de Daria Mândru şi Adrian Barna
E de așteptat să vă treziți cu dureri după activități fizice intense. Fie că e vorba despre o alergare lungă, de lucrul cu greutăți, ori de munci fizice solicitante, astfel de acţiuni vă testează mușchii și pun presiune pe încheieturi. Dar durerile simțite de îndată ce vă treziți, chiar dacă nu ați făcut efort fizic intens cu o zi înainte, sunt cu totul altceva și pot avea multe motive.
Organismul are tendinţa de a încetini procesul inflamatoriu din timpul somnului
„Când ne mișcăm, țesutul din jurul încheieturilor noastre secretă un lichid care le lubrifiază, permițând oaselor să se miște cu ușurință”, spune doctor George E. Girgis, specialist în gestionarea durerii. Dacă nu vă mișcați perioade mai lungi de timp, cum ar fi cele şapte-nouă ore cât dormiți, imobilitatea poate cauza dureri, inflamație și înțepeneală dimineața. Acest fapt poate fi exacerbat de tendința naturală a organismului nostru de a încetini procesul inflamatoriu în timpul somnului. Un studiu din 2016 făcut la Universitatea din Manchester a descoperit că proteina numită criptocrom e strâns legată de ceasul nostru biologic. Ea reprimă căile inflamatorii noaptea, când dormim, făcându-ne să simțim și mai puternic simptomele inflamării precum înțepeneala atunci când ne trezim și efectele proteinei dispar. Această durere temporară e comună, în special pe măsură ce îmbătrânim și de obicei dispare la vreo 10-15 minute după ce ne punem în mișcare. Dacă disconfortul persistă mai mult, e important ca problema să fie diagnosticată, ca să vă asigurați că nu e o afecţiune mai gravă, precum artrită reumatoidă, ori vreo leziune musculo-scheletală. Ca în cazul majorității problemelor de sănătate, dacă aveți dubii, mergeți la doctor! E greu să eradicăm complet înțepeneala de la trezire, dar din fericire, există măsuri pe care le puteți lua ca să îi diminuați efectele și să vă simțiți mai vioi dimineața.
Găsiți perna potrivită
Perna dumneavoastră ar trebui să se potrivească stilului de dormit. Dacă obişnuiţi să vă odihniţi pe spate, aveți nevoie de altfel de pernă decât dacă staţi pe o parte sau pe burtă. Dar toți avem nevoie de o pernă care să sprijine curba naturală a gâtului și să alinieze capul, gâtul și spatele atunci când ne întindem în pat. Asta vă va ajuta să dormiți mai confortabil, va elimina tensiunea musculară și va reduce înțepeneala matinală.
Faceți mai multă mișcare pe parcursul zilei
Da, sportul vă poate provoca febră musculară, dar, făcut cu regularitate, vă menține lubrifierea încheieturilor și forța musculară, iar acestea vă ajută să vă simțiți bine fizic pe termen lung. Dacă nu reușiți să ajungeți la sală, sau chiar dacă mergeți, programați-vă mai multă mișcare pe tot parcursul zilei. Persoanele cu slujbe sedentare ar trebui să își propună să se ridice de la birou din oră în oră ca să se plimbe câteva minute prin birou sau în jurul biroului, înainte să se așeze la loc.
Eliberați-vă de stres înainte de culcare prin meditație sau stretching
Meditația e o metodă excelentă de a elimina stresul, iar stretchingul vă face să vă simțiți bine oricând îl practicați. Dacă vă băgați în pat liniştiți, vă ajută mintea și trupul să rămână relaxate în timpul somnului. Încercați câteva exerciții simple de stretching înainte de culcare, ca să vă relaxați mușchii, sau faceți o scurtă sesiune de meditație cu ajutorul căreia vă veţi pregătiți mintea pentru un somn profund. Dacă dimineața sunteți tot înțepeniți, treziți-vă corpul la viață cu o serie de poziții de relaxare, precum exercițiile pentru deschiderea șoldurilor, arcuirea spatelui în sus și în jos stând în patru labe, ori ghemuirea în poziția numită în yoga „poziția copilului”, ghemuiți în genunchi, cu brațele perfect întinse în față.
Mâncați mai multe alimente antiinflamatoare
Dietele antiinflamatoare sunt flexibile și ușor de personalizat, deci cu toate că s-ar putea să fie nevoie să reduceți consumul anumitor alimente, veți avea întotdeauna la dispoziție o vastă varietate de alimente delicioase din care să alegeți. Făceți-vă plinul cu fructe de pădure, legume, avocado, pește gras, ardei iuți și alune de tot felul, reducând totodată cantitatea de carne procesată, carbohidrați rafinați și zahăr. Puteți, totuși, să savurați în continuare delicii precum ciocolata neagră și vinul, dar în moderație. Nu numai că au gust bun, dar au o mulțime de proprietăți ce luptă cu inflamația.
Măriți nivelul de vitamina D din organism
Lipsa Vitaminei D are efecte asupra tuturor sistemelor și proceselor, de la imunitate la funcționarea creierului. De aceea, impactul vitaminei D asupra sănătății sistemului osos și a sistemului muscular, vă poate schimba diminețile. Creșteți nivelul substanţei stând la soare 10-15 minute în fiecare zi, mâncând pește gras, gălbenuș de ou, lactate îmbogățite cu vitamina D, ori luând un supliment alimentar.