Main menu

header

848 14 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Pentagonul a anunțat testarea unei noi pilule care ar putea inhiba sau reduce efectele îmbătrânirii, în cadrul politicii instituției de a „îmbunătăți performanța umană”. Descoperirea experților americani poate fi succesul mult așteptat după decenii de încercări pe aceeași direcție.

Utilă și civililor

Dezvoltată de Comandamentul Operațiilor Speciale (SOCOM), noua pilulă antiîmbătrânire va contribui la creșterea nivelului unui compus care poate scădea inflamația și fenomenele neurodegenerative și, în același timp, are capacitatea de a întineri celulele. SOCOM a anunțat începerea testelor clinice pe subiecți umani în anul 2022. Dacă rezultatele vor fi cele așteptate, pilula ar putea avea potențialul „de a întârzia cu adevărat îmbătrânirea și de a preveni apariția rănirilor, ceea ce schimbă uimitor regulile jocului în domeniul militar”, punctează Lisa Sanders, director în cadrul Forțelor de Operațiuni Speciale, Achiziții, Tehnologie și Logistică. În colaborare cu laboratorul privat de biotehnologie Metro International Biochem, SOCOM arată că pilula este „o moleculă mică, de mare performanță umană”. „În esență, lucrăm pentru a dezvolta un nutraceutic, sub forma unei pastile care este adecvată pentru o varietate de utilizări, atât de civili, cât și de militari, ale cărei beneficii pot include rezistența sporită și recuperarea mai rapidă”, detaliază Tim Hawkins, purtător de cuvânt al SOCOM.

Extinde durata de viață, întinerește mitocondriile

848 14 2Un nutraceutic este un produs derivat din alimente, care conține beneficii pentru sănătate sau medicamente, pe lângă nutrienții și mineralele pe care le furnizează. Potrivit Metro International Biochem, noua formulă se concentrează pe coenzima numită pe scurt NAD+, compus neproteic care transformă alimentele în energia pe care o folosesc celulele. Studii anterioare au pus în evidență faptul că o creștere a nivelului de NAD+ poate extinde durata de viață a exemplarelor de laborator care au fost supuse experimentelor, notează publicația „Scientific American”. În plus, cercetările efectuate pe animale au constatat și că sporirea nivelului de NAD+ a ajutat la întinerirea mitocondriilor. „Am finalizat studii preclinice de siguranță și dozare, în așteptarea testelor de performanță ulterioare, din anul 2022”, adaugă Hawkins.

„Nu avem în vedere crearea unor trăsături fizice care nu există deja în mod natural. Este vorba despre îmbunătățirea pregătirii misiunii forțelor noastre, prin ameliorarea caracteristicilor de performanță care de obicei scad odată cu vârsta“ (Tim Hawkins, SOCOM, SUA)

Eforturi anterioare fără rezultate

Elaborarea unei pastile care să oprească îmbătrânirea este pe cât de preocupantă, pe atât de dificilă. Cu peste un deceniu în urmă, experții britanici de la Sirtris Pharmaceuticals, din Cambridge, anunțau cu mult entuziasm pilula antiîmbătrânire SRT1720 activează aceiaşi receptori ca resveratrolul, substanţă chimică din vinul roşu despre care se crede că ar încetini anumite procese ale înaintării în vârstă. Atât resveratrolul, cât şi SRT1720 au fost testate din perspectivele tratării unor afecţiuni caracteristicie îmbătrânirii. „Suntem foarte încântaţi de rezultate. Este un mare pas înainte”, spunea în 2008 Michelle Dipp, unul dintre cercetătorii de la Sirtris. De atunci, formula a rămas mai mult între filele studiilor de specialitate.