Main menu

header

853 12 2de Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta

Când sunteți răciți și vă simțiți rău, probabil că ultimul lucru la care vă gândiți este să țineți cont de normele de conduită. Totuși, dacă locuiți în aceeași casă cu membrii familiei, este obligatoriu să-i protejați. Un cod al bunelor maniere există chiar și în caz de răceală. Acesta vă recomandă cum să tuşiți, cum să vă suflați nasul și cum să strănutați.

Folosiți îndoitura cotului când tușiți

Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți atunci când sunteți răciți este să vă testați pentru diagnosticarea noului coronavirus. Dacă testul confirmă că nu suferiți de COVID-19, probabil că vă confruntați cu o simplă răceală sau, în cazul în care aveți inclusiv febră mare și dureri musculare, cu o gripă. În ambele situații, este esențial să respectați câteva reguli de bune maniere, pe tot parcursul manifestării bolii. Renunțați la gestul de a pune mâna la gură când tuşiți sau strănutaţi. „Eticheta” spune că nu se folosește mâna, ci îndoitura cotului. Oricât de des v-ați spăla cu apă şi săpun, palma este o sursă de microbi, ce pot fi transmiși foarte uşor altor persoane, printr-o simplă atingere. Chiar dacă lucrați de acasă, evitați să vă ocupați biroul cu şerveţele murdare, pastile şi ceaiuri. Cei dragi vor avea senzația că se află în apropierea unui mic focar de infecţie. Dacă nu vă puteți izola, încercați să nu vă apropiați prea mult de membrii familiei. Nu le împrumutați obiectele dumneavoastră și nu folosiți aceeași veselă. De asemenea, este indicat să dormiți și să mâncați separat până vă recuperați.

Nu vă suflați zgomotos nasul de față cu ceilalți

Când sunteți într-o şedinţă şi aveți un acces de tuse, este bine să vă retrageți într-un colţ sau să ieșiți din încăpere, ca să nu-i deranjați pe ceilalţi. În acest fel, veți proceda și în cazul unui episod spontan de tuse, când sunteți la masă, fie cu membrii familiei, fie cu alți colegi. Aveți grijă să fiți cât mai discreți cu putință, să vă întoarceți capul, să vă acoperiți gura și să tușiți. Sub nicio formă nu vă suflați zgomotos nasul de față cu ceilalți. Și în acest caz, codul bunelor maniere spune că trebuie să vă retrageți și să faceți acest lucru într-un loc mai îndepărtat, pentru a nu-i expune pe cei din jur la un spectacol neplăcut al sunetelor și la pericolul microbian. În cazul în care vă vine să tușiți când vorbiți la telefon, fie întoarceți capul într-o parte, fie vă scuzați și îndepărtați telefonul de la ureche pentru câteva momente. Ar fi un gest lipsit de eleganță să tușiți în receptor și, implicit, în urechea celuilalt. Nimeni nu e absurd și oricine înțelege când cineva este bolnav, dar regulile de bună creștere rămân valabile indiferent de împrejurări.

Regulile de conduită trebuie respectate chiar și atunci când aveți febră sau vă doare în gât

Evitaţi ieşirile în public

Atunci când sunteți răciți, încercați pe cât posibil să vă izolați, chiar dacă ați efectuat testul COVID-19, iar rezultatul acestuia a fost negativ. Dacă veți tuși sau strănuta în public, este foarte posibil să-i speriați pe cei din jur, care vă vor suspecta că sunteți infectați cu virusul SARS-CoV-2. Nimeni nu dorește să fie în preajma cuiva care tușește sau strănută. Acest lucru este de-a dreptul deranjant, iar cei mai mulți se gândesc cu groază la microbii răspândiți în atmosferă, care pot transmite numeroase boli. Totuși, când sunteți nevoiți să ieșiți din casă, deși sunteți bolnavi, încercați să stați la o distanță mai mare de doi metri față de cei din jur. Puteți avea întotdeauna la dumneavoastră un ulei esențial de eucalipt sau de mentă, pentru a vă descongestiona căile respiratorii și calma tusea. În plus, este bine să luați un sirop de tuse cu proprietăți calmante, emoliente și expectorante.