Main menu

header

847 12 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) reprezintă o tulburare hormonală des întâlnită în rândul femeilor de vârstă fertilă. Denumirea acestui sindrom vine de la prezența la nivelul ovarului a multiplelor chisturi (mici săculeți plini cu lichid) cu dimensiuni cuprinse între 2 și 9 mm. De regulă, femeile cu SOP au menstre neregulate, prelungite, un nivel crescut de hormoni masculini (hiperandrogenism), precum și dureri pelviene. Ele se confruntă adesea cu acnee, fertilitate redusă și predispoziție spre îngrășare. Una din zece femei, cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, suferă de acest sindrom. Potrivit specialiștilor, dieta bazată pe limitarea produselor ce conțin carbohidrați reprezintă un factor important în controlul acestei tulburări hormonale.

Obezitatea poate declanșa afecțiunea

Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice au niveluri de insulină mai mari decât cele normale. Insulina, un hormon produs de pancreas, ajută celulele din corp să transforme glucoza în energie. Dacă pancreasul produce acest hormon în exces față de cerințele reale ale organismului, o astfel de muncă constantă îl face din ce în ce mai puțin eficient, condiție ce poartă numele de rezistență la insulină. Valorile prea mari ale insulinei pot determina ovarele să producă mai mulți hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul. Nivelurile anormal de mari de hormoni androgeni blochează ovulațiile și provoacă hirsutism (pilozitate excesivă) și acnee. Persoanele supraponderale au o mai mare rezistență la insulină și, implicit, un risc ridicat de diabet de tip II. Cercetările susțin că obezitatea poate declanșa SOP și este suficientă chiar și o scădere în greutate de doar 5% pentru îmbunătățirea ovulației și reglarea menstruației. Un regim alimentar bogat în carbohidrați poate conduce la rezistența la insulină și, prin urmare, scăderea în greutate este mult mai greu de controlat. Pe de altă parte, specialiștii consideră că declanșarea SOP ar putea avea și o componentă ereditară. Astfel, femeile care au în familie cazuri de sindrom al ovarelor polichistice moștenesc o predispoziție de a dezvolta tulburarea endocrină. Dietele cu un indice glicemic cât mai scăzut sunt recomandate pentru a reduce simptomele SOP. Indicele glicemic reprezintă acel sistem de măsurare a carbohidraților, pe o scară de la 0 la 100, în funcție de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahăr din sânge. Studiile demonstrează că o limitare a consumului de carbohidrați a reușit să reducă valorile insu- linei în rândul femeilor cu acest sindrom. Acest aspect conduce inclusiv la îmbunătățirea funcționării sistemelor endocrin și reproducător.

Proteinele slabe, o alegere sănătoasă

Alimentele bogate în fibre vă pot ajuta să combateți rezistența la insulină, reducând impactul pe care glucoza îl are asupra sângelui. Printre alimentele bogate în fibre, indicate în această afecțiune, se regăsesc verdețurile, salata verde, ceapa verde, prazul, rucola, andivele, ardeii grași (verzi și roșii), legumele crucifere (broccoli, conopida și varza de Bruxelles), dovlecelul și dovleacul. Fasolea boabe, cartoful dulce și celelalte leguminoase se află pe lista alimentelor recomandate. De asemenea, migdalele și fructele de pădure pot fi consumate de persoanele cu SOP. Sursele de proteine slabe, precum carnea de pui și peștele, nu vă oferă suficiente fibre, însă sunt foarte sățioase și constituie o alegere sănătoasă, dacă ați fost diagnosticate cu această afecțiune. În plus, alimentele care vă ajută să reduceți inflamația din corp joacă un rol important în gestionarea bolii. Unele dintre aceste alimente antiinflamatoare sunt condimentele proaspete, roșiile, varza kale, spanacul, nucile românești, uleiul de măsline, fructele (afine, zmeură, căpșune, vișine, pere, kiwi, piersici, portocale), peștele bogat în acizi grași Omega 3 (somonul, macroul, sardinele).

Mesele regulate au o influență benefică

De pildă, un meniu zilnic sănătos, recomandat în această tulburare hormonală, ar putea să arate în felul următor: două ouă fierte, un iaurt grecesc, un ardei gras roșu, o mână de baby spanac opărit cu puțin ulei de măsline și o felie de pâine integrală. La prânz, puteți alege o salată verde cu ton și patru nuci, iar la cină, carne de pui bio, preparată la cuptor, cu garnitură de dovlecei și ardei. Un alt exemplu de meniu presupune să mâncați la micul dejun un avocado, o roșie, un castravete, urdă de vaci, puțin unt și o felie de pâine integrală. La prânz, consumați supă de linte și o salată de rucola și valeriană, cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie, după gust. La cină, puteți savura o friptură de curcan cu garnitură de sparanghel. Adăugați și o gustare în meniul zilnic. Spre exemplu, puteți mânca un măr, zmeură sau vișine. Mesele regulate, la ore bine stabilite, au un efect pozitiv asupra acestei probleme de sănătate. Potrivit studiilor, după o dietă de trei luni cu un mic dejun la care se consumă 50% din norma calorică zilnică, nivelul de testosteron scade la jumătate, iar cel de insulină cu 8%. Totodată, s-a demonstrat că mersul pe jos (cel puțin 7.500 de pași zilnic) reduce indicele de masă corporală, dimensiunea taliei și nivelul de androgeni la femeile cu acest sindrom.

Lista alimentelor care trebuie evitate

O idee bună pentru dieta dumneavoastră este să reduceți sau să eliminați din meniu alimentele care provoacă inflamația, cum ar fi cartofii prăjiți, margarina, carnea roșie, precum și carnea procesată. Potrivit specialiștilor, carbohidrații simpli (așa-zișii carbohidrați „răi”) conduc la inflamație, agravează rezistența la insulină și trebuie scoși din alimentație sau consumați foarte rar. În această categorie, sunt incluse alimentele extrem de procesate, ca pâinea albă, cerealele îndulcite, produsele de patiserie, brioșele, deserturile preparate cu zahăr, orice produs făcut cu făină albă. Tăițeii ce au în lista de ingrediente griș sau făină albă sunt bogați în carbohidrați și au un conținut sărac de fibre. Aceștia ar trebui eliminați din regimul dumneavoastră. Pastele realizate din făină de linte sau din alt înlocuitor al făinii albe sunt o alternativă excelentă. Zahărul este un carbohidrat simplu, așa că ar trebui evitat, potrivit medicilor. Uitați de gustările și băuturile îndulcite cu zahăr, dacă suferiți de SOP. La supermarket, când citiți lista de ingrediente a produselor alimentare, asigurați-vă că veți căuta termeni folosiți pentru zahăr (sucroza, dextroza și siropul de porumb), pentru a evita produsele care vă pot înrăutăți starea de sănătate.

Dacă aţi fost diagnosticate cu SOP, evitaţi sedentarismul şi încercaţi să faceţi sport zilnic

Femeile cu acest sindrom au un risc mare de a dezvolta alte probleme de sănătate, cum ar fi infertilitatea, depresia, hipertensiunea arterială, diabetul de tip II și creșterea nivelului de colesterol

Medicamentele tratează simptomele, nu boala în sine

Pe lângă dieta hipoglucidică, poate fi necesar și tratamentul medicamentos. Medicul ginecolog este cel care poate diagnostica SOP, ca urmare a unor investigații amănunțite, ce includ analize de laborator, pentru a detecta nivelul hormonilor din sânge, și examinarea cu ultrasunete (ecografia transvaginală), pentru a stabili atât prezența chisturilor, cât și dimensiunea ovarelor. Tratamentul recomandat de medic se axează pe gestionarea problemelor fiecărei femei: infer- tilitatea, hirsutismul, acneea sau obezitatea. Cel mai utilizat tratament folosit în SOP îl reprezintă pilulele contraceptive. Acestea conțin estrogen și progesteron, care pot regla menstruația și reduce simptomele neplăcute, precum pilozitatea corporală, acneea și sângerările abundente. Pilulele contraceptive utilizate în terapia acestui sindrom au rezultate dovedite în echilibrarea balanţei hormonale, dar nu rezolvă boala de fond. Un alt tratament folosit este cel pe bază de progesteron. De asemenea, pot fi prescrise și tratamente care stimulează ovulația.