de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Lentilele de contact au fost inventate cu mai mult de 100 de ani în urmă şi reprezintă o alternativă la ochelarii de vedere. Sunt dispozitive medicale, din plastic, care sunt aplicate pe ochi cu scopul de a corecta sau de a ajuta în cazul mai multor afecţiuni. Medicul Adriana Stănilă (foto), de la Clinica Ofta Total, Sibiu, ne-a explicat care sunt situaţiile în care putem folosi lentilele de contact, când şi cum se utilizează, când se dau jos şi cum se întreţin. De asemenea, ne-a exemplificat situaţiile în care aceste dispozitive nu sunt recomandate.
„Pot fi folosite și ca pansament”
- Ce sunt lentilele de contact şi când se pot utiliza?
- Lentilele de contact (LC) sunt dispozitive medicale ce se aplică direct pe ochi pentru a corecta viciile de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia. Lentilele pot fi folosite și în scop terapeutic, ca pansament, cu scopul de a proteja suprafața oculară. Pot fi moi, dure și hibride. Acest tip de dispozitiv este 100% individual, nu pot fi împrumutate și purtate de alte persoane. Ceea ce, de altfel, nu este recomandat nici în cazul ochelarilor cu dioptrii.
- Când trebuie schimbate, după cât timp?
- Durata maximă de utilizare este dictată de producător. Astfel, putem alege lentile de contact cu înlocuire zilnică. Se aplică dimineața și se îndepărtează de pe ochi seara, când se și aruncă. Nu necesită soluții de întreținere. Sunt cele mai igienice. Există și varianta cu purtare prelungită zi și noapte (săptămânală/bilunară/lunară). Aceste lentile pot fi purtate con- tinuu, zi și noapte, și se schimbă cu un alt set de lentile când expiră. Există și varianta celor anuale, dar în cazul acestora se aplică dimineața și se scot seara. Se curăță și se păstrează peste noapte în recipiente speciale și trebuie schimbate o dată pe an.
„Este necesar să fie scoase dacă apar secreție, durere, lăcrimare”
- Cine nu poate purta lentile de contact?
- Contraindicații absolute sunt pentru bolile microbiene ale suprafeței oculare. Să nu uităm că există LC terapeutice, care pot fi aplicate în cazul existenței unor boli ale corneii, fiind folosite ca un pansament. Sunt foarte binevenite, deoarece înlocuiesc pansamentul ocular greu de suportat, inestetic și care împiedică vederea binoculară ducând la o alterare a calității vederii și a vieții pacienților. Lentila terapeutică redă vederea binoculară ajutând pacienții să își desfășoare activitatea zilnică.
- Când trebuie scoase?
- Este necesar să fie scoase dacă ochiul se înroșește, apar secreție, durere, lăcrimare, fotofobie… În principiu, orice purtător de lentile de contact ar trebui să dețină și un ochelar care să-l ajute când există situații când acestea nu pot fi purtate, obligatoriu atunci când suferă de conjunctivită bacteriană.
„Una dintre greșelile majore este comandarea de pe internet, fără recomandare”
- Ce ar trebui să ştie cei care aleg să poarte lentile în locul ochelarilor de vedere?
- Purtătorii de lentile de contact trebuie să poarte lentila de contact conform recomandărilor producătorului. În funcție de tipul ales, trebuie scoase și curățate zilnic, săptămânal, lunar. Acest aspect e foarte important în vederea menținerii sănătății ochiului.
- Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac pacienţii care poartă lentile de contact?
- Cea mai frecventă greșeală întâlnită la purtătorii de lentile este că nu respectă instrucțiunile producătorului și ale prescriptorului. Sunt probleme legate de igienă, de aplicare și de îndepărtare a lentilei de pe suprafața oculară. Mai pot apărea probleme în cazul în care stocarea lentilelor peste noapte se face în recipiente și soluții vechi sau nerecomandate. Iar una dintre greșelile majore este chiar comandarea lentilelor de pe internet, fără recomandare.
„Nu este recomandat să dormim cu ele”
- Se poate dormi cu ele? Ne este afectată vederea?
- Nu este recomandat să dormim cu lentilele de contact. În timpul somnului ochii trebuie să respire. Se poate dormi cu lentile de contact din silicon-hidrogel aprobate pentru portul extins, continuu și lentilele aprobate în scop terapeutic.
- Care sunt motivele pentru care nu se doarme cu lentilele pe ochi?
- În cazul în care adormim cu lentilele pe ochi, în cazul celor care trebuie scoase noaptea, poate să apară edem cornean, care va duce la scăderea vederii. Purtarea peste noapte a lentilei nu poate duce la complicaţii severe decât în cazul existenței unei afecțiuni microbiene a suprafeței oculare.
„De preferat să nu le purtăm la intrarea în mare sau la piscină”
- Ce se întâmplă în cazul în care ne spălăm pe faţă sau mergem la mare?
- Este de preferat să nu purtăm LC la intrarea în mare sau la piscină. Dacă le avem, este bine să ne protejăm și cu ochelari de înot și să le îndepărtăm de pe ochi la sfârșitul zilei. LC de o zi sunt indicate în aceste situații, fiind cele mai igienice. Ochelarii sunt, de asemenea, o soluție. În plus, e bine de știut că bolile oculare asociate frecventării piscinelor pot fi grave, iar cea mai severă este keratita cu Acanthamoeba care poate duce până la pierderea vederii și chiar a ochiului.
- Ce facem dacă nu ne putem desfăşura activitatea, chiar şi la plajă fiind, fără lentile de contact?
- Aceasta ar fi încă una dintre acele situații în care recomand ca pacientul să aibă și ochelari de vedere. Chiar dacă folosirea lentilelor ne permite să avem o viață mai activă și, totodată, au marele avantaj de a îmbunătăți vederea periferică, pot fi situații în care nu le putem purta, dar avem nevoie să vedem. În acest caz, pentru plajă, putem apela la ochelarii de soare cu dioptrii.
„Cele cosmetice ar trebui utilizate doar ocazional“
- În cazul lentilelor cosmetice, se aplică aceleaşi reguli?
- Lentilele cosmetice se supun unor reguli și mai drastice. Ar trebui purtate doar ocazional! Cert este că nici ele nu se pot împrumuta și nu se poate dormi cu ele.
- În ce alte situaţii trebuie să ne scoatem lentilele de contact?
- Lentilele de contact se îndepărtează când se simte un disconfort ocular. Trebuie să mai menționăm, o altă regulă importantă care ajută la împiedicarea apariției unei infecții în cazul persoanelor care se machiază. Machiajul se aplică de fiecare dată cu lentilele aplicate pe ochi, iar demachierea se face după ce le-am scos.