Main menu

header

836 12 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Felul în care se prezintă dantura unui copil şi grija pe care o acordă, chiar şi în cazul dinţilor de lapte, au un efect major asupra sănătăţii danturii la maturitate. Cariile şi anomaliile întâlnite la copiii de până la 6 ani sunt dese, iar factorii care influenţează apariţia lor sunt numeroase. Medicul stomatolog Alexandra Vasiliu ne-a vorbit despre afecţiunile dentare cu care se confruntă cei mici, care sunt cauzele apariţiei, ce efecte pot produce pe termen lung, dacă sunt ignorate şi, mai ales, cum se face corect igiena orală.

„Bolile genetice influenţează erupţia”

- De ce unii copii au dinţii strâmbi?

- Cauzele apariției „dinților strâmbi” (incongruenței dento-alveolare) sunt multiple: moștenirea genetică a copilului, traumele mecanice, malnutriția, bolile sistemice şi obiceiurile vicioase, cum ar fi suptul degetului, roaderea unghiilor sau mușcarea buzei. Anomaliile dento-maxilare sunt o reală problemă de sănătate publică. Implicațiile pe care le determină acestea se răsfrâng asupra întregii stări de sănătate a copilului, adolescentului și, mai târziu, a adultului tânăr.

- Care este mecanismul de erupţie?

- Erupția dinţilor temporari începe la vârsta de 6 luni şi se încheie în jurul vârstei de 2 ani și 6 luni, iar la cei permenenţi, începe undeva pe la 6 ani și se încheie cu erupția molarului de minte, la vârsta de 18-25 de ani. Bolile genetice, endocrine, neurologice, expunerea la radiații ionizate, traumatismele de la nivelul feţei şi afecțiunile dentare (cariile netratate ale dinților temporari afectează erupția dinților permanenți) influențează erupţia dinţilor. Încă de la apariția pe arcada dentară a primului dinte permanent, putem analiza relațiile ocluzale și spațiul existent, astfel încât să stabilim necesitatea unui tratament ortodontic care poate asigura erupția corectă a întregii dentiţii permanente.

„Strungăreața poate fi un semn de anomalie sau de afectare parodontală”

836 12 2- Aşadar, cariile dinţilor de lapte influenţează poziţia celor permanenţi?

- Cariile dinţilor temporari au un rol major în sănătatea celor permanenți. Dacă nu sunt tratate, acestea evoluează spre mugurii dinţilor aflați în os, afectându-le integritatea. În cazul în care dinții de lapte se pierd mai repede, de cele mai multe ori din cauza cariilor netratate, erupţia dinţilor permanenți are de suferit.

- Cum se creează spaţiile dentare?

- Diastema sau strungăreața este definită ca fiind spațiul dentar prezent între incisivii centrali superiori și apare în mai multe situații. De exemplu, la dinții de lapte, prezența ei este normală, deoarece face parte din procesul de lărgire al arcadelor dentare în vederea erupției dinților permanenți, dinți ce sunt mai mari și mai numeroși, comparativ cu cei temporari. Dacă acest spațiu nu dispare sau este prezent în timpul dentiției permanente, el poate fi un semn de anomalie dentară sau afectare parodontală.

„Obiceiul vicios de sugere a degetului este o reală problemă”

- Spuneaţi că suptul degetului poate cauza strâmbarea dinţilor...

- Obiceiul vicios de sugere a degetului reprezintă o reală problemă și necesită un tratament complex prin colaborarea între psiholog, medicul stomatolog și medicul pediatru. Acesta declanșează apariția unor modificări de poziție ale dinţilor asupra cărora acționează în mod direct, efectele fiind diferite în funcție de durata practicării obiceiului, degetul supt și poziția acestuia în gură.

- Anumite lovituri, traumatisme pot influența poziţia dintelui?

- Traumatismele de la nivelul capului, produse în copilărie, pot avea efecte nedorite asupra danturii. În cazul unei căzături, copilul se poate lovi la nivelul mentonului, unde există centrii osoși de creștere ai mandibulei. Dacă aceștia sunt afectați, mandibula nu se mai dezvoltă normal, rămâne redusă ca volum și, astfel, dinții permanenți nu vor avea spațiul necesar pentru erupție. De asemenea, un traumatism frontal poate duce la pierderea dinţilor deja erupţi pe arcadă.

„Există factori care pot limita un tratament ortodontic”

836 12 3- Aparatul ortodontic e o soluţie?

- Aparatele ortodontice reprezintă o soluție la îndemâna medicului stomatolog pentru o serie de anomalii de poziție sau de număr al dinţilor. De exemplu, în cazul în care lipsește un dinte pe arcadă și există un spațiu între ceilalți dinți, acesta se poate închide şi, astfel, se reface conturul continuu al arcadei dentare. În cazul dinţilor aflați într-o poziție defectuoasă, prea înclinați în sens frono-posterior sau lateral, se corectează această poziție. Există situații în care dinții sunt blocați în os, nu au loc să erupă și este necesară coroborarea tratamentului ortodontic cu cel chirurgical.

- Poate crea complicaţii?

- Tratamentul ortodontic se aplică numai după o diagnosticare corectă, în urma căreia se stabilește un obiectiv ce va fi atins pe parcursul purtării aparatului dentar și va fi menținut și după încetarea purtării acestuia. Există factori care pot limita un tratament ortodontic: tipul de anomalie dentară, vârsta pacientului, capacitatea de înțelegere a copilului, gradul de cooperare al pacientului, starea de sănătate generală. Forțele ortodontice care acționează trebuie urmărite riguros, prin controale periodice, aparatul dento-maxilar fiind într-o continuă dinamică. Aplicarea într-un timp îndelungat a unor forțe ortodontice excesive poate avea efecte nedorite asupra parodonțiului și, astfel, pot declanșa mobilizarea și, ulterior, pierderea dinților.

„Recomand igienă riguroasă, alimentație rațională și controale stomatologice periodice, o dată la 6 luni”

- Ce este necesar pentru o dantură sănătoasă?

- Regula de aur este una simplă: igienă riguroasă, alimentație rațională și controale stomatologice periodice, o dată la 6 luni. În cazul celor mici, există mai multe tehnici de periaj care se învață cu ocazia primelor vizite în cabinetul stomatologic, vizite cu prilejul cărora copilul capătă încredere și își învinge teama legată de tratamentele stomatologice.

- Ce probleme poate produce o dantură înghesuită?

- Înghesuirile dentare și pozițiile necorespunzătoare ale dinților produc dezechilibre în cadrul procesului masticator, forțele masticatorii vor acționa anormal și, în final, dinții și țesutul înconjurător vor avea de suferit. Dacă în copilărie sau în adolescență nu se aplică tratamentul ortodontic pentru a corecta aceste defecte, adultul se va confrunta cu probleme dentare și parodontale severe, complicații ce pot merge până la mobilizarea și pierderea precoce a dinților.

„Periajul corect trebuie învățat de cei mici încă din timpul dentiției temporare, efectuându-l inițial cu ajutorul părintelui și, ulterior, singuri“

„O urgenţă stomatologică este avulsia dentară“

- Care sunt cele mai frecvente situaţii cu care se confruntă un copil?

- În copilărie sunt frecvente traumatismele dentare cauzate de căzăturile sau lovirile ce implică regiunea capului. De asemenea, obiceiurile vicioase (suptul degetului, roaderea unghiilor sau a creionului) și cariile dentare apărute în urma unei igiene dentare defectuoase reprezintă motive de îngrijorare ce determină părintele să ceară ajutorul medicului stomatolog. O urgență frecventă la copii o reprezintă avulsia dentară (în urma unui traumatism, dintele este expulzat din alveolă). Dacă se intervine rapid și dintele este conservat corespunzător până la sosirea în cabinetul stomatologic, se poate încerca replantarea acestuia în os.