Main menu

header

890 13 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Oamenii de știință chinezi au realizat o cercetare foarte extinsă, analizând consumul de proteine din opt surse diferite. Studiul a relevat faptul că varietatea aportului de proteine este echivalentă cu o scădere semnificativă a riscului de hipertensiune arterială.

Oferă organismului mai mulți aminoacizi

Cercetătorii de la Spitalul Nanfang, al Universității Medicale din Guangzhou, afirmă că un consum de proteine din alimente diferite poate oferi organismului mai mulți aminoacizi. După ce au analizat dietele a 12.200 de adulți, notând consumul din opt surse diferite de proteine - carne de pasăre, pește, ouă, carne roșie, carne roșie procesată, cereale integrale, cereale rafinate și leguminoase - experții chinezi au concluzionat că grupul care a consumat proteine din mai multe surse a înregistrat o scădere cu 66% a riscului de a dezvolta hipertensiune arterială. În același timp, întrucât doar trei dintre cele opt tipuri de proteine studiate erau pe bază de plante, specialiștii afirmă că o dietă care include și carne, și pește ar fi cea mai benefică pentru menținerea la niveluri optime a tensiunii arteriale.

Provocare pentru vegetarieni și vegani

Proteinele sunt folosite de organism pentru a crește și a repara mușchii și țesuturile și se găsesc în cele mai mari cantități în carnea de animale, pește și ouă. „Mesajul pentru sănătatea inimii este că o dietă echilibrată cu proteine din diferite surse poate ajuta la prevenirea dezvoltării hipertensiunii arteriale”, punctează specialistul Xianhui Qin, autorul studiului. Pe de altă parte, experții sistemului național de sănătate din Marea Britanie recomandă adulților 50 de grame de proteine pe zi. În același timp, însă, aceasta este o provocare pentru vegetarieni și vegani. Cele mai bune surse de proteine pentru persoanele care au trecut la aceste regimuri sunt quinoa, semințele de chia și de cânepă, soia, fasolea, nucile, năutul, mazărea, precum și suplimentele cu proteine.

„În cazul persoanelor care nu consumă carne roșie, studiul arată că nu este vorba despre a avea o regulă strictă cu privire la lipsa acesteia sau a lactatelor, ci de a menține un echilibru“ (Tracy Parker, British Heart Foundation)