de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Produsele pe bază de canabis devin din ce în ce mai populare printre consumatorii care caută o soluție naturală împotriva durerii. Dar un nou studiu dezvăluie că organismul uman este de fapt capabil să-și producă propriile substanțe asemănătoare acestui calmant, care reduc inflamațiile.
Diminuarea inflamației începe în intestin
Mai multe state europene, printre care Germania, evaluează posibilitatea legalizării canabisului, nu doar în scop medicinal, ci și recreativ. Dar cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, afirmă că exercițiile fizice cresc producția de endocannabinoizi, care ajută la reducerea naturală a inflamației. Mai mult, studiul derulat în cadrul instituției a pus în evidență faptul că această substanță naturală internă ar putea trata o serie de afecțiuni, inclusiv artrita, cancerul și bolile de inimă. Autorii studiului au examinat modul în care exercițiile fizice zilnice de 15 minute, timp de șase săptămâni, au avut efect asupra sănătății a 78 de persoane care se confruntă cu artrită. Rezultatele au arătat că mișcarea nu doar a redus durerea voluntarilor, dar a scăzut și numărul de substanțe inflamatorii - numite citokine - din sânge. În plus, cercetarea a costatat că aceste schimbări utile încep în intestin. Potrivit experților britanici, creșterea numărului de endocannabinoizi de la antrenament este în legătură puternică și evidentă cu microflora intestinală, exercițiile fizice generând producerea mai multor substanțe antiinflamatorii la acest nivel.
Previn diabetul de tip II și osteoporoza
Studii anterioare au demonstrat că exercițiile fizice pot juca un rol-cheie în reducerea inflamației, care, la rândul său, poate reduce riscul unei persoane de a dezvolta cancer, boli de inimă sau artrită mai târziu în viață. Un program regulat de exerciţii ajută la prevenirea sau gestionarea mai bună a hipertensiunii. Chiar şi nivelul colesterolului are de câştigat de pe urma mișcării - este demonstrat faptul că exerciţiul regulat ajută la creșterea nivelului HDL (colesterol „bun”) în timp ce scade LDL (colesterolul „rău”). De asemenea, sportul previne diabetul de tip II și osteoporoza. În același timp, obiceiul de a face exerciții fizice potrivite vârstei are efect benefic asupra sănătății și bunei funcționări a creierului, prevenind bolile neurodegenerative și îmbunătățind starea de spirit, imaginea de sine şi încrederea în forţele proprii, ceea ce are urmări asupra riscului depresiei, pe care îl diminuează semnificativ.
„Studiul nostru arată clar că exercițiile fizice cresc substanțele de tip canabis în organism, ceea ce are un impact pozitiv asupra multor boli“ Amrita Vijay, Universitatea din Nottingham
Oxigenează ţesuturile şi organele
Exerciţiile fizice înseamnă ardere de calorii. Nu este nevoie neapărat de sesiuni de antrenamente intense - este suficient să fie preferate treptele în locul ascensorului, să se facă mici plimbări ori de câte ori este posibil, câteva genuflexiuni într-o pauză la birou sau să se joace un meci de fotbal cu cei apropiați în curtea casei. Pe lângă efectele amintite, prin intermediul exercițiilor fizice se vor oxigena mai bine şi vor fi hrănite cu un plus de nutrienţi țesuturile și organele, ceea ce va îmbunătăți funcționarea întregului organism. În plus, un program regulat de exerciţii fizice ajută la instalarea unui somn liniștit și odihnitor.