de Călin Popa şi Adrian Barna
Optimismul, esenţial în recuperarea postinfarct
Adulții tineri și de vârstă mijlocie care manifestă suferință psihologică severă - cum ar fi depresia sau anxietatea - după un atac de cord sunt de două ori mai predispuși să sufere un al doilea eveniment cardiac în decurs de cinci ani, arată datele unui studiu prezentat la cea de-a 70-a sesiune științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie. Studiul trage un semnal de alarmă referitor la necesitatea ca medicii cardiologi să recomande acestor pacienți evaluări psihologice regulate, întrucât optimismul s-a dovedit un element-cheie în prevenirea unor recidive.
Oamenii care se simt mai tineri trăiesc mai mult
Persoanele care se simt mai tinere au un sentiment mai pronunțat de bunăstare, o mai bună funcționare cognitivă, mai puțină inflamație, un risc mai scăzut de spitalizare și trăiesc mai mult decât ceilalți oameni, arată rezultatele unei cercetări publicate de „American Psychological Association”. Ccercetătorii de la Centrul German de Gerontologie au descoperit că, în medie, legătura dintre stres și declinul stării generale a fost mai puternică pentru participanții cronologic mai în vârstă, dar printre persoanele care s-au simțit mai tinere decât vârsta lor cronologică, asocierea s-a dovedit mult diminuată.
Meditaţia vă scapă de sindromul posttraumatic
Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadrul Universității Maharishi International, din Iowa, SUA, una dintre metodele eficiente de a combate sindromul posttraumatic este meditația transcedentală. După ce au recurs la această procedură timp de trei luni, 50% dintre veteranii cu acest sindrom care au participat la experiment nu au mai manifestat markerii afecțiunii. „Meditația este mai bine tolerată de persoanele implicate, pentru că nu recurge la a le influența să-și aducă aminte de episoadele care le-au afectat”, arată autorii cercetării într-un comunicat oficial.
Chimicalele din produsele de curăţenie afectează fertilitatea masculină
Poluarea este de multă vreme o amenințare directă la sănătatea umană și nu este vorba doar despre cea atmosferică, ci și despre cea la care se expun persoanele care fac curățenie în propria casă. Potrivit datelor publicate de epidemiologul Shanna Swann, în cartea „Count Down” („Numărătoare inversă”), chimicalele din produsele de igienizare casnică duc la reducerea cantității de lichid seminal și astfel la scăderea fertilității masculine. „Ftalații omniprezenți au impact asupra echilibrului hormonal”, arată expertul.