Main menu

header

835 14 2de Simona Lazăr

Hormonii, mesagerii chimici produși de celulele endocrine, reglează multe funcții în corpul nostru. Această mașinărie complexă uneori trebuie susținută de terapia hormonală. Cu toate acestea, unele medicamente trezesc multe temeri la pacienți. Una dintre cele mai frecvente este creșterea în greutate. Dar chiar se pun kilogramele din acest motiv? Oamenii de știință au încercat să găsească răspuns acestor întrebări.

Pilula contraceptivă și creșterea în greutate - totul „depinde de femei”

Există două tipuri de pilule contraceptive. În primul rând, sunt pastile numai cu progestativ. Acestea conțin doar progesteron. Puteți utiliza și pastile care combină cei doi hormoni sexuali feminini: estrogen și progestogen. Pentru ambii hormoni, aceste contraceptive sunt supuse aceluiași avertisment public general: pilula te îngrașă. „Dacă te uiți la toate studiile științifice privind pilulele combinate și creșterea în greutate, nu există o creștere medie în greutate. Dar asta este doar o medie. Un grup restrâns de femei are tendința de a crește în greutate, totuși”, spune doctor Emmanuelle Lecornet-Sokol, endocrinolog și diabetolog, parte a echipei de cercetare INSERM (Franța), care explorează aceste situații. Prima cauză a acestor kilograme în plus este simplă: aceste pastile cresc pofta de mâncare. „Într-un mod oarecum subtil, femeile care folosesc acest tip de contracepție încep să mănânce puțin mai mult, fără a-și da seama neapărat. Ceea ce le determină să se îngrașe”.

Schimbările de viață - ce rol joacă?

Cealaltă explicație este situațională. Emmanuelle Lecornet-Sokol explică: „Uneori începem să luăm pilula pentru că avem un partener obișnuit. Aceasta este însoțită de o schimbare de viață. De exemplu, părăsim casa părintească pentru a ne stabili împreună cu partenerul nostru. Acești factori de schimbare pot duce la mai multă mâncare”. Prin urmare, este posibil ca femeile să asocieze creșterea în greutate cu tratamentul lor și nu cu stilul lor de viață. Femeilor care încep tratamentul cu pilula combinată li se recomandă să își monitorizeze graficul de greutate și apetitul. Dar nu este nevoie să țină o dietă, trebuie doar să se cântărească o dată sau de două ori pe lună. „Dacă nu vreţi să vă cântăriţi, puteți avea o piesă vestimentară de test, precum pantaloni sau o rochie”, spune medicul. Pe de altă parte, pastilele numai cu progestativ au un efect mult mai mare asupra creșterii în greutate, inclusiv micro-progestinelor.

„Să vă faceți griji de la 5-10 kilograme în plus!”

„Dacă observați creșterea în greutate de la începutul folosirii contraceptivelor, trebuie să vă uitați mai întâi la voi înșivă”, explică expertul. „Am mâncat mai mult decât de obicei, am făcut mai puține exerciții? Renunț la fumat? Dacă nimic nu explică creșterea în greutate, ne întoarcem la medicul nostru pentru a schimba pilula”. Emmanuelle Lecornet-Sokol adaugă: „Nu merită să vă faceți griji pentru un kilogram sau două. Pe de altă parte, dacă puneți 5 sau 10 kilograme, aceasta este o diferență reală. Odată ce aţi ajuns supraponderal, se poate complica orice soluție pentru pierderea kilogramelor în plus, cu riscul de a intra într-un sistem de dietă repetitivă. Prin urmare, trebuie să mâncăm sănătos pentru a încerca să prevenim supraponderalitatea”. Cel mai bun mijloc de a păstra linia și forma - pe lângă o dietă echilibrată - este o activitate sportivă obișnuită, adică 2 ore şi 30 de minute pe săptămână, sau 30 de minute pe zi, sau o oră de două ori pe săptămână”.

„Pilula contraceptivă combinată“ trebuie folosită concomitent cu o monitorizare atentă a greutăţii şi apetitului