Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Parodontoza are legătură cu bolile autoimune

Un studiu al oamenilor de știință de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, a relevat faptul că boala parodontală este asociată cu dezvoltarea unei serii de probleme grave de sănătate, care includ afecțiuni de sănătate mintală, boli autoimune, cardiovasclare și cardiometabolice. Potrivit statisticilor, numai în Marea Britanie aproape jumătate dintre persoanele cu vârsta de peste 30 de ani au o formă de boală parodontală, iar în cazul celor de 65 de ani și peste, acest procent depășește 70,1%.

Anxietatea agravează inflamaţiile intestinale

O cercetare derulată în cadrul Crohn’s&Colitis Foundation, din New York, a pus în evidență faptul că aproximativ 30% dintre pacienții cu boală inflamatorie intestinală suferă de depresie, anxietate sau ambele. Potrivit rezultatelor testelor pe animale de laborator, comunicarea afectată între intestin și creier poate fi responsabilă pentru inflamațiile intestinale. Studiul a constatat că în timpul crizelor, se închide o poartă de acces între fluxul sangvin și lichidul cefalorahidian, pentru a proteja creierul. Acest lucru perturbă axa intestin-creier, canal de comunicare cu posibile legături cu sănătatea mintală.

Artele marţiale sporesc capacitatea de control al emoţiilor

Experții de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, au descoperit că practicarea artelor marțiale - în special taekwondo - îi poate ajuta pe oamenii de toate vârstele să se „autoregleze”, să-și îmbunătățească abilitățile cognitive și, în cazul copiilor și tinerilor, să-și controleze mai bine emoțiile. Studiul a constatat că o autoreglare solidă la copii are legătură atât cu beneficiile pentru sănătatea mintală, cât și cu note mai bune la școală. Grupul experimental a participat săptămânal la două lecții de arte marțiale, de câte 45 de minute.

Sănătatea cardiovasculară depinde (şi) de ora de culcare

Un studiu recent, publicat în revista „European Heart Journal”, arată că există o oră ideală de a merge la culcare - între 22:00 și 23:00 - legată de o mai bună sănătate cardiovasculară. După studierea markerilor de sănătate ai unui număr de 88.000 de voluntari, specialiștii au concluzionat că potrivirea dintre ora de culcare și ritmul biologic explică asocierea cu un risc redus de atac de cord și accident vascular cerebral în cazul persoanelor care respectă ora de culcare. Pe de altă parte, potrivit experților, cea mai riscantă oră este după miezul nopții, pentru că afectează ceasul biologic.