de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Amigdalina, denumită şi vitamina B17 sau laetrila, provine din surse alimentare naturale, regăsindu-se din abundenţă în special în miezul sâmburilor de fructe cum ar fi caisele, piersicile, prunele sau merele. Datorită proprietăţilor benefice pentru organism, amigdalina a fost folosită la scară largă în practicile medicale pentru tratarea anumitor boli cronice.
Stimulează imunitatea
Amigdalina sau vitamina B17 este considerată o substanţă ce conţine în mod natural cianură, iar extractul este bine cunoscut pentru capacitatea de a preveni dezvoltarea cancerului prin producerea de hidrogen de cianură. Acest compus benefic este eliberat în ţesuturile corpului, ţinteşte şi distruge celulele periculoase. De aceea, specialiştii în medicină alternativă o folosesc pentru a stimula şi a creşte imunitatea, cianura fiind considerată principalul component anticancer al vitaminei. Aceasta poate contribui la stoparea şi creşterea celulelor canceroase şi a tumorilor, pentru că induce uciderea selectivă a părţilor afectate, fără să se atingă de cele sănătoase. De exemplu, într-un studiu efectuat de Departamentul de Fiziologie de la Universitatea Kyung Hee din Coreea de Sud, în momentul în care extractul de amigdalină a fost combinat cu celulele umane de cancer de prostată, vitamina a acţionat direct asupra celulelor bolnave, distrugându-le. Astfel, specialiştii au concluzionat că amigdalina poate fi o opţiune naturală foarte bună şi demnă de luat în considerare, pentru că are capacitatea de a trata cancerul de prostată, în cazul de faţă.
Asigură funcţionarea ficatului
De asemenea, această vitamină ajută şi la detoxifierea organismului, stimulând funcţionarea ficatului şi contribuind activ la prevenirea bolilor. Acest lucru măreşte imunitatea prin eliminarea toxinelor din corp, a celulelor maligne şi a unor substanţe periculoase, înainte ca acestea să provoace boli cronice, greu de controlat. O altă explicaţie a mecanismelor vitaminei B17 este că atunci când aceasta eliberează cianura, măreşte conţinutul acid al tumorilor şi duce la distrugerea celulelor dăunatoare, împiedicându-le dezvoltarea. De exemplu, tot în urma studiilor, s-a demonstrat că amigdalina este eficientă în tratarea cancerului la vezică, dar şi la creier, în unele situaţii, îndeosebi în combinaţie cu alte complexe de enzimă-anticorp. Doza de vitamina B17 se ia din alimentaţie, însă cantitatea exactă nu este binecunoscută. Nivelul acesteia poate varia în funcţie de locul unde a crescut produsul, calitatea solului şi de prospeţimea lui.
Pont. Amigdalina ajută la detoxifierea organismului şi contribuie activ la prevenirea bolilor
Se găseşte în fructe, legume şi unele leguminoase
Vitamina B17 se găseşte în foarte multe fructe şi seminţe pe care oricine le are la îndemână, dar miezul de caisă şi de migdale amare sunt cel mai des folosite ca sursă de extract de amigdalină. Dar nu trebuie să vă opriţi aici, pentru că aproape toate tipurile de sâmburi şi miez ale fructelor conţin vitamina B17, cum se întâmplă, de exemplu, la cele de măr şi pară, cireşe, piersici, prune, afine, zmeură, căpşunele, coacăze negre, caju, mei şi nuci de Macadamia. De asemenea, fasolea albă sau neagră, năutul, rapiţa, sorgul sau mugurii de bambus, conţin cantitate ridicată de vitamina B17. Mai pe scurt, acestea sunt alimentele bogate în amigdalină, nutrienţi alcătuiţi din fibre, minerale şi alte vitamine.