Main menu

header

881 13 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Vederea artificială devine mult mai aproape de realitate, după ce oamenii de știință au realizat un ochi electric minuscul, conceput pentru a fi utilizat de către microroboți, care ar putea ajuta pa- cienții care nu văd deloc.

Oferă recunoașterea precisă a culorilor

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Georgia, SUA, au creat noul ochi electric folosind un sistem inovator, de „stivuire verticală”, care îi permite dispozitivului să aibă dimensiuni foarte reduse și să funcționeze la microniveluri. Scopul oamenilor de știință, conduși de profesorul Sidong Lei, este acela de a crea o cameră la scară micro care ar putea funcționa ca ochii roboților mici, capabili să acceseze zonele pe care oamenii și roboții la scară mai mare nu le pot atinge. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, specialiștii estimează că aceeași tehnologie ar putea fi adaptată pentru a reda vederea nevăzătorilor sau pentru a îmbunătăți percepția culorilor la persoanele care suferă de daltonism. Practic, structura verticală de detectare a culorii pe care o realizează noul dispozitiv oferă o capacitate de recunoaștere precisă a culorilor, care poate simplifica designul sistemului de lentile optice, arată concluziile publicate de revista ACS Nano.

Net superior dispozitivelor din generația anterioară

Dispozitivul creat de experții americani folosește metode artificiale pentru a imita procesele biochimice care permit oamenilor să vadă. „Este binecunoscut faptul că mai mult de 80% din informații sunt captate de vedere în viața de zi cu zi. Prin acest dispozitiv ilustrăm principiul fundamental, cu accent pe miniaturizare”, explică Lei. În același timp, noul ochi electric ridică recunoașterea culorilor mult peste capacitatea dispozitivelor din generația anterioară de aceeași dimensiune. „Noua funcționalitate obținută în arhitectura senzorului nostru de imagine depinde în totalitate de progresul rapid al semiconductorilor în ultimii ani. Ultrasubțiri, cu mare flexibilitate mecanică și cu stabilitate chimică, noile materiale semiconductoare ne permit să le stivuim în ordine arbitrară, Putem controla cu precizie structura benzii de material, grosimea și alți parametri critici pentru a detecta culorile roșu, verde și albastru”, detaliază specialistul Ningxin Li, care a făcut parte din echipa de cercetare.

„Scopul final al cercetării noastre este acela de a deschide noi orizonturi în diagnosticul medical“ (profesor Sidong Lei, Universitatea Georgia, SUA)

Tehnologia, extinsă şi la alte produse protetice

Tehnologia, care este în curs de brevetare la Biroul de Transfer Tehnologic și Comercializare al statului Georgia (OTTC), a stârnit deja interesul unor companii din industrie, potrivit „Daily Mail”. „Pe măsură ce nanotehnologia avansează și dispozitivele devin mai compacte, acești senzori de culoare mici și foarte sensibili vor fi incredibil de utili”, afirmă Cliff Michaels, directorul OTTC. Specialiștii americani estimează că această tehnologie se va dovedi crucială pentru dezvoltarea ochilor electronici biomimetici și, de asemenea, a altor dispozitive protetice neuromorfe. „Detecția culorilor de înaltă calitate și funcția de recunoaștere a imaginii pot aduce noi posibilități de percepție a obiectelor colorate pentru persoanele cu deficiențe de vedere”, punctează Li.