de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Diabetul gestațional este o afecțiune care apare în timpul sarcinii, de regulă după luna a V-a, la cele mai multe femei, dar și mai târziu, pe la jumătatea lunii a VI-a, ca urmare a unei tulburări de glicemie. În cele mai multe cazuri, după naștere, dispare, dar poate crea și complicații. Laura Mustață (medalion), medic primar Obstetrică - Ginecologie, ne-a vorbit despre declanșarea diabetului gestațional, care sunt factorii favorizanți și în ce măsură sunt afectați mama și fătul.
„Diagnosticul se pune în trimestrul II”
- Ce este diabetul gestațional?
- Diabetul gestațional presupune apariția unei tulburări de glicemie la femeile însărcinate în trimestrul II, care nu sunt cunoscute cu diabet dinainte de perioada de sarcină. Diagnosticul se pune în sarcină în urma unui test de toleranță la glucoză, efectuat, de obicei, între 24 și 28 de săptămâni de sarcină.
- Când și de ce apare? Cum se declanșează?
- Cel mai frecvent, diagnosticul se pune în trimestrul II de sarcină când se efectuează testul de toleranță la glucoză. Pentru pacientele cu istoric important de diabet, cu factori de risc sau care au avut diabet la prima sarcină, se poate efectua testul de toleranță la 16-18 săptămâni de sarcină. Declanșarea are loc în urma unei reglări deficitare de la nivelul pancreasului, ca răspuns la rezistența crescută la insulină, din cauza sarcinii.
„Pot apărea dificultăți respiratorii”
- În ce condiții mama poate face diabet gestațional?
- Factorii care predispun la apariţia diabetului gestațional includ un istoric familial și personal de diabet și diabet gestaţional, dar importanți sunt și alţi factori, cum ar fi vârsta de peste 35 de ani, obezitatea, dieta dezechilibrată, ce include carbohidrați în exces, dulciuri procesate sau zahăr în exces.
- Cu ce stări, simptome se confruntă gravida?
- De obicei, diabetul gestațional în fazele incipiente este asimptomatic. Dereglările glicemiei, hiperglicemia, caracteristică bolii în general, este asimptomatică. În situațiile unei persistențe timp îndelungat a glicemiei crescute necompensate de tratament/regim se poate ajunge la simptome serioase și la afectarea sarcinii, până la coma cetoacidozică. În faze avansate, pot apărea dispneea, dificultăți respiratorii, creșterea frecvenței respiratorii, urinare frecventă, creșterea bruscă în volum a abdomenului matern, care se întâmplă din cauza unei creșteri excesive a cantității de lichid amniotic. Nu există simptome specifice și nu este de preferat să așteptăm apariția simptomelor unui diabet gestațional decompensat, deoarece atât viața fătului, cât și a mamei, pot fi puse în pericol.
„Tratamentul presupune urmărirea unei diete stricte”
- Este indicat ca mama să știe că are diabet sau este un factor de stres în plus inutil?
- Pentru pacientele fără factori de risc, normoponderale, cu o curbă de acumulare de kilograme în sarcină normală, fără istoric familial sau personal de diabet, un făt dezvoltat corespunzător vârstei gestaționale, se poate lua în calcul neefectuarea acestui test. Pe de altă parte, această boală este destul de frecventă în populația de gravide și este util ca acest test să fie făcut, mai ales că tratamentul diabetului de sarcină presupune urmărirea unei diete stricte și nu necesită decât foarte rar tratament medicamentos cu insulină.
- În ce situații poate produce complicații?
- Complicațiile apar ca urmare a glicemiilor necontrolate eficient. Și este necesar să fie controlate în peste 70%-75% din monitorizări, astfel încât să asigurăm un mediu propice pentru mamă și făt și să minimizăm riscurile.
„Dezvoltarea fătului poate fi afectată”
- Cum se tratează? Cum se poate ține sub control?
- În majoritatea cazurilor, un consult la diabetologie stabilește planul de monitorizare a glicemiilor și dieta corespunzătoare pentru a ține sub control glicemia. Rar este necesar tratamentul cu insulină pentru cazurile selecționate, când glicemiile nu pot fi ținute sub control doar prin dietă.
- Se poate preveni sau stopa rezistența la insulină și, implicit, instalarea diabetului gestațional?
- Prevenția, în general, ține de factorii de risc modificabili. Creșterea nivelului de activitate fizică scade și rezistența la insulină, menținerea unei greutăți normale, dieta cât mai echilibrată, ajută la evitarea unui astfel de diagnostic.
- Cum va afecta diabetul dezvoltarea fătului?
- Diabetul poate să afecteze dezvoltarea fătului în mai multe feluri. Sunt situații rare în care un diabet preexistent sarcinii și necontrolat, nedispensarizat poate determina apariția de malformații fetale. Pe de altă parte, un diabet de sarcină controlat mai anevoios poate duce la apariția macrosomiei, nașterea de feți peste 4.500 g, creșterea cantității de lichid amniotic și, implicit, poate duce la moarte fetală în uter. De aceea, controlul glicemiilor este esențial în sarcină.
„Recomandarea ideală este de naștere pe cale naturală”
- Nașterea fătului va fi afectată?
- Pentru pacientele cu diabet gestațional, nasterea poate fi îngreunată dacă există un făt macrosom (estimat ecografic). Dacă vorbim și despre o cantitate mai mare de lichid amniotic, poate apărea și riscul rar de prolabare de cordon ombilical la momentul ruperii membranelor. Și mai mult, dacă dintr-o mamă diabetică se va naște un făt la peste 4.000 g, se estimează că implicit cresc și riscurile de distocie de umeri și rupturi vaginale/perineale la mamă. De aceea, pentru aceste paciente, unde se anticipează o naștere mai dificilă prin greutatea mare a fătului, se recomandă declanșarea naşterii la 38-39 săptămâni.
- Ce tip de naștere se recomandă?
- Recomandarea ideală este de naștere pe cale vaginală, desigur, în funcție și de dorința pacientei. La feții estimați macrosomi, se poate indica operație cezariană. De reținut este faptul că momentul nașterii la pacientele cu diabet de sarcină este direct dependent de controlul glicemiilor și în situații speciale se recomandă declanșarea nașterii înainte de 40 de săptămâni de sarcină.
„Majoritatea femeilor diagnosticate au o remisie după încheierea perioadei de lehuzie“
- În ce situații diabetul de sarcină se va menține și după cele nouă luni?
- Diabetul gestațional predispune la dezvoltarea diabetului de tip II, în timp. Majoritatea femeilor diagnosticate cu această boală au o remisie a acestuia după încheierea perioadei de lehuzie. Însă, câteodată, poate persista și în afara sarcinii. Aceste situații sunt rare, dar din acest motiv e important să existe o dispensarizare prin medicul diabetolog și după momentul nașterii. Se întâmplă mai ales pentru pacientele care au avut un diabet dificil de controlat în cursul sarcinii.