de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Simplul gest de îmbrățișare a unei perne speciale are capacitatea de a atenua anxietatea, fiind experimentată cu rezultate excelente pe studenți aflați în perioada dinaintea examenelor sau pe parteneri care petrec mult timp departe unul de celălalt.
La fel de eficientă ca meditația
Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au realizat o pernă specială, pentru respirație, care a demonstrat capacitatea de a atenua anxietatea dinaintea unor momente mai încărcate. În cadrul testelor, obiectul, care se dezumflă și se umflă pentru a simula respirația, s-a dovedit, din perspectiva rezultatelor, la fel de eficient ca meditația. Ratele de anxietate în rândul voluntarilor care au ținut la piept noua pernă înainte de un test de matematică au fost semnificativ mai mici decât cei care nu au făcut nimic special. Perna se conectează la o priză și este considerată reconfortantă pentru că încetinește ritmul respirației, iar persoana care o folosește are impresia că este îmbrățișată de o ființă vie.
Efecte directe asupra sistemului nervos
Dintre cele trei grupuri de voluntari care au întâmpinat testele în maniere diferite - meditație, îmbrățișarea pernei sau lipsă de activitate - s-a constatat cea mai mare scădere a nivelului de anxietate la eșantionul care a ținut în brațe perna conectată la electricitate (de la un scor de 38 la 32). „Cercetările au arătat ca ratele mai lente ale respirației ne afectează sistemul nervos, reducând markerii de stres sau de anxietate. Încurajarea unui ritm respirator mai lent este mecanismul principal prin care perna atenuează anxietatea. Acest lucru este adesea folosit în meditație, dar perna oferă un efect similar într-un format care este intuitiv”, explică expertul Alice Haynes.
Dă impresia prezenței unei alte persoane
Perna de respirație se poate acomoda cu ritmul persoanei care o ține la piept, făcând obiectul să dea impresia că în imediata proximitate există o altă persoană. De asemenea, mecanica pernei „o imită mai precis pe cea a respirației reale, în comparație cu alte dispozitive, care scot un sunet prea uniform”, adaugă specialiștii britanici. În același timp, experții au analizat utilizarea pernei pentru a ajuta cuplurile care petrec perioade lungi departe, ca o modalitate de a-i apropia pe parteneri. Ambii membri ai cuplurilor testate au îmbrățișat pernele simultan, iar acestea s-au sincronizat, pentru a le permite îndrăgostiților să simtă fiecare respirația celuilalt.
Anxietatea este cea mai frecventă problemă de sănătate mintală la nivel global, afectând zeci de milioane de oameni în toată lumea și fiind mult agravată în ultimii ani, în contextul pandemiei de COVID-19