de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Automatizarea accelerată a industriei creşte rata sinuciderilor
Pierderea locurilor de muncă generată de automatizarea și robotizarea accelerată a unor industrii din SUA a dus la o creștere a sinuciderilor, arată o cercetare recentă, derulată în cadrul Facultății de Științe a Universității Yale. Fenomenul se manifestă în principal pe segmentul de vârstă 45-54 de ani. Practic, pentru fiecare robot industrial la 1.000 de lucrători, au existat aproximativ 8 decese la fiecare 100.000 de bărbați și 4 decese la femei.
Meditaţia reduce riscul de a comite greşeli
Un nou studiu, realizat la Universitatea de Stat din Michigan, cel mai mare de acest gen până în prezent, pune în evidență faptul că meditația poate ajuta oamenii să devină mai puțin predispuși la erori. Potrivit experților, meditația de monitorizare deschisă, care concentrează conștientizarea asupra sentimentelor, gândurilor sau senzațiilor pe măsură ce acestea se desfășoară în mintea și corpul cuiva, a modificat activitatea creierului participanților la teste într-un mod care sugerează o recunoaștere crescută a posibilității de a comite greșeli.
Obiceiurile induse în copilărie pot duce la boli cardiovasculare
Un studiu al cercetătorilor americani de la Clinica Mount Sinai Heart a concluzionat că implementarea unor programe școlare care predau obiceiuri sănătoase de la vârste mici poate fi un instrument care ajută elevii să trăiască mai sănătos și să evite bolile de inimă atunci când devin adulți. Potrivit experților, fumatul, consumul de alimente nesănătoase, sedentarismul și prea multe ore în fața ecranelor sunt obiceiuri de natură să genereze boli de inimă, cauza principală a mortalității la nivel mondial, dar care pot fi combătute încă de la vârste mici, prin educație.
Alimentele procesate declanşează migrene masive
O echipă de neurologi de la Universitatea din Utah, SUA, a pus în evidență, în cadrul unor teste pe animale de laborator, că alimentele procesate duc la creșterea unui val de glutamat care inundă spațiile dintre neuroni și declanșează migrene masive. Afecțiunea, clasificată de Organizația Mondială a Sănătății drept una dintre cele mai invalidante, afectează 12% din populația lumii și este favorizată de glutamatul monosodic, substanță care a aromatizat și conservat timp de zeci de ani produse din carne și alte alimente procesate.
Centenarii datorează longevitatea microflorei intestinale
Potrivit unei cercetări derulate în cadrul Universității Keio, din Japonia, persoanele care ating vârsta de 100 de ani au bacterii intestinale unice, care le permit să ajungă centenare. Oamenii de știință niponi au demonstrat că această combinație intestinală specială alimentează acizii biliari care protejează împotriva bolilor. „Un set distinct de microbi intestinali generează acizi biliari unici, care inhibă creșterea agenților patogeni”, punctează expertul Kenya Honda. Descoperirea deschide calea către îmbogățirea iaurturilor și altor alimente cu probiotice care cresc longevitatea.