarea antigenului, recoltarea se face doar de la nivel nazo-faringian și nu necesită respectarea unor condiții speciale de recoltare.
- Când se recomandă testul antigen?
- Testele de depistare a antigenului SARS-COV-2 se recomandă în zonele cu prevalență crescută a infecției sau în ariile unde testarea prin metoda RT-PCR nu este disponibilă. Această probă se adresează persoanelor simptomatice și/sau contacților direcți din unități închise sau în populația generală cu scopul de a supraveghea mai bine transmiterea comunitară.
„Anticorpii pot fi detectați în diverse etape”
- Cât de sigur este testul pe care îl fac oamenii acasă?
- În general, testele rapide sunt cele mai accesibile pentru a fi efectuate la domiciliu. Ele nu pun mari probleme de manipulare, dar sunt necesare condiții minime de precauție la prelevarea probei de analizat. Este necesară respectarea indicațiilor prospectului acestui test, înainte de utilizare și consultarea medicului de familie pentru diagnosticul și monitorizarea infecției în cazul unui rezultat pozitiv.
- Ce se întâmplă dacă primul test iese pozitiv?
- În cazul unui prim test RT-PCR pozitiv, metoda fiind „standard de aur”, infecția este confirmată și avem, deci, un diagnostic pozitiv. În cazul unui prim test antigenic rapid, acesta va trebui să fie confirmat printr-un test RT-PCR, mai ales în cazul pacienților asimptomatici. Anticorpii pot fi detectați în diversele etape ale unei infecții, inclusiv în cea de vindecare a infecției și deci, testați în mod singular, nu sunt concludenți în tranșarea diagnosticului de infecție activă/contagioasă.
- Există probabilitatea ca rezultatele să fie eronate?
- În anumite situații, da. Nu toate testele existente pe piață demonstrează aceleași performanțe analitice, iar etapele preanalitice, cum ar fi modul de recoltare a probei, depozitarea și transportul probei sau manipularea testului rapid, pot duce la rezultate eronate.
„Vaccinarea e recomandată după rezoluţia infecţiei“
- Dacă am avut virusul, ne mai vaccinăm?
- Dacă o persoană a fost infectată și este în perfectă stare de sănătate, se poate vaccina. Opțional, ar putea efectua un test de anticorpi antiproteină spike, pentru a documenta statusul imunologic înainte de infectare. Vaccinarea este recomandată după rezoluția infecției, în stare de deplină sănătate fizică. În general, vaccinarea se efectuează la persoanele care nu prezintă semnele unei infecții active. Recomandarea forurilor internaționale în această privință este ca vaccinarea să se realizeze la 60-90 de zile de la debutul simptomatologiei pentru persoanele care au venit în contact cu virusul SARS-COV-2.