Main menu

header

889 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Un studiu de dată recentă arată că un consum moderat de vin - un pahar, la cină, ocazional - poate preveni instalarea diabetului, prin reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Risc cu 14% mai scăzut de a dezvolta boala

Cercetătorii de la Universitatea Tulane, din SUA, au realizat o cercetare extinsă, în urma căreia a reieșit faptul că un pahar cu vin băut la cină ar putea ajuta la prevenirea diabetului, întrucât compușii din struguri au capacitatea de a combate această boală metabolică. Descoperirea se bazează pe date procesate de la 312.000 de rezidenți britanici care se descriu ca fiind băutori obișnuiți - cei care au consumat un pahar cu vin, în special roșu, au manifestat un risc cu 14% mai scăzut de a dezvolta diabet de tip II în următorii zece ani. „A bea cantități moderate de vin în timpul meselor poate preveni diabetul de tip II dacă nu există o altă afecțiune de sănătate care ar putea fi agravată de consumul moderat de alcool”, afirmă specialistul Hao Ma.

Nu mai mult de 150 ml

Vinul este bogat în substanțe chimice sănătoase din plante, inclusiv resveratrol, care acționează ca un antioxidant. Soiurile roșii sunt deosebit de abundente în acest compus, ceea ce stă la baza argumentației cercetătorilor. „Efectele consumului de alcool asupra sănătății au fost descrise ca o sabie cu două tăișuri, dăunătoare sau utile, în funcție de modul în care este consumat. În timp ce studiile anterioare s-au concentrat pe cât de mult beau oamenii, foarte puține se referă la alte detalii despre alcool, cum ar fi momentul consumului”, adaugă Ma. Concret, termenul moderat se referă la un pahar mic cu vin - 150 ml. Studiul a fost prezentat la Conferința de epidemiologie, prevenire, stil de viață și sănătate cardiometabolică a Asociației Americane de Inimă din Chicago.

Atenţie! Şi consumul moderat, dar constant, de vin poate degenera în dependenţă

„Aceste date sugerează că alte ingrediente din vin, posibil antioxidanții, ar putea fi printre factorii implicați în reducerea riscului de debut al diabetului de tip II“ (Robert Eckel, Universitatea din Colorado, SUA)

Pericol în dreptul multor altor afecţiuni

Cercetările clinice au descoperit, de asemenea, că un consum moderat de alcool poate avea beneficii pentru sănătate. Pe de altă parte, alcoolul implică în continuare riscuri în dreptul multor altor afecțiuni. Deși descoperirea cercetătorilor americani este o veste bună pentru iubitorii de vin, consumul de alcool este, în același timp, legat de hipertensiune arterială, obezitate, accident vascular cerebral, cancer de sân, boli hepatice, depresie, sinucidere, accidente, alcoolism. Riscurile cresc pe măsură ce cantitatea de alcool pe care o bea o persoană crește. Pentru unele tipuri de cancer și alte afecțiuni de sănătate, riscul crește chiar și la niveluri foarte scăzute de consum de alcool - mai puțin de un pahar pe zi. Asociația Americană a Inimii recomandă ca adulții care nu consumă alcool să nu înceapă. Unele persoane nu ar trebui să bea deloc, inclusiv femeile însărcinate, persoanele sub 21 de ani și cei cu anumite afecțiuni medicale.