Main menu

header

875 15 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În cultura umanității, un cyborg este perceput ca un om care are însușiri deosebite cu ajutorul unui dispozitiv electronic sau mecanic, utilizând de obicei tehnologie avansată și, în foarte multe cazuri, un implant. Cu fiecare nouă descoperire care salvează vieți sau redă funcționarea normală a unor membre sau abilități, ceea ce era văzut ca science fiction devine știință și evoluție medicală.

Implant retinian pentru stimularea vederii

875 15 2Primul lucru la care oamenii se gândesc când vine vorba despre un cyborg este un ochi robot. Pixium Vision, o companie franceză, a făcut progrese cu un dispozitiv numit IRIS, iar Second Sight, o companie cu sediul în Statele Unite, se mândrește cu primul ochi complet bionic, electromecanic, numit Argus II, destinat să ofere vedere funcțională celor cu probleme. Argus II are deja sute de utilizatori în întreaga lume și funcționează prin primirea de informații de la o cameră mică, montată pe ochelarii pacientului. Imaginile sunt apoi convertite în impulsuri electrice și transmise la retină. De acolo, implantul retinian stimulează retina pacientului, trimițând informația către creierul utilizatorului și stimulând vederea.

Sisteme robotice cu plus de putere

875 15 3Roam Robotics este o companie specializată în exoschelete robotizate gonflabile. Compania se mândrește în prezent cu două produse: Ascend, proiectat ca un dispozitiv medical, și Forge, destinat utilizării consumatorilor. Ascend este un aparat robotizat, conceput pentru a calma durerile de genunchi și pentru a îmbunătăți mobilitatea. Potrivit site-ului companiei, Ascend a ajutat pacienții să obțină mai multă mobilitate și a oferit ameliorarea durerii. Produsul se adaptează la nevoile purtătorului în timp real. Utilizatorii Ascend pot îndeplini sarcini de care altfel nu ar fi capabili. Iar Forge este conceput pentru a îmbunătăți performanța umană. Pompierii, militarii, poliția, salvatorii pot beneficia de utilizarea dispozitivului ușor, care se fixează direct pe piciorul utilizatorului, conține software de control și adaugă un plus de putere atunci când este necesar, rămânând inactiv când nu este solicitat.

Inimă artificială, în așteptarea transplantului

875 15 4Autoritatea pentru aprobarea medicamentelor și alimentelor din SUA, FDA, a aprobat inima artificială numită AESON, creată de Carmat, în 2021. A fost prima dată în istoria Statelor Unite când un pacient a primit un transplant de inimă complet artificial. Dispozitivul este conceput pentru a ajuta persoanele care au insuficiență cardiacă biventriculară. În prezent, această tehnologie funcționează ca un fel de formulă de tranziție - pacienții primesc o inimă artificială în timp ce așteaptă un transplant de inimă tradițional. Dar obiectivul pentru viitor este ca inimile artificiale Carmat să reziste perioade mai lungi, chiar ani. Dispozitivul funcționează într-un mod unic, are setări automate, reacționează la semnele biologice, ajustează rata și fluxul de sânge. AESON primește energie de la un acumulator pe care pacientul îl poartă în permanență și care este conectat prin piele.

Căști multifuncţionale care „personalizează” auzul

875 15 5IQ Buds au fost inventați de David Cannington, co-fondatorul Nuheara. Dispozitivul este popularizat ca având capacitatea de a „transforma modul în care oamenii aud prin crearea de soluții auditive personalizate, multifuncționale, accesibile pentru o piață globală”. IQ Buds și IQ Buds Boost sunt concepute pentru a spori auzul și a reduce zgomotul de fundal. Lansate în ultimii ani, aceste dispozitive permit utilizatorilor să mărească volumul sunetelor dorite și să le reducă pe cele pe care nu vor să le audă. Deși nu este un înlocuitor pentru un aparat auditiv, tehnologia funcționează precum căștile tradiționale fără fir, iar utilizatorul poate selecta o setare prin care se reduce zgomotul de fond asociat în mod obișnuit cu acele setări. IQ Buds sunt considerate îmbunătățiri de tip cyborg și pot fi achiziționate la preț relativ accesibil.

Lentile de contact ce măsoară zahărul din sânge

875 15 6Nu cu mulți ani în urmă, Google a depus un brevet pentru o lentilă de contact digital capabilă să monitorizeze nivelul de zahăr din sânge la pacienții diabetici. Chiar dacă cercetările pentru viitoare utilizări continuă, aceste lentile se remarcă deja prin tehnologia înglobată: conțin senzori minusculi în mijloc, un orificiu foarte mic care permite lacrimilor utilizatorului să ajungă la aceștia, apoi informațiile sunt transmise către alt dispozitiv. Această tehnologie uimitoare permite pacienților cu diabet zaharat să aibă un control asupra nivelului zahărului din sânge, fără alte metode invazive.

Microcip în mână în locul buletinului

Omul de știință australian Shanit Korporaal și-a implantat două microcipuri în mâini, înlocuind efectiv nevoia de a avea acte de identitate, cărți de credit și multe altele. De la acel moment au trecut cinci ani, iar microcipurile au demonstrat că își pot „aminti” chiar parolele pentru conexiunea la computer și pe site-uri web. Acest succes a creat o adevărată mișcare socială underground, în special în Australia, numită „biohacker”. Unul dintre cei mai mari susținători ai acestui fenomen de tip cyborg, care se extinde rapid, este compania suedeză Epicenter, care a început să implanteze microcipuri folosind tehnologia Near Field Communication, potrivit CNBC. În timp ce ajută deținătorii să nu mai aibă grija portofelelor cu carduri sau a nenumăratelor parole pe care ar trebui să le țină minte, microcipurile sunt pasive - nu preiau informații noi.

IBI, o companie din Elveția, a creat un înlocuitor de os numit SmartBone, care imită caracteristicile naturale: biocompatibilitate, porozitate deschisă, performanță mecanică ridicată, hidrofilitate și acționează ca un os uman

După 8 ani de paralizie, americanul Bill Kochevar îşi poate mişca braţul graţie implanturilor din creier şi din mână

Dispozitiv fixat în creier, pentru pacienţi paralizaţi

Prin utilizarea electrozilor implantați în creierul unui pacient, compania BrainGate a restabilit o anumită funcție mușchilor persoanelor paralizate. Dezvoltată inițial de oameni de știință și cercetători de la Universitatea Brown, din Rhode Island, SUA, tehnologia a schimbat viața multor oameni care suferă de paralizie. Lui Bill Kochevar, de pildă, paralizat de opt ani, i s-a implantat un dispozitiv BrainGate în cap și 30 de electrozi în braț. Deși a fost nevoie de aproximativ patru luni de antrenament, pacientul a putut de atunci să se hrănească, să bea și să facă anumite activități simple, care ar fi fost de neimaginat în starea sa inițială. BrainGate continuă să dezvolte mai multe tehnologii noi care să schimbe viața unor pacienți cu afecțiuni invalidante.