Main menu

header

838 12 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Un studiu de dată recentă pune în evidență beneficiile importante ale unor exerciții simple de întindere pasivă, care contribuie semnificativ la flexibilizarea arterelor și la îmbunătățirea circulației sangvine.

Dilată arterele și le reduc rigiditatea

Potrivit rezultatelor unei cercetări publicate de „Journal of Physiology”, în doar 12 săptămâni de exerciții simple de întindere pasivă, efectuate cu regularitate, este sporită capacitatea de dilatare a arterelor, se micșorează rigiditatea acestora și astfel se îmbunătățește fluxul sangvin către toate organele. Întinderile pasive implică o forță exterioară (o altă persoană sau gravitația) și reprezintă o armă redutabilă în fața ucigașului numărul unu al contemporaneității, bolile cardiovasculare. După ce experții de la Universitatea din Milano, care au realizat experimentul, au evaluat diferențele dintre voluntarii care au efectuat cinci sesiuni de întinderi pe săptămână, timp de trei luni, și cei care nu au făcut exerciții, s-a constatat la cei dintâi dilatarea arterelor și descreșterea rigidității acestora.

Utile pacienților cu mobilitate scăzută

Îmbunătățirile constatate la nivelul sistemului cardiovascular au implicații majore asupra incidenței bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a diabetului. Potrivit experților italieni, această metodă de antrenament poate fi luată în considerare ca opțiune naturală de a îmbunătăți starea sistemului cardiovascular și, pe de altă parte, de a reduce riscul complicațiilor sau chiar al apariției altor boli în cazul pacienților cu mobilitate redusă. În același timp, întinderile pasive ușoare pot fi utilizate în timpul spitalizării sau după unele intervenții chirurgicale, pentru a se păstra buna condiție a sistemului cardiovascular. Nu în ultimul rând, aceste exerciții pot fi efectuate acasă, pentru întreținere, și chiar la vârste mai înaintate, întrucât nu supun corpul la presiuni foarte mari.

Fortifică sistemul osos

Mișcările de întindere au rolul de a detensiona musculatura și de a accelera circulația la nivelul grupelor musculare. Acest tip de exerciții este foarte important și pentru că ajută la eliminarea toxinelor acumulate în țesuturi, ca rezultat al arderilor. Un alt beneficiu al întinderilor este acela că, prin mărirea flexibilității, micșorează posibilitatea producerii unei accidentări în timpul activității fizice. Efectuate cu regularitate, întinderile, inclusiv cele pasive, îmbunătățesc mobilitatea articulațiilor și a musculaturii, dar și elasticitatea și flexibilitatea corpului. De asemenea, cresc forța fizică și fortifică sistemul osos.

„Această nouă arie de aplicare a întinderilor pasive este relevant în special în perioadele de izolare sau de limitare a circulației, când alte metode de prevenire a bolilor de inimă sau atacului cerebral sunt restrânse“ Emiliano Ce, Universitatea Milano