Main menu

header

859 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Hipertensiunea arterială este una dintre afecţiunile tot mai des întâlnite în zilele noastre, cu potențial de a declanșa boli grave, dar care poate fi prevenită cu mici schimbări ale stilului de viață, prin mijloace naturale și fără a se ajunge neapărat la tratament medicamentos.

Fructe și legume predominante în meniu

859 10 2Tensiunea arterială variază în funcţie de nevoile organismului, însă valorile care depăşesc 140/90 mmHg sunt considerate mari şi trebuie intervenit. Doar în SUA, această afecțiune este una dintre cauzele a 15% dintre decese, arată rezultatele unuia dintre studiile realizate la Harvard, iar la noi în ţară este în fruntea clasamentului privind decesul din cauze cardiovasculare. Deşi iniţial nu provoacă niciun simptom, hipertensiunea arterială creşte riscul apariţiei unora dintre bolile care pot fi fatale, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, anevrismul, diverse tulburări cognitive şi insuficiență renală. Din fericire, majoritatea oamenilor își pot reduce valorile tensiunii arteriale fără medicaţie, prin îndepărtarea factorilor de risc reprezentaţi de fumat, obezitate, consum excesiv de sare, stres şi consumul de alcool în cantităţi crescute. Așadar, alimentația este prima chemată să mențină greutatea optimă și astfel să mențină tensiunea în limite normale - fructele şi legumele trebuie să predomine în meniu.

Activitatea fizică ajută inima

859 10 3Pentru a şti când este nevoie să fie reduse valorile tensiunii ateriale, orice persoană poate recunoaște simptome ca dureri de cap, oboseală sau respiraţie dificilă după efort fizic, senzaţie de ţiuit în urechi, amețeli, greață, modificări ale vederii, constricție toracică sau sângerări nazale care se opresc după câteva minute. Pe lângă alimentație, în lupta cu tensiunea arterială crescută, un aliat de nădejde este mișcarea. Potrivit unor studii recente, persoanele hipertensive care merg pe jos într-un ritm alert pot să-și coboare presiunea sangvină sistolică şi pe cea arterială diastolică. Activitatea fizică ajută inima să folosească oxigenul într-un mod mai eficient, iar funcţia acesteia de a pompa sângele este mult uşurată. De aceea, este recomandat să se practice exerciţii cardio timp de cel puţin 30 de minute, mai multe zile pe săptămână. Se va spori, treptat, și distanţa în cazul plimbărilor și se va crește viteza.

Meditația combate stresul

Respiraţia lentă şi meditaţia contribuie la scăderea nivelului hormonilor de stres, cea care ridică valoarea reninei, o enzimă responsabilă de reglarea tensiunii arteriale. Exerciţii de relaxare se pot face timp de cinci minute, dimineaţa şi seara. Se inspiră adânc, până când abdomenul se umple cu aer, apoi se expiră şi se încearcă eliberarea tensiunilor acumulate peste zi. De asemenea, sunt indicate alimentele bogate în potasiu - roşii, portocale, cartofi, banane, fasole, mazăre, pepene galben şi fructe uscate, care sunt parte importantă a oricărui tratament de scădere a tensiunii arteriale. Pe de altă parte, diminuarea aportului de sare este un alt factor care poate duce persoanele cu hipertensiune spre un rezultat favorabil. Consumul zilnic de sodiu nu trebuie să depășească 1.5 mg pe zi, jumătate din cantitatea medie care se înregistrează în statele occidentale.

Ciocolata neagră flexibilizează vasele sangvine

Delicioasa ciocolată neagră conţine flavonoli, care contribuie la elasticitatea vaselor de sânge. Potrivit rezultatelor unui studiu recent, tensiunea arterială a scăzut la 18% dintre pacienţii care au mâncat în fiecare zi ciocolată neagră. Sunt suficiente doar 15 g din savurosul produs, care trebuie să abă un conţinut de cel puţin 70% de cacao, pentru ca rezultatele să se vadă rapid. Pe de altă parte, în urma unei analize a 12 studii, cercetătorii au descoperit că administrarea de suplimente care au în compoziţie coenzima Q10 reduc presiunea sangvină sistolică şi tensiunea arterială diastolică. Acest antioxidant contribuie la producerea energiei organismului şi dilată vasele de sânge. În mod normal, se recomandă un supliment cu valori cuprinse între 60 şi 100 mg, de trei ori pe zi, la sfatul medicului.

Alcool cu moderație, cafea fără cafeină

859 10 4În urma revizuirii unui mare număr de studii, specialiştii au concluzionat că, cu cât o persoană consumă mai puţin alcool, cu atât va reuşi să-și mențină tensiunea arterială în limite normale. O cercetare realizată pe un grup de voluntare de la Spitalul Brigham and Women, din Boston, SUA, a pus în evidență faptul că un sfert de pahar cu băutură alcoolizată pe zi nu prezintă pericol pentru tensiunea arterială. Totuşi, nu este indicat să se depăşească un pahar pe zi (250 ml bere, 100 ml vin şi 40 ml băutură spirtoasă). În ceea ce privește cafeaua, oamenii de ştiinţă au dezbătut mult timp efectele cafeinei asupra tensiunii arteriale. Unul dintre studiile care au analizat acest subiect a descoperit că un consum aproximativ de 500 mg cafeină (aproximativ trei ceşti cu cafea, de 200 ml) pe zi, creşte nivelul tensiunii arteriale. Comparativ, 200 ml cafea la filtru conţin 100-125 mg cafeină, iar aceeaşi cantitate de ceai conţine 50 mg. Cafeina creşte tensiunea arterială prin îngustarea vaselor de sânge, iar pentru menținerea unei tensiuni arteriale normale, este recomandat consumul de cafea decofeinizată.

Ceai de hibiscus și lucru cu măsură

859 10 5Tensiunea arterială ridicată poate scădea rapid și ușor în urma consumului de ceai. Mai multe cercetări au demonstrat faptul că trei cești cu ceai de hibiscus pe zi le-au redus voluntarilor participanți la experimente tensiunea arterială sistolică, în medie, cu până la șapte puncte în şase săptămâni. Alături de hibiscus, alte tipuri de ceai conțin fitochimicale cu efect asupra tensunii arteriale - păducel, coacăz negru, creasta-cocoşului, valeriană, soc, scrie medicalnewstoday.com. În același timp, specialiștii americani au demonstrat că un interval mai mare de 41 de ore pe săptămână alocat muncii de birou creşte riscul de hipertensiune arterială cu 15 procente. Orele suplimentare diminuează timpul care ar trebui alocat activităţilor fizice şi unei alimentaţii sănătoase.

Tratarea apneei de somn poate scădea valorile tensiunii arteriale

Relaxare cu ajutorul muzicii celtice

În cazul în care o persoană urmează tratament medicamentos, iar tensiunea arterială nu scade suficient, relaxarea prin muzică poate fi de folos. Aceasta a fost concluzia cercetătorilor italieni de la Universitatea din Florenţa. Practic, după testarea mai multor zeci de pacienți cu hipertensiune, care utilizau medicamente pentru controlul bolii, s-a observat că 30 de minute de relaxare în compania muzicii celtice au scăzut tensiunea sistolică a participanților la experiment.