de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Un dispozitiv inteligent, sub formă de inel, poate măsura în mod constant temperatura și dă alarma dacă persoana care îl poartă are COVID-19, chiar și atunci când simptomele sunt insesizabile.
Semnalează boala înainte de simptome
Elementele purtabile pot colecta date de temperatură în mod continuu, pe tot parcursul zilei și nopții, permițând cercetătorilor să măsoare valorile de bază reale ale oamenilor și să identifice cu mai multă precizie vârfurile febrei. Experții de la Universitatea din California au studiat date de la un eșantion de persoane care au purtat inele cu senzori și au avut COVID-19. Acesta a fost primul studiu care a centralizat date dintr-un proiect numit TeamPredict - un studiu care a inclus peste 65.000 de persoane ce poartă inelul Oura, care înregistrează temperatura, ritmul cardiac, respirația și nivelul de activitate fizică. Experții americani au descoperit că datele de temperatură colectate de inel ar putea fi utilizate în mod fiabil pentru a detecta debutul precoce al prezenței virusului SARS-CoV-2. Echipa condusă de expertul Benjamin Smarr a reușit să pună în evidență că debutul febrei care a alertat vizavi de COVID-19 a avut loc înainte ca un subiect să raporteze orice simptome. „Aceste rezultate susțin ipoteza că unele manifestări asemănătoare febrei pot rămâne neobservate. Dispozitivele purtabile pot contribui la identificarea ratelor de boală asimptomatică, ceea ce este de o importanță deosebită în pandemia de COVID-19”, scriu cercetătorii în articolul publicat de revista Scientific Reports.
Face posibilă existența unui sistem public de alertă timpurie
Scopul studiului mai larg TeamPredict este cel de a dezvolta un algoritm care poate prezice apariția simptomelor COVID-19. Cercetătorii americani afirmă că speră să atingă acest obiectiv până la sfârșitul anului. „Cu dispozitive portabile care pot măsura temperatura, putem începe să ne imaginăm un sistem public de alertă timpurie COVID-19. Aceasta nu este doar o problemă științifică, este o problemă socială”, a spus Smarr. Pentru a dezvolta un algoritm eficient, este nevoie de utilizatori dintr-o gamă variată de medii, pentru a se partaja datele. „Dacă dispozitivele portabile ne permit să detectăm devreme COVID-19, oamenii pot începe practicile de izolare fizică și se poate reduce răspândirea virusului. În acest fel, un gram de prevenție poate valora mai mult decât un kilogram de vindecare”, consideră specialistul Ashley Mason, de la Centrul Osher pentru Medicină Integrativă al universității.
„Dispozitivele purtabile pot contribui la identificarea ratelor de boală asimptomatică, ceea ce este de o importanţă deosebită în pandemia de COVID-19“ Benjamin Smarr, Universitatea din California
Nuanţe violente de roşu pe diagrame
Lipsa datelor continue este motivul pentru care verificările punctuale ale temperaturii nu sunt destul de eficiente pentru detectarea COVID-19. În aceste condiții, dispozitivele care măsoară constant temperatura pot schimba „regula jocului”. „Studiul evidențiază importanța colectării continue a datelor pe perioade lungi, mai degrabă decât a celor culese într-un anume moment, pentru că temperatura variază nu numai de la persoană la persoană, ci și pentru același om în diferite momente ale zilei”, adaugă Smarr, menționând și faptul că semnalele timpurii au apărut pe diagramele celor care au purtat astfel de dispozitive în nuanțe violente de roșu. În perioada următoare, cercetătorii intenționează să-și extindă metodele de detectare timpurie spre alte boli infecțioase, cum ar fi gripa.