de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Oamenii de știință au făcut un pas mai departe în lupta cu una dintre cele mai teribile maladii contemporane - Alzheimer - formă a demenței pentru care nu există tratament. Invenția este un vaccin pe bază de… porumb!
Provoacă sistemul imunitar să producă anticorpi
Cercetătorii de la Universitatea din Kansas, SUA, au descoperit o posibilă modalitate de imunizare împotriva apariției demenței, care se concentrează pe menține- rea acumulărilor de proteine toxice departe de celulele creierului. Autorii studiului au creat proteina recombinată bogată în metionină (Met) din porumb, apoi au supus-o oxidării, pentru a produce noul antigen. Când este injectat în organism, acesta provoacă sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva blocajelor dăunătoare care perturbă procesele mentale, unul dintre principalele semne ale debutului Alzheimer. „Pe măsură ce îmbătrânim, avem mai mult stres oxidativ, iar proteinele se acumulează și devin oxidate și agregate, rezistente la degradare sau îndepărtare. Într-un studiu anterior, am injectat pe animale de laborator cu Alzheimer o proteină similară și am demonstrat o reducere cu aproximativ 30% a încărcăturii plăcii în hipocamp, principala regiune în care apar leziuni cauzate de boala Alzheimer”, argumenteză cercetătorul Jackob Moskovitz.
Îmbunătățire cu 50% a memoriei
Specialiștii americani au testat noul tip de vaccinare pe animale de laborator și au descoperit că serul pe bază de porumb transformă cu succes sistemul imunitar. Rezultatul final reduce cantitatea de proteine toxice care sunt capabile să se acumuleze în creier. Echipa a comparat apoi starea exemplarelor vaccinate cu a celorlalte animale de laborator. „Am măsurat capacitatea de memorie pe termen scurt printr-un labirint - și asta este foarte important în boala Alzheimer - pentru că atunci când oamenii suferă de această afecțiune, memoria lor pe termen scurt dispare, în timp ce amintirile vechi sunt încă acolo”, explică Moskovitz. Autorii studiului, citați de revista Antioxidants, au raportat că animalele vaccinate cu noua formulă au prezentat o îmbunătățire cu 50% a memoriei în comparație cu celelalte exemplare.
„Spre deosebire de tratamentele curente, noul vaccin determină organismul să-și producă propriii anticorpi pentru a se apăra împotriva bolii“ (revista Antioxidants)
Scade semnificativ efectele secundare toxice
Împreună cu îmbunătățirea memoriei pe termen scurt, echipa a descoperit că animalele vaccinate cu noul ser pe bază de porumb au prezentat o memorie îmbunătățită și pe termen lung. În același timp, cercetătorii consideră că datele obținute se pot transfera de la animale de laborator la oameni, făcând dintr-un vaccin uman împotriva Alzheimer o posibilitate foarte reală. „În perioada în care li se recomandă oamenilor să facă o colonoscopie pentru prima dată, la 50 sau 60 de ani, persoanele cu risc crescut de Alzheimer ar putea începe să facă aceste injecții împotriva bolii, așadar mai târziu în viață, dar înainte de apariția simptomelor”, punctează Moskovitz. În același timp, noua formulă, ca va fi testată în perioada următoare în cadrul unor studii clinice, scade semnificativ efectele secundare toxice, cum ar fi inflamația creierului, pe care le pot determina metodele curente de tratament.