Main menu

header

892 12 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Sănătatea dentară a copiilor necesită o atenție deosebită încă de la primele luni de viață, mai exact, de când începe să se formeze dentiția. Aceasta este o condiție esențială și obligatorie pentru ca la maturitate, adultul să se poată bucura de o dantură frumoasă, sănătoasă și perfect aliniată. Doctor Denisa Zaharia (foto), medic stomatolog specializat în ortodonție, a elaborat un set de reguli de aur pentru sănătatea dentară a copiilor pe termen lung. Care sunt acestea și cât de important este să ținem cont de ele, citiți în rândurile de mai jos.

„Numărul celor care ne-au vizitat la clinică a crescut cu peste 30% față de anul trecut”

- Doamna doctor, care este atitudinea copiilor față de vizita la stomatolog?

- Avem vești bune în ceea ce privește pacienții copii. Numărul celor care ne-au vizitat la clinică a crescut cu peste 30% față de anul trecut, iar cele mai multe au fost serviciile de prevenție, în locul celor de tratare și intervenție de odinioară. Dar, este loc și de mai bine! Recunoaștem faptul că părinții au devenit din ce în ce mai informați și mai preocupați de sănătatea dentară a celor mici, iar din ce în ce mai mulți preșcolari și școlari vizitează fără teamă clinicile stomatologice până să apară probleme care să implice durere sau proceduri complicate. Există, însă, nenumărați copii care încă nu știu regulile de îngrijire dentară și foarte mulți părinți, crescuți cu teama de stomatolog, care amână să-i ducă pe cei mici la medic de frica durerii.

- Ce ar trebui să știe părinții înainte să ajungă la stomatolog cu cei mici?

- Sunt câteva reguli de aur, aș zice, de care trebuie să țină cont, pentru a evita eventualele probleme detantare cu care s-ar putea confrunta copiii. Dinții de lapte au nevoie de îngrijire, chiar dacă se vor schimba, pentru că ei afectează dentiția permanentă! Cariile neglijate duc la probleme ce afectează dinții permanenți, astfel apare nevoia stomatologiei pediatrice. Trebuie să înceapă periajul imediat după apariția primului dințisor. Adică, de la vârsta de 5-6 luni, să inițieze educația de sănătate orală și să își învețe copilul să se spele pe dinți de două ori pe zi. Apoi, spălatul pe dinți de două ori pe zi este o regulă fără nicio excepție! Copiii vor fi educați spre o igienă dentară corectă prin formarea de obiceiuri sănătoase de la care nu trebuie nicio abatere nici pe motiv de oboseală, nici de oră înaintată, nici de grabă. Orice abatere va crea un precedent! Părintele este cel care trebuie să spele copilul pe dinți la început, până la 2-3 ani și apoi este necesar să îl supravegheze până la 6 ani. Indicat este să utilizeze o pastă de dinți cu fluor adaptată vârstei, care se aplică pe periuță cât un bob de mazăre. Aceasta trebuie să aibă peri moi și să se folosească mai întâi pe suprafețele interioare ale dinților, de la gingie spre vârful dintelui, și apoi pe suprafețele exterioare.

„Periajul zilnic efectuat acasă trebuie completat cu tratamente specifice copiilor în cabinetul stomatologic”

892 12 2- Suzeta sau suptul degetului pe termen lung pot afecta detiția?

- Obiceiurile vicioase precum suzeta sau suptul degetului trebuie eliminate până la 2 ani! După, acestea pot influența negativ dezvoltarea maxilarelor și erupția dinților, putând favoriza apariția anomaliilor dento-maxilare. Copilul trebuie dezobișnuit prin încurajare, nu trebuie certat, ci lăudat atunci când nu suge degetul sau nu utilizează suzeta. Ne putem ajuta de aplicarea unor soluții cu gust amar pentru descurajare.

- Când trebuie dus copilul la stomatologie, de la ce vârstă?

- Este important ca cei mici să fie familiarizați cu vizitele periodice la medici stomatologi care dețin abilități în relaționarea cu copiii. Prin monitorizarea o dată la șase luni a creșterii și dezvoltării dinților, medicii pot anticipa eventualele probleme dentare la copii, intervenind la timp pentru rezolvarea acestora. Periajul zilnic efectuat acasă trebuie completat cu tratamente specifice copiilor în cabinetul stomatologic care constau în însușirea unei tehnici corecte de periaj și informarea adaptată cu privire la schimbarea dentiției, igienizarea profesională în cabinet, aplicarea de geluri concentrate cu fluor la 6 luni, sigilarea șanțurilor dentare - metodă de prevenție eficientă, care împiedică apariția cariilor.

„Cariile neglijate la dinții de lapte duc la probleme ce îi afectează pe cei permanenți, astfel apare nevoia stomatologiei pediatrice“

„La vârsta de 6-8 ani, se recomandă dispozitiv de expansiune maxilară“

- Cum şi când ştim dacă cei mici au nevoie de aparat dentar?

- Controlul ortodontic este esențial înainte de schimbarea dentiției de lapte! Obiectivele tratamentului ortodontic sunt obținerea unei armonii dentare, un zâmbet frumos și echilibrat, dar și o mușcătură funcțională, sănătate la nivelul dinților, gingiilor, mușchilor și articulației tem- poro-mandibulare. Se recomandă efectuarea unui prim consult de către medicul specialist ortodont în jurul vârstei de 6-7 ani, acesta fiind cel care poate aprecia dacă există o dezvoltare corectă a maxilarelor, dacă dinții au spațiu suficient pe arcadă pentru erupție. Medicul ortodont stabilește momentul intervenției și ce fel de aparat trebuie aplicat, dacă dinții permanenți nu erup sau erup într-o poziție incorectă. La copii și adolescenți, pentru că sunt în perioada de creștere, rezultatele se obțin mai ușor, mai rapid și pe termen mai lung, față de adulți.

- Ce fel de aparat se recomandă copiilor și în funcție de ce?

- Dacă ne referim la vârsta de 6-8 ani, se recomandă dispozitiv de expansiune maxilară (disjunctor) care se menține pe o perioadă de şase luni și care are ca scop lărgirea maxilarului. În acest fel, dinții vor avea spațiu optim de erupție și se creează premisele unei dezvoltări armonioase a maxilarelor. Odată cu erupția dinților permanenți, în jurul vârstei de 12 ani, se recomandă aparatul fix cu bracketuri, al cărui rol este de a corecta dizarmoniile cu înghesuire sau spațiere, o ocluzie incorectă (mușcătură) și de a tracționa pe arcadă un dinte inclus, rămas în os, spre exemplu. În felul acesta, pe lângă beneficiile estetice evidente pe care le va avea, un pacient își poate îmbunătăți multe dintre funcțiile esențiale: masticația, vorbirea, respirația. În plus, se reduce riscul de apariție a cariilor și a afecțiunilor gingivale.

- Cât timp trebuie să îl poarte?

- Depinde de obiective, de tipul anomaliei. De regulă, de la 6 luni la 1-1,5 ani în cazul apartului fix. Acesta este tratamentul activ, ce trebuie urmat de o etapă pasivă, de menținere și stabilizare a rezultatului obținut, cu ajutorul contenției. Aceasta este fixă, prin aplicarea unui fir metalic colat pe interiorul dinților frontali și detașabilă, cu ajutorul unui dispozitiv transparent care se poartă pe perioada nopții.