Main menu

header

de Călin Popa şi Daniel Şuta

Chimicalele din produsele de curăţenie scurtează viaţa

Substanțele chimice din produsele de uz casnic au capacitatea de a cauza decesul mai multor persoane decât s-a estimat până acum. Potrivit specialiștilor de la Universitatea Colorado-Boulder, din SUA, particulele nocive din produsele chimice ar putea contribui la de zece ori mai multe morți premature decât s-a previzionat. Aceste particule minuscule se află în orice, de la vopsele la pesticide și de la solvenți la detergenți. Noua analiză estimează că procesul prin care acestea ajung în atmosferă, apoi în plămânii umani ar putea fi responsabil pentru până la 900.000 de decese.

Flotările scad riscul de boli cardiovasculare

Bărbații care pot efectua cel puțin 40 de flotări într-o singură serie sunt mult mai puțin susceptibili de a suferi de boli de inimă în următorii zece ani din viață, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității Harvard. Acest studiu este primul care evidențiază modul în care capacitatea de împingere este legată de bolile de inimă. Practic, bărbații de vârstă mijlocie care pot face mai mult de 40 de flotări o dată au un risc redus cu 96% de a dezvolta afecțiuni cardiace și conexe, comparativ cu cei care nu pot finaliza mai mult de zece flotări.

Terapia cu lumină, eficientă în depresia sezonieră

Îmbunătățirea stării de spirit a persoanelor cu tulburare afectivă sezonieră în zilele scurte de iarnă se poate obține cu ajutorul terapiei cu lumină, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității din Fribourg, Elveția. Efectele benefice ale acestui tip de terapie sunt puse de experții elvețieni pe seama activării genei ceasului circadian într-o parte a creierului implicată în ciclurile de dispoziție și somn-veghe. De altfel, terapia cu lumină este utilizată pentru ameliorarea unui mare număr de afecțiuni.

Muzica accelerează recuperarea post-AVC

Cercetări realizate la Universitatea din Helsinki au pus în evidență faptul că ascultarea muzicii zilnic îmbunătățește recuperarea limbajului la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral. Potrivit rezultatelor studiului, ascultarea muzicii vocale a îmbunătățit recuperarea conectivității structurale a rețelei de limbaj în lobul frontal stâng, iar aceste schimbări structurale s-au corelat cu recuperarea abilităților lingvistice. „Studiul extinde înțelegerea mecanismelor de acțiune ale metodelor de reabilitare neurologică bazate pe muzică”, punctează expertul Aleksi Sihvonen.