de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Combinația dintre a ține o dietă săracă în calorii și pauza de 12 ore între mese (care să excludă mâncatul la ore târzii) este optimă pentru longevitate, arată o cercetare americană de dată recentă.
Longevitatea sporește chiar și cu o treime
Un studiu extins, derulat pe animale de laborator, a pus în evidență faptul că mâncatul într-o fereastră de timp de 12 ore, urmat de alte 12 ore de pauză, în condițiile acordării atenției cuvenite numărului de calorii, este de natură să prelungească semnificativ durata de viață. Potrivit experților de la Institutul Medical „Howard Hughes”, din Maryland, SUA, simpla limitare a aportului caloric prelungește viața cu zece procente, iar atunci când este combinată cu pauza de 12 ore între mese, longevitatea poate crește cu o treime. De altfel, studii anterioare au evidențiat aceleași rezultate și în cadrul unor studii clinice pe un număr redus de voluntari. Joseph Takahashi, biolog în cadrul Institutului și autor al studiului, este atât de convins de efectele acestei combinații de stil de viață, încât a adoptat el însuși o dietă restricționată cu 12 ore de pauză între mese.
Modificările îmbătrânirii, mai puțin pregnante
Mâncatul într-o fereastră de timp strictă a devenit una dintre cele mai populare diete în ultimii ani, fiind popularizată de celebrități cunoscute în toată lumea, ca Jennifer Aniston sau Nicole Kidman. În studiul american publicat în revista Science, echipa doctorului Takahashi a analizat impactul restricțiilor calorice și al timpului de hrănire asupra a peste 500 de animale de laborator, pe parcursul a patru ani. Exemplarele au fost cântărite la fiecare câteva săptămâni, iar nivelurile lor de activitate au fost monitorizate pentru a se observa semnele de îmbătrânire. Cercetătorii au descoperit că animalele care au avut dieta săracă în calorii dublată de pauză de 12 ore între mese au trăit cel mai mult. Ulterior, în urma autopsiilor, s-a constatat că la exemplarele care demonstraseră cea mai mare longevitate modificările legate de înaintarea în vârstă erau cel mai puțin pregnante. Pe de altă parte, potrivit experților, studiul a reconfirmat importanța respectării ritmului biologic în ecuația menținerii greutății și a prelungirii vieții sănătoase.
„Noul studiu a arătat că oamenii trebuie să ia în considerare nu doar cât de mult mănâncă, ci și când. Dacă nu este dublată de alegerea momentelor potrivite, restricționarea caloriilor nu va avea beneficiile scontate asupra longevității“ Rafael de Cabo, Institutul Național de Geriatrie din Baltimore, SUA
Diminuare notabilă a stresului oxidativ
Intervalul prelungit dintre mese a avut ca rezultate demonstrate în urma unor studii extinse scăderea riscului cardiovascular, promovarea unei greutăți optime până la vârste înaintate, controlul diabetului, impact anticancer și antiinflamator. Pe de altă parte, în cazul oamenilor cu greutate normală sau supraponderali, dar nu obezi, restricțiile calorice duc la o scădere a nivelului proceselor oxidative din cadrul celulelor, rezultate confirmate de cercetătorii de la Pennington Biomedical Research Center, din Louisiana, SUA. S-a demonstrat că un deficit caloric de 25% timp de șase luni, indiferent că este obținut numai prin dietă sau prin regim și exerciții fizice, a generat îmbunătățirea metabolismului și o scădere notabilă a stresului oxidativ, factori importanți în întârzierea proceselor de îmbătrânire.