de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
Prezent în mediu în cantități infime și folosit în numeroase procedee industriale, plumbul poate fi toxic organismului chiar și în doze mici. Ce poate aduce cu sine intoxicația cu plumb, aflați în rândurile următoare.
Cel mai sensibil organ la acțiunea acestui metal rămâne creierul
Potrivit oamenilor de știință, intoxicația cu plumb, cunoscută sub denumirea de saturnism, este determinată de prezența acestui metal în organism, cel mai sensibil organ fiind creierul. Primele simptome ale afecțiunii sunt durerea abdominală, constipația, durerile de cap, iritabilitatea, problemele de memorie, infertilitatea. Dacă nu este tratată la timp, intoxicația cu plumb poate deveni severă, moment în care pacientul se confruntă la început cu anemie, apoi cu convulsii, semne neurologice, gust metalic, reducerea apetitului, scăderea în greutate, șoc, pierderi la nivelul tractului gastrointestinal, hemoglobinurie, comă și chiar moarte. Cum pătrunde plumbul în organism? Prin inhalare sau ingestie. Acest metal poate fi găsit atât în jucării, obiecte casnice care conțin metal sau vopsea, cât și țevi, inclusiv cele de apă. De asemenea, plumbul poate ajunge în corp și prin leziuni deschise ale pielii sau prin mucoase.
Există chiar și în ruj și în deodorant!
Nu în ultimul rând, expunerea se mai poate face și prin practicarea distilării ilegale a alcoolului în recipiente ce conțin plumb. Probleme pot avea persoanele care trăiesc în orașe cu trafic intens sau zonele din apropierea autostrăzilor unde, de cele mai multe ori, solul rămâne contaminat ani buni cu benzină sau cu vopsea. O atenție deosebită trebuie să o aibă și cei care practică tirul sau se ocupă cu olăritul și pescuitul, întrucât folosesc obiecte ce conțin plumb. Doamnele și domnișoarele trebuie să știe că o cantitate de plumb se află și în produse cosmetice de uz zilnic, respectiv rujuri și deodorante. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că metalul a fost găsit și în numeroase medicamente și suplimente nutritive a căror compoziție este insuficient reglementată. Saturnismul este cel mai frecvent întâlnit la adulți, mai ales la cei care implică manipularea plumbului, respectiv industria de topire și turnare a metalelor, realizarea aliajelor, bateriilor sau a fierului vechi. În cazul unei plăgi prin împușcare, există numeroase raportări ale saturnismului în urma fragmentelor de șrapnel restante.
Grupul cu cel mai crescut risc sunt copiii cu vârsta de până în 5 ani
În ceea ce îi privește pe cei mici, aceștia dezvoltă simptome cronice când ingerează obiecte ce conțin o cantitate mare din acest microelement, care le alterează abilitățile intelectuale și comportamentul. Mai mult, le scade atenția și concentrarea, au insomnii, un comportament agresiv, apetitul se diminuează, apar puternice dureri abdominale. Consecințele pe termen lung pot fi severe și ireversibile și se referă la retard mental, declinul funcției renale, surditate și multe alte complicații. Grupul cu cel mai crescut risc de a se intoxica cu plumb îl constituie copiii cu vârsta sub 5 ani, spun oamenii de știință, întrucât introduc frecvent mâinile și alte obiecte în gură. Mare atenție la copiii cu Pica, sindrom care se manifestă prin consumul de substanțe necomestibile, precum pământ, cretă, var, vopsea, hârtie etc.! Din păcate, aceștia absorb o cantitate mult mai mare de plumb din tractul intestinal și cel respirator decât un adult. Pentru că sistemul lor digestiv este în formare, se pot îmbolnăvi mult mai repede de saturnism.
Ce analize sunt necesare pentru un diagnostic corect
Pentru a fi măsurată cantitatea de plumb din organism sunt de ajutor testele de laborator, în primul rând metoda spectrometriei de absorbție cu atomizare în cuptor de grafit. Pe de altă parte, pentru a observa modificările conformaționale ale elementelor din sânge, este necesar un examen frotiu periferic. De asemenea, medicul va cere măsurarea protoporfirinelor eritrocitare, care sunt peste valorile normale. Potrivit specialiștilor, acest metal se depune și la nivel osos. Drept urmare, aveți nevoie și de o radiografie osoasă, unde se va vedea dacă există modificări sugestive la nivelul metafizelor oaselor lungi, mai ales în cazul copiilor. Mergeți urgent la medic, mai ales în cazul în care suspectați că există un obiect de plumb care a fost înghițit. Nu în ultimul rând, plumbul poate fi măsurat în urină, dar și în fecale. Valorile în sânge considerate tolerabile de Ministerul Muncii din România sunt: >9 µg/ dL la copii, >25 µg/ dL la adulți sub 60 de ani, >32 µg/ dL la adulți peste 60 de ani și >40 µg/ dL în cazul adulților cu expunere profesională.
Care este cel mai bun tratament
Cât privește tratamentul saturnismului, acesta variază în funcție de tipul de intoxicație, severitatea și cauza sa. În cazul ingestiei unui obiect ce nu a fost eliminat prin materiile fecale, se recomandă extragerea sa endoscopic sau prin tehnici de chirurgie minim-invazivă. De mare ajutor sunt medicamentele antidot, cunoscuții chelatori de metale grele, în speță chelatori de plumb. Nu administrați niciun medicament decât sub directa îndrumare a specialiștilor! Studiile arată importanța suplimentării vitaminei B6, vitaminei E, zincului, vitaminei C şi acidului alfa-lipoic.
A fost menţionat în Vechiul Testament
Folosit din cele mai vechi timpuri, cu 3.500 de ani înainte de Hristos, plumbul este unul dintre cele șase metale menționate în Vechiul Testament: „Aurul, argintul, arama, fierul, plumbul, cositorul și tot ce trece prin foc, să le treceți prin foc, ca să se curețe; afară de aceasta, și cu apă de curățire să le curățiți...”. În Imperiul Roman, metalul a fost utilizat drept conservant pentru mâncăruri și băuturi, iar acetatul de plumb folosit ca îndulcitor al vinurilor. Există și istorici care susțin că nebunia unor împărați precum Caligula, Nero și Commodus ar fi un rezultat al folosirii în exces a vinului conservat în vase de plumb și a îndulcitorilor cu plumb în general. Din vechime, acest metal este folosit la realizarea tubulaturii orgilor, în amestec cu diverse cantități de cositor pentru a controla tonalitatea tuburilor, dar și la obținerea statuilor și a sculpturilor.