Main menu

header

884 14 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Sute de mii de oameni care suferă de migrene puternice, invalidante, ar putea fi vindecați în curând, prin lansarea pe scară largă a unui plasture revoluționar, ce se poate implanta în creier.

Două treimi dintre pacienți au scăpat de suferință

Experții de la Spitalul Guy&St Thomas, din Marea Britanie, au realizat un tratament revoluționar, destinat pacienților care suferă de dureri cumplite de cap. Implantul imaginat de specialiștii britanici este conceput pentru a bloca mesajele de durere de-a lungul unui nerv major, iar cercetările derulate până în prezent sugerează că este foarte eficient. Boala, cunoscută sub numele de durere de cap nevralgiformă unilaterală de scurtă durată, cu injecție și lăcrimare conjunctivală (SUNCT), afectează zeci de mii de britanici și numeroși alți pacienți din toată lumea, dintre care mulți nedepistați. Datele noii proceduri arată că aproape două treimi dintre pacienții cărora li s-a efectuat procedura nu mai suferă de durere, scrie „Daily Mail”.

„La un moment dat, luam 26 de tablete pe zi”

SUNCT provoacă dureri fulgerătoare pe partea laterală a feței, maxilarului și gingiilor și deseori face să curgă ochii și nasul. Pacienții sunt predominant bărbați și au peste 50 de ani. Julian Belsom, în vârstă de 50 de ani, din Folkestone, Kent, se numără printre pacienții ale căror vieți au fost transformate în bine de noul implant. Britanicul a început să sufere de dureri la nivelul maxilarului în 2014. A devenit atât de grav, încât a fost forțat să renunțe la slujbă, apoi chiar să vândă casa familiei. „A fost ca un șoc electric și o înțepătură de albină în același timp. Aveam o durere constantă în fiecare zi. Nu a existat niciun răgaz și această durere a oprit totul în viața mea. La un moment dat, luam 26 de tablete pe zi”, își amintește Julian, care a fost operat în 2018, a scăpat de durere și s-a reangajat.

Nervul trigemen, separat de artera alăturată

În timpul procedurii, neurochirurgii scot o mică bucată de craniu din spatele urechii și separă cu grijă nervul trigemen de artera de lângă acesta. Apoi este plasat un tampon mic de politetrafluoretilenă - aceeași substanță folosită la învelirea tigăilor antiaderente din teflon - între nerv și arteră, pentru a le ține depărtate. Prin ameliorarea presiunii asupra nervului, senzațiile de durere sunt reduse. „Având în vedere beneficiile clare, cred cu siguranță că procedura va fi disponibilă în curând pentru pacienții cu SUNCT din Marea Britanie”, afirmă Lambru.

Politetrafluoretilena este folosită în mod obișnuit ca implant chirurgical, deoarece este „inertă” - nu provoacă reacții în organism care ar putea duce la complicații

Rezultate uimitoare

Chirurgii britanici au fost uluiți de efectul pozitiv pe care l-a avut operația. Durerea de acest tip poate fi confundată cu un accident vascular cerebral, cu sinuzită sau o problemă cu dinții. „Oamenii ajung adesea să primească un tratament inutil sau la extirparea dinților ori operarea sinusurilor, pentru a încerca să o rezolve. Iar atunci când diagnosticul este corect, principalele tratamente includ medicamente pentru migrenă. Acestea nu funcționează pentru mulți suferinzi sau sunt eficiente doar temporar. Este extraordinar să vedem această îmbunătățire mare și foarte neobișnuită în neurologie, prin acest implant. Este încurajator să vezi oameni eliberați de această durere teribilă și capabili să se bucure din nou de viața lor”, punctează Lambru.