Main menu

header

867 14 3de Camelia Onciu

Peste tot în lume există metode de vindecare cu tradiție locală, folosite ca terapii alternative la tratamentul alopat. Unele dintre aceste terapii sunt ceva obișnuit în zonă, dar nouă ni se pot părea un pic ciudate. Iată câteva dintre aceste idei de vindecare prin metode de care n-ați mai auzit.

Gâdilatul profesionist calmează

Gâdilăturile pot aduce beneficii terapeutice. Dar nu este vorba despre un gâdilat așa cum îl știm. Această terapie se referă la mișcări ușoare ale vârfurilor degetelor și este efectuată de două persoane, astfel încât pacientul să aibă o senzație de 20 de degete. Se pot folosi și pene pentru a oferi un tratament care calmează și relaxează simțurile. Portugheza Isabel Aires, iniţiatoarea terapiei cu gâdilături, spune că metoda „permite clienților să se întoarcă la perioada copilăriei, amintindu-și etapele anterioare ale plăcerii și jocului, pentru a trece la o stare de bine și relaxare”.

Pălmuite pentru a întineri

Potrivit unei metode terapeutice tradiționale din Thailanda, bazată pe masaj și palme administrate local, se pot șterge ridurile, porii se micșorează, iar pielea devine mai fermă fără intervenție chirurgicală. Deși nu există dovezi medicale care să demonstreze că pălmuirea funcționează ca tratament antiîmbătrânire, conform ABC News, medicii admit că această metodă ar putea „îmbunătăți circulația și ar genera o înroșire sănătoasă a pielii”. Cât despre paciente, acestea sunt mulțumite de rezultate și spun că durerea e suportabilă.

Larvele curăță răni

O terapie care poate părea dezgustătoare funcționează foarte bine atunci când e necesară curățarea rănilor infectate. Tratamentul antic numit terapie cu larve, care odinioară era considerat învechit, se bucură acum de o renaștere a popularității datorită apariției bacteriilor rezistente la antibiotice. Puse pe rană, larvele dizolvă efectiv țesutul infectat, ucid bacteriile și grăbesc vindecarea. Odată ce tot țesutul mort și infectat dispare, larvele sunt îndepărtate.

Oboseala dispare pe întuneric

867 14 4Terapia cu întuneric presupune ca pacienții să stea în întuneric complet pentru perioade lungi de timp, pentru a trata afecțiuni psihologice. Ideea a apărut în 1998 în urma unor cercetări care au sugerat că expunerea sistematică la întuneric ar putea modifica starea de spirit a oamenilor. Corpul uman produce hormonul numit melatonină, responsabil pentru susținerea ritmurilor circadiene. Întunericul pare să contribuie la menținerea stabilă a acestor ritmuri circadiene. Unele studii au arătat că acest proces îmbunătățește sănătatea corpului uman, prin reducerea la minimum a durerilor de cap, a sindromului de oboseală cronică și a insomniei.

Vindecare prin iertare

Ho’oponopono este o terapie hawaiană care consideră că rădăcinile unei boli se află în dispute, furie sau sentimentul de vinovăție. Procesul de vindecare se concentrează exact peste stări negative și presupune să-ți ceri iertare și să te împaci cu toată lumea. Cuvintele magice care trebuie rostite pentru ca vindecarea să înceapă sunt „îmi pare rău” și „te rog, iartă-mă”. Evident, e necesară o trăire autentică atunci când rostim aceste expresii, care trebuie repetate până la vindecare. Conform hawaienilor, o boală poate fi alungată pur și simplu cerându-i iertare propriului corp.

Peşti care tratează psoriazisul

Terapia cu pești (ihtioterapia) este utilizată în cazuri de hiperkeratoza plantară, ciuperca unghiilor și piciorul atletului. De fapt, este vorba despre o exfoliere plăcută, netedă, uniformă, dar fără piatră ponce. Nu trebuie decât să vă introduceți picioarele într-un bazin cu pești din specia Garra rufa (peștele doctor). Aceștia vor veni să se hrănească cu pielea moartă. Ihtioterapia sau pedichiura cu pești își are originea în Turcia. La începutul anilor 1900, un cioban și-a vindecat picioarele rănite în apa izvorului Kangal. Astăzi, acest izvor termal este centru de sănătate certificat de Ministerul Sănătății din Turcia și oferă tratament de 21 de zile pentru psoriazis. Deși riscul de complicații infecțioase pare a fi foarte scăzut, acesta nu trebuie trecut cu vederea.