de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Chiar şi cantităţile mici de alcool expun la infarct
Experții de la Spitalul Universitar St. Vincent, din Dublin, Irlanda, au realizat o cercetare în urma căreia a fost pus în evidență faptul că până și cele mai mici cantități de alcool, cele așa-zis „sigure”, pot expune persoana la infarct sau la insuficiență cardiacă. „Pentru a minimiza riscul ca alcoolul să dăuneze inimii, dacă nu beți, nici nu începeți. Iar dacă mai consumați alcool, limitați-vă la mai puțin de o sticlă cu vin sau sub trei cutii cu bere pe săptămână”, sintetizează cercetătorul Bethany Wong.
Îngroşarea taliei femeilor sporeşte riscul de fracturi
Experții din Canada au urmărit timp de șase ani 20.000 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani și au reușit să descopere faptul că fiecare cinci centimetri în plus pe talia unei femei cresc cu 7% riscul unei fracturi sub genunchi și cu 3% cel al unei fracturi de orice alt fel, scrie Daily Mail. Practic, femeile cu abdomenul mai mare au dificultăți sporite de a se reechilibra după o potențială cădere, din cauza greutății suplimentare pe talie. Date fiind aceste rezultate, specialiștii recomandă femeilor să încerce să-și mențină grosimea taliei sub 80 de centimetri.
Pauzele lungi cresc abilităţile creierului
Un nou studiu realizat în cadrul Institutului de Neurobiologie „Max Planck”, din Germania, evidențiază faptul că pauzele mai lungi în timpul programului de lucru susțin activitatea intelectuală și îmbunătățesc concentrarea. În același timp, cercetătorii germani arată că opririle de mai lungă durată ajută creierul să-și amintească mai multe detalii despre activitatea pe care a întrerupt-o. Aceste urmări vin ca efect al faptului că pauza duce la conexiuni mai puternice între anumiți neuroni. Cu cât pauzele sunt mai lungi, cu atât mintea clarifică mai bine reperele activității în care este implicată.
Suplimentele cu micronutrienţi atenuează manifestările ADHD
Copiii diagnosticați cu ADHD și vulnerabili la schimbări frecvente de dispoziție ar putea beneficia de suplimentele cu micronutrienți (vitamine, minerale), arată rezultatele unui nou studiu, realizat în SUA. Rezultatele experimentelor au pus în evidență faptul că micuții care au luat aceste concentrate de micronutrienți și-au îmbunătățit starea semnificativ, manifestările tulburării atenuându-se chiar și cu 54%. Formula de micronutrienți a fost alcătuită din diferite vitamine și minerale esențiale cunoscute, administrate timp de opt săptămâni.
Rutina diminuează stresul întoarcerii la birou
După ce oamenii s-au obișnuit cu munca de la distanță în timpul pandemiei, acum sunt nevoiți să facă față stresului de a se întoarce la birou. Potrivit sondajelor de opinie, această anxietate se dovedește mai accentuată decât s-ar fi așteptat respondenții. În aceste condiții, psihologul Naomi Torres-Mackie, de la Spitalul Lenox Hill, din New York, recomandă acceptarea existenței acestei stări, în locul încercărilor de a o masca și, de asemenea, instituirea unui program de rutină, întrucât aceasta oferă confort psihologic.