Main menu

header

870 12 1de Daria Mândru şi Adrian Barna

Clinica Cleveland din Statele Unite începe în premieră mondială testele pe subiecți umani pentru un vaccin împotriva cancerului de sân triplu negativ. Aceasta e cea mai agresivă și mortală formă de cancer mamar și nu răspunde la terapiile hormonale sau la terapia medicamentoasă țintită și nu poate fi prevenit decât prin mastectomie.

Vor fi făcute pe supraviețuitori

Până acum, studiile pentru vaccinuri contra cancerului mamar s-au limitat la laboratoare sau animale, însă Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente a aprobat recent investigarea utilizării pe oameni a vaccinului. Testele vor include în primă fază doar supraviețuitoare de cancer mamar triplu negativ, cu risc ridicat de recidivă. Cercetătorii speră ca în etapa următoare să testeze vaccinul pe persoane sănătoase care au un risc foarte ridicat de a dezvolta boala, precum cele cu mutația genetică BRCA1. „Pe termen lung, sperăm ca acesta să fie un vaccin cu adevărat eficient, care să fie administrat femeilor sănătoase pentru a le împiedica să dezvolte cancer la sân triplu negativ, acea formă de cancer mamar pentru care avem cele mai puțin eficiente tratamente”, a declarat doctorul G. Thomas Budd, de la Taussing Cancer Institute și cercetător principal al studiului.

Li se vor administra trei injecții, la interval de două săptămâni

Cancerul mamar triplu negativ constituie aproximativ 15% dintre cazurile de cancer mamar și ucide aproape un sfert dintre paciente în cinci ani de la diagnosticare. Este mai comun în rândul femeilor tinere, între 30 și 40 de ani, și este mai frecvent întâlnit la femeile cu mutația BRCA1 și de etnie afro-americană sau hispanică. Boala este, de obicei, însoțită de prezența unei anumite proteine, alfa-lactalbumina, care nu ar trebui să apară în organism decât la femeile care alăptează. Așadar, după administrare, vaccinul va ținti acea proteină anume, iar ca rezultat, sistemul imunitar va împiedica apariția tumorilor la sân care o manifestă. Injecția va include și o substanță ce alertează sistemul imunitar la apariția alfa-lactalbuminei, ca să înăbușe din cele mai timpurii stadii apariția tumorilor. La studiu vor participa între 18 și 24 de paciente care au fost tratate în ultimii trei ani de cancer mamar triplu negativ și nu mai au tumori. Li se vor administra trei injecții, la interval de două săptămâni. Cercetătorii vor începe cu un dozaj mic la câteva paciente și le vor monitoriza îndeaproape înainte să mărească doza și să includă mai multe participante. „Odată ce ne dăm seama care e doza optimă de vaccin, vom studia efectele lui asupra sistemului imunitar. Asta ne va ajuta să știm dacă vaccinul are efectul dorit și apoi vom mări nivelul fiecărei doze”, a spus doctorul Budd.

Se estimează că studiul, care este finanțat de Ministerul Apărării, va fi finalizat în septembrie 2022

S-ar putea aplica şi altor tipuri de cancere

Cercetătorii spun că această strategie de vaccinare are potențialul de a fi aplicat și altor tipuri de cancer, precum cel ovarian sau endometrial. Dacă vor avea succes, aceste vaccinuri pot transforma complet felul în care e controlată evoluţia cancerelor la adulți și pot crește speranța de viață într-un mod similar cu impactul avut de programul de vaccinare a copiilor asupra sănătății omenirii.