Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Încălzirea globală expune oamenii la hiponatremie

Hiponatremia este o tulburare electrolitică frecventă, caracterizată prin niveluri scăzute de sodiu în sânge. Afecțiunea este observată la circa 30% dintre toți pacienții spitalizați. Într-un studiu recent, cercetătorii de la Institutul Karolinska, din Suedia, au demonstrat că incidența hiponatremiei crește dramatic atunci când se depășesc anumite praguri de temperatură exterioară. Studiul estimează că o creștere medie de două grade a temperaturii globale ar avea ca rezultat cu 14% mai mulți pacienți internați cu această afecțiune.

Munca în schimburi distorsionează ritmul biologic

Experții de la Universitatea austriacă „Sigmund Freud” au analizat rezultatele a 18 studii diferite privind munca în schimburi și funcția creierului, care au inclus un total de circa 20.000 de persoane, iar concluziile arată că lucrătorii care muncesc în acest fel au o memorie mai slabă și o viteză mentală mai scăzută, deoarece ritmul lor biologic este distorsionat de modificările de program. De asemenea, trecerea de la turele de noapte la cele de zi a fost legată de o multitudine de probleme grave de sănătate, cum ar fi tulburările de somn, bolile de inimă, obezitatea și schimbările de dispoziție.

Realitatea virtuală, eficientă în cazuri de anorexie

Anorexia este o tulburare dificil de tratat și în multe cazuri implică recidivă. Cercetătorii de la Spitalul Maudsley, din Londra, testează realitatea virtuală pentru a familiariza pacienții cu alimentele care le provoacă reacții de respingere. Voluntarii poartă un set de căști care îi transportă într-un univers 3D computerizat. S-a constatat că realitatea virtuală, combinată cu terapii psihologice, poate reduce dismorfia corporală, mai precis perceperea supradimensionată a propriului corp, chiar și cu 40%.

Muzica reduce durerile postoperatorii

Cercetătorii olandezi au realizat un studiu din care a rezultat faptul că ascultarea muzicii reduce semnificativ durerea fizică după o intervenție chirurgicală majoră pe inimă. De asemenea, câteva zile de „terapie muzicală” reduc și anxietatea după o astfel de intervenție, a arătat studiul. Aceste descoperiri sunt cu atât mai importante cu cât pacienții suferă de anxietate înainte de operație, apoi de dureri după intervenție, iar un stent postoperator îi expune ulterior la factori de stres în plus. Toate acestea prelungesc durata spitalizării și nevoia de medicamente suplimentare.