de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni gastroenterologice cronice, care presupune un complex de simptome, precum aciditatea la nivelul sternului, regurgitațiile și durerile epigastrice. Un număr însemnat de pacienți, care au manifestări clare ale bolii, prezintă și reflux acid. Doctorul Adriana Tudora (medalion), medic primar de gastroenterologie și medicină internă (0721.523.258; www.gastroenterologadrianatudora.ro), a explicat cum pot fi ținute sub control simptomele, dar și la ce complicații conduce afecțiunea în lipsa tratamentului și a regimului alimentar.
„Diagnosticul se bazează mai ales pe simptomatologie”
- Care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni?
- BRGE este determinată de ineficiența mecanismului antireflux gastroesofagian. Aceasta este produsă în primul rând prin reducerea presiunii mușchiului din zona inferioară a esofagului (sfincter esofagian inferior), ce acționează ca o valvă. Pe de o parte, sfincterul esofagian inferior se deschide pentru a permite trecerea alimentelor în stomac și, pe de altă parte, când este închis, împiedică refluxul conținutului gastric acid din stomac în esofag. Scăderea presiunii la nivelul acestuia mai poate fi favorizată de medicamente (miofilin, nifedipină, benzodiazepine), anumite alimente, fumat și alcool. Un alt element favorizant este reprezentat de scăderea motilității gastrice, având ca efect o întârziere a golirii stomacului cu afectarea „eliminării” naturale de conținut de acid gastric refulat în esofag. Alte cauze sunt de ordin mecanic, precum hernia hiatală, adică ascensionarea unei zone de stomac în interiorul cavității toracice, creșterea presiunii intraabdominale, cum se întâmplă la gravide, obezi, pacienţi cu tumori abdominale gigant sau ascită.
- Cum poate fi diagnosticată această boală?
- Diagnosticul se bazează mai ales pe simptomatologie și se folosesc cât mai puține investigații paraclinice. Simptomele acestei afecțiuni sunt pirozisul, durerile epigastrice care iradiază în torace, arsurile faringiene şi retrosternale, regurgitațiile acide. Toate acestea sunt dependente de alimentație și de poziție. Ele sunt intensificate și de efortul fizic și de stres. Au fost identificate și simptome atipice: tuse cronică, accese de sufocare, dureri în gât și laringite recurente, chiar și crize de astm bronșic. Endoscopia digestivă superioară e indicată, dacă acuzele persistă în ciuda tratamentului corect, sau în caz de disfagie (durere la înghițire), sângerare, sughiț rebel (semn de esofagită de reflux severă).
„Sunt indicate mesele reduse cantitativ”
- În ce constă tratamentul?
- Tratamentul BRGE are ca scop diminuarea refluxului sucului gastric acid din stomac în esofag și prevenirea aparițiilor leziunilor mucoasei esofagiene. Acesta constă în administrarea de inhibitori ai secreției acide pe o perioadă de una-două luni. La nevoie, tratamentul se continuă cu doze de întreținere. Important este ca aceste medicamente să se administreze cu 30 de minute înainte de masă. De asemenea, se adaugă medicația prochinetică, ce favorizează eliminarea conținutului acid din stomac. Pe lângă tratamentul medicamentos, este foarte important să se elimine factorii de risc menționați anterior, adică scăderea în greutate, renunțarea la fumat, la consumul de alcool, cafea, ciocolată, sucuri carbogazoase. Alături de medicamente, regimul alimentar și modificarea stilului de viață sunt esențiale. Se recomandă evitarea meselor abundente, mai ales înainte de culcare. De exemplu, cina va fi servită cu cel puțin două ore înainte de culcare. Contează și poziția în timpul somnului, care trebuie să fie oblică, cu capul mai ridicat, prin adăugarea unei perne. Alimentele nu trebuie să fie nici prea fierbinți (determină congestia mucoasei), nici prea reci (provoacă o vasoconstricție). Zilnic, sunt indicate cinci sau șase mese reduse cantitativ și fracționate. Guma de mestecat poate crește secreția acidă și, totodată, determină înghițirea de aer, ducând astfel la apariția unei senzații de disconfort abdominal. Este importantă mestecarea alimentelor, pentru a ajuta la digestia gastrică. La pacienții obezi, se impune scăderea în greutate, deoarece presiunea crescută asupra stomacului reduce evacuarea gastrică și favorizează refluxul.
„Dieta va fi individualizată”
- Care sunt alimentele permise în această afecțiune?
- Regimul alimentar va fi individualizat și adaptat fiecăruia. Sunt permise carnea slabă, la grătar sau fiartă (pui, curcan, fără piele, pește slab), legumele proaspete, fierte sau gătite, fructele (mere, pere, piersici, nectarine), fără coajă, la început sub formă de compot. După reducerea simptomelor, pot fi consumate proaspete, fără coajă. Pâinea, lipia, cerealele integrale cu un conținut scăzut de grăsimi (fără semințe sau fructe uscate), biscuiții simpli, orezul, orzul, ovăzul, tăițeii, spaghetele, macaroanele și alte paste tamponează secreția acidă, reducând astfel refluxul. Sunt recomandate lactatele reduse în grăsimi, laptele cu griș sau orez, brânza degresată, urda, cașul, brânza moale de vacă. Ouăle pot fi consumate moi, fierte sau sub formă de ochiuri în apă. Este permisă o cantitate mică de unt proaspăt, nesărat. Totodată, sunt permise uleiurile vegetale obținute prin presare la rece. Uleiul va fi adăugat după prepararea termică a alimentelor. În cantitate redusă, bolnavii pot consuma prăjituri de casă cu aluat uscat, budinci de griș sau orez, miere naturală. Sunt tolerate pătrunjelul, mărarul, leușteanul, tarhonul, cimbrul, chimenul, dafinul și scortișoara.
- Practic, ce alimente ar trebui să evite cei care se confruntă cu boala de reflux gastroesofagian?
- Nu trebuie consumate brânzeturi fermentate (cașcavaluri) și sărate (telemea), brânză topită, carne grasă și prăjită, șnițele, vânat, mezeluri, omlete, ouă prăjite. Prăjiturile cu creme și produsele de patiserie se află și ele pe lista cu alimente interzise. Recomand să fie evitate legumele crude fibroase, cum ar fi ceapa, usturoiul, hreanul. Fructele crude sau acre, precum lămâile, portocalele, grepfrutul și ananasul sunt contraindicate. Sosurile picante, ce conțin ardei iute, hrean, piper negru, sunt dăunătoare, la fel și slănina, afumăturile, ciorbele grase, rântașurile. Bolnavii trebuie să elimine băuturile carbogazoase, cafeaua, ceaiul negru și alcoolul.
„Poate să determine esofagul Barrett“
- În lipsa tratamentului și a regimului alimentar, la ce complicații conduce BRGE?
- BRGE poate evolua spre complicații serioase. La endoscopie, este posibil să apară eroziuni esofagiene, acest aspect semnificând o esofagită de reflux cu diferite grade de severitare. Refluxul acid duce la o inflamație permanentă a esofagului care poate determina apariția în timp a ulcerațiilor de diferite dimensiuni, cu sângerări, dificultăți la înghițire și, ulterior, stenoze esofagiene (îngustări ale esofagului care fac dificilă trecerea alimentelor). Pe acest fond, este posibil să apară esofagul Barrett, care reprezintă o modificare a mucoasei esofagiene, considerată o stare precanceroasă. Dincolo de costul economic ridicat, BRGE deteriorează calitatea vieţii pacienţilor la un nivel similar cu afecţiuni cum ar fi artroza, infarctul miocardic, insuficiența cardiacă sau hipertensiunea arterială.