Main menu

header

868 14 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Zahărul din sânge este considerat un ingredient foarte important în creșterea celulară. Pe de altă parte, însă, un studiu recent a constatat că a avea mai puțină glucoză în sânge poate ajuta mușchii să se refacă mai repede.

Îmbunătățește proliferarea celulelor stem

Cercetătorii de la Universitatea Metropolitană din Tokyo afirmă că un tip special de celulă stem care nu reacționează bine cu glucoza din sânge este principalul responsabil pentru încetinirea refacerii musculare. Practic, celulele mușchilor care susțin scheletul sunt „jucători cheie” în acest proces de reparare. Studiul cercetătorilor japonezi a evidențiat faptul că aceste celule cresc mai mult atunci când există mai puțină glucoză în organism. De asemenea, reducerea concentrației de zahăr din sânge îmbunătățește proliferarea celulelor stem musculare, aspect extrem de important dat fiind faptul că musculatura are nevoie de a se repara în mod frecvent, din cauza uzurii zilnice.

Ferește ficatul de acumularea de toxine

Cercetătorii niponi au descoperit că celulele „satelit” ale mușchilor se află între două straturi de înveliș, care înconjoară celulele fibrelor musculare individuale. Când acestea sunt deteriorate, celulele „satelit” merg „la lucru”, înmulțindu-se și reparând astfel mușchiul deteriorat și împiedicându-l să-și piardă masa. Autorii studiului au observat că nivelurile mai ridicate de glucoză au afectat negativ rata de creștere a acestor celule. Pe de altă parte, un mare număr de studii internaționale, arată că reducerea la minimum a consumului de zahăr, chiar renunțarea la acest aliment, aduce organismului avantaje notabile. Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane de Cardiologi, inima va fi mai sănă- toasă, se reduce riscul de cancer, ficatul este mai puțin asaltat de toxine, se îmbunătățesc somnul, digestia și aspectul pielii.

„Nivelurile de zahăr folosite în experimente se potriveau cu cele găsite la diabetici. Acest lucru ar putea explica de ce pierderea masei musculare este observată la pacienții cu această boală și ar putea avea implicații semnificative asupra  modului în care ne putem menține mușchii mai sănătoși pentru mai mult timp“ studiu al Universității Metropolitane din Tokyo