de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Diabetul este o boală considerată ireversibilă, cronică și progresivă, de care suferă cel puțin 6 persoane din 10, conform statisticilor. Unele dintre ele sunt chiar insulino-dependente. Din fericire, vorbim despre o afecțiune vindecabilă, pentru diabetul de tip II, dar pentru a se fi ajuns aici, a fost nevoie de munca multor oameni de știință și clinicieni. Despre operația de diabet de tip II am stat de vorbă cu Ensar Duman (medalion), consilier medical în București și reprezentant al spitalelor din Turcia în România. Așa am aflat în ce constă și cum se desfășoară procedura, care este perioada de recuperare, cât este de sigură și care sunt pacienții care pot beneficia de acest tratament.
„Este cea mai răspândită boală a sistemului endocrin”
- Pentru început, ce este diabetul?
- Diabetul zaharat este cea mai răspândită boală a sistemului endocrin. E o boală tăcută, care nu doare și nu prezintă simptome sau sunt sesizate târziu. Deseori, boala este descoperită întâmplător, în urma unor analize uzuale.
- Este o afecțiune tot mai des întâlnită și, aparent, nevindecabilă...
- Diabetul se instalează atunci când pancreasul nu mai produce insulină sau când organismul nu folosește eficient acest hormon. Ați spus bine aparent vindecabilă, pentru că, da, diabetul de tip II se vindecă prin tratament chirurgical! Operația este denumită interpoziție/transpoziție ileală. Această procedură aparține chirurgiei metabolice și se realizează la nivelul tractului gastrointestinal. Vorbim strict despre diabet zaharat de tip II, doar acest tip se tratează chirurgical. Stadiul bolii poate să difere, putem vorbi despre un diabet vechi sau despre unul depistat de câțiva ani. Este important de menționat că pacienții pot fi operați indiferent dacă sunt sub tratament cu antidiabetice orale sau cu insulină, ori dacă iau pastile împreună cu insulină. Există și o limită de vârstă acceptată pentru această operație: 70 de ani. Totodată, se va ține cont de stadiul patologiilor asociate diabetului și de istoricul medical al pacientului.
„Scopul este reglarea metabolismului, eliminarea sau atenuarea bolii”
- Există mai multe tipuri de efectuare a operației?
- Sunt două metode prin care diabetul poate fi tratat chirurgical: robotic, cu ajutorul tehnologiei da Vinci, și a doua, prin intervenție laparoscopică. În urma unor analize amănunțite, o examinare de compatibilitate și un check-up general, medicul va recomanda metoda potrivită pentru fiecare pacient. Echipa medicală este formată din mai mulți specialiști în diabet, boli metabolice, generaliști, cardiologie, urologie, nefrologie și în nutriție. La finalul celei de a doua zile de investigații, în baza rezultatelor, se stabilește punctajul compatibilității și metoda chirurgicală aleasă.
- În ce constă operația?
- Operația de diabet tip II are ca scop reglarea metabolismului, eliminarea diabetului și atenuarea până la dispariție a patologiilor asociate acestuia (hipertensiune, retinopatie diabetică, neuropatie diabetică etc.). Intervenția durează, în medie, două-trei ore și se realizează sub anestezie generală. În timpul operației se intervine pe intestinul subțire, respectiv pe segmentul ileon. În funcție de situație, medicul poate propune un combo care presupune și o mică intervenție la nivelul stomacului, mai exact 10%-15% la partea terminală a acestuia. Fiind vorba despre o intervenție laparoscopică sau robotică, recuperarea este rapidă. La trei-patru ore după aceasta pacientul este deja „pe picioare”.
„Procentul de reușită este de peste 90%”
- Cum se pregătește pacientul pentru operație? Există și alte proceduri înainte, vreun tratament de urmat?
- După contactarea echipei noastre din București, acesta ne oferă un set de analize care sunt evaluate de echipa de chirurgie metabolică din Turcia. Ulterior, dacă nu sunt solicitate și alte analize specifice, pacientul este programat la spitalul din Istanbul și supus examinării de compatibilitate cu operația de diabet. Va fi măsurată rezerva de insulină, va fi efectuat profilul metabolic al pacientului şi un check-up amănunțit, pentru a afla dacă acesta este compatibil cu intervenția. Aceste pregătiri durează două zile, la finalul celei de-a doua zi, după ce rezultatele sunt evaluate de echipa ultradisciplinară, pacientul va afla dacă primește acordul pentru operație. Intervenția are loc în cea de-a treia zi și se realizează laparoscopic sau cu tehnologia da Vinci.
- Au fost și situații în care intervenția nu a fost posibilă?
- Trebuie spus că au existat și situații, rare, dar au existat, în care comisia medicală nu și-a dat acordul pentru realizarea intervenției de diabet de tip II. În sala de operație ajung doar cazurile care nu prezintă riscuri sau contraindicații, tocmai de aceea operația are un procent de reușită de peste 90%.
„Calitatea vieții va crește imediat și vizibil”
- Diabetul dispare complet?
- În urma intervenției chirurgicale, valorile glicemiei se normalizează și se renunță la medicație (inclusiv insulină) și la regimul alimentar. Pacientul va observa chiar din primele săptămâni o schimbare, o îmbunătățire a stării generale. Postoperator, zilnic, timp de o lună, acesta își va monitoriza valorile glicemiei, ale tensiunii arteriale și greutatea.
- Cum îmbunătățește această intervenție viața pacientului?
- Calitatea vieții va crește imediat și vizibil! Pacientul devine mai energic, nu mai are simptomele care au creat disconfort înainte, nu mai obosește atât de repede, are un tonus bun și analizele vor fi normale. Totodată, complicațiile cauzate de diabet se vor diminua, zi după zi, uneori, până la remitere totală. Astfel, la recomandarea specialiștilor noștri, se va renunța și la medicația prescrisă pentru patologiile asociate diabetului.
„La şase luni de la intervenţie, regimul alimentar va fi unul complex“
- Ce se întâmplă cu pacientul după operație? Își poate recăpăta ritmul normal?
- Sigur ca da! Apar îmbunătățiri pe toate planurile, în starea generală, în rezistența la efort, dispoziție, odihnă, greutate. Avem pacienți care și-au reluat activitatea profesională la 12 zile de la ope- rație. La externare, pacientul va purta discuții cu medicul care l-a operat și cu dieteticianul. Se va stabili planul de tratament și dieta personalizată pentru următoarele luni. În primele trei săptămâni după intervenție, acesta va avea un regim lichidian și semisolid. Ulterior, treptat, vor fi introduse alimente solide conform graficului personalizat stabilit de specialistul în nutriție din Turcia. Este important de știut că, la șase luni de la intervenție, regimul alimentar va fi unul complex, pacientul va avea voie să mănânce aproape tot ce dorește, dar cu moderație.