Main menu

header

877 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Un dispozitiv revoluționar, care folosește larve minuscule pentru a „adulmeca” tumorile pulmonare este considerat promițător din perspectiva detectării bolii înainte de a se răspândi.

Depistarea bolii în stadiul unu crește șansele de supraviețuire

În lumea științifică se consideră că mortalitatea din pricina cancerelor pulmonare este cea mai ridicată pe plan mondial comparativ cu ratele de deces cauzate de celelalte tipuri de cancer. În prezent, cancerul pulmonar este diagnosticat prin teste imagistice sau biopsii, dar aceste teste nu pot detecta tumorile în stadiul lor incipient. Cancerul pulmonar se diagnostichează cu dificultate şi adesea la momentul diagnosticului este deja în stadiu metastazat. De asemenea, în multe cazuri, este posibil ca tumora din plămân să nu determine niciun simptom. În timp ce oamenii de știință pot antrena câinii să adulmece cancerul din probele umane de respirație, sânge și urină, păstrarea acestor mostre în laborator nu este practică. Dar atunci când medicii descoperă boala devreme - în stadiul unu - înainte ca aceasta să se răspândească în alte părți ale corpului, pacienții au șanse mult mai mari de supravieţuire.

Atrase de mirosul „floral” al celulelor tumorale

Un dispozitiv revoluționar, dezvoltat de o echipă de experți de la Universitatea Myongji, din Seul, Coreea de Sud, ar putea ajuta la salvarea unui număr incalculabil de vieți prin detectarea cancerului pulmonar atunci când intervenția terapeutică ar putea avea cele mai bune rezultate. Concret, este vorba despre un cip în care există larve foarte mici, care sunt atrase de mirosul „floral” al celulelor canceroase, asemănător hranei lor obișnuite. „Celulele canceroase pulmonare produc un set diferit de molecule mirositoare decât celulele normale. Este binecunoscut faptul că larvele de C. elegans sunt atrase de anumite mirosuri, așa că ne-a venit ideea că aceste larve ar putea fi folosite pentru a detecta cancerul pulmonar”, detaliază specialistul Shin Choi.

„Vom colabora cu medicii pentru a afla dacă metodele noastre pot detecta cancerul pulmonar într-un stadiu incipient“ (Shin Choi, Universitatea Myongji, Coreea de Sud)

Precizie de 70% a detectării

În timpul experimentului, cercetătorii au plasat un cip de silicon, conectat la o cameră centrală, într-o cutie Petri, apoi au adăugat o soluție care conține celule canceroase pulmonare la un capăt al cipului și celule normale la celălalt. Larvele din camera centrală a cipului s-au deplasat imediat către partea în care erau celulele canceroase. Pe baza rezultatelor, dispozitivul a demonstrat o rată de succes de aproximativ 70% în ceea ce privește detectarea celulelor tumorale. Teste ulterioare cu acest cip au dezvăluit care anume molecule de miros specifice au atras larvele către aceste anume celule. „Nu știm de ce C. elegans sunt atrase de țesuturile canceroase pulmonare, dar presupunem că mirosurile sunt similare cu cele din hrana lor preferată”, explică specialistul Nari Jang.