de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Cercetători de la instituții de top mondial au realizat variante de plasturi care să le fie de folos deopotrivă persoanelor foarte active, care merg la sală pentru antrenamente de forță, și celor cu probleme de sănătate, cărora le măsoară semnele vitale.
Lasă transpirația să se scurgă
Experții de la Institutul de Tehnologie Massachusetts au creat o nouă „piele electronică” rezistentă la transpirație, care poate monitoriza semnele vitale chiar și în timp ce o persoană se află în plin antrenament pe o bandă de alergare sau consumă un fel de mâncare picantă. Cercetătorii au dezvoltat un plasture foarte con- fortabil, care are încorporat un senzor despre care oamenii de știință afirmă că nu va funcționa defectuos și nici nu se va desprinde, indiferent de cât de transpirată ar fi persoana care poartă dispozitivul. Inspirați de vechea artă japoneză de decupare a hârtiei kirigami, specialiștii americani au realizat un plasture care lasă transpirația să se scurgă, exact cum face și pielea umană.
Determină temperatura, hidratarea și pulsul
Dispozitivul este extrem de flexibil, elastic și încovoiat, fiind confortabil la purtare pentru perioade lungi, timp în care monitorizează constant semnele vitale: măsoară temperatura, nivelul de hidratare, expunerea la razele UV și pulsul. Echipa care a realizat proiectul a depășit neajunsurile anterioare ale acestor dispozitive, care nu reușeau să fie eficiente în condițiile în care persoana transpiră abundent. Noul studiu a analizat porii sudoripari umani și s-au combinat datele cu tehnicile japoneze de tăiere a hârtiei. Pe parcursul testelor, voluntarii au purtat acești plasturi cu „piele inteligentă” o săptămână fără întrerupere și s-a reușit monitorizarea semnelor vitale chiar și atunci când participanții au efectuat antrenamente prelungite ori au consumat alimente foarte iuți. „Putem furniza senzori portabili care monitorizează constant, pe termen lung”, punctează specialistul Jeehwan Kim.
Evaluare concomitentă a inimii și a nivelurilor biochimice
Un plasture foarte moale și elastic a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din California. Dispozitivul este destinat persoanelor cu diverse afecțiuni și poate monitoriza circulația sangvină a utilizatorului, măsoară nivelul de glucoză, de alcool, de cofeină și nivelurile biochimice, toate în același timp. Plasturele poate fi purtat pe gât, pentru a se urmări în mod continuu tensiunea arterială și ritmul cardiac. Acest dispozitiv este primul care monitorizează concomitent semnalele cardiovasculare și nivelurile biochimice multiple din corpul uman, ceea ce îl recomandă cardiacilor, hipertensivilor, diabeticilor, celor predispuși la apariția sepsisului (scăderea bruscă a tensiunii arteriale). În același timp, plasturele poate fi benefic în unitățile de terapie intensivă. „Acest tip de material este foarte util pentru persoanele cu afecțiuni medicale, care trebuie să-și monitorizeze în mod regulat propria sănătate. Putem colecta atât de multe informații cu acest dispozitiv, și o putem face într-un mod neinvaziv, fără a provoca pacienților disconfort sau întreruperi ale activității zilnice”, susține expertul Lu Yin.
„Cu acest plasture foarte adaptabil și asemănător pielii, respirabil, nu vor exista acumulare de transpirație, informații greșite sau detașare de piele“ (Jeehwan Kim, Institutul de Tehnologie Massachusetts)