Main menu

header

892 13 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Dintre regimurile creditate cu nenumărate beneficii și aflate constant în topul rezultatelor în ultimii ani, dieta ketogenică relevă noi beneficii pentru sănătate, care completează o semnificativă scădere în greutate.

Oprește extinderea astrocitomului

Cercetătorii de la Academia Americană de Neurologie au dat publicității rezultatele unei cercetări extinse, care a evidențiat faptul că dieta ketogenică are un beneficiu surprinzător - „înfometează” celulele canceroase ale unor tumori cerebrale rare și astfel le inhibă dezvoltarea și le oprește extinderea. Observând legătura dintre dieta ketogenică și acest fenomen constatat în cazul pacienților cu astrocitom, categorie de tumori cerebrale pentru care încă nu există un tratament, experții americani au pus în evidență faptul că acest regim schimbă ceea ce organismul folosește drept combustibil. „Ratele de supraviețuire în astfel de cazuri sunt scăzute, astfel încât orice avans este binevenit”, punctează specialistul Roy E. Strowd.

Schimbă combustibilul organismului

Celulele canceroase ale pacienților cu tumori cerebrale rare se bazează pe glucoză sau zahăr pentru a se divide și a crește. Dat fiind faptul că dieta ketogenică este foarte săracă în zahăr, organismul modifică ceea ce folosește pentru energie - în loc de carbohidrați, utilizează cetone, cu care celulele normale ale creierului pot supraviețui, dar cele tumorale, nu. Pentru a testa efectele acestei asocieri, cercetătorii au recrutat 25 de pacienți cu astrocitom care au finalizat toate tratamentele cu radiații și chimioterapie, apoi au urmat, timp de opt săptămâni, o dietă ketogenică modificată, care a inclus postul intermitent două zile pe săptămână. La finalul experimentelor, experții au constatat faptul că la 80% dintre pacienți organismul se învățase să folosească grăsimi și proteine drept combustibil, în loc de zahăr și carbohidrați. În plus, scanările cerebrale au relevat o creștere a concentrației de cetone și modificări metabolice ale tumorilor.

„Aceste rezultate arată că dieta ketogenică poate fi sigură pentru persoanele cu tumori cerebrale și poate produce cu succes modificări ale metabolismului corpului și creierului“ (Roy E. Strowd, Academia Americană de Neurologie)

Se pierd peste zece kilograme din greutate

Dieta ketogenică este un regim moderat în ceea ce priveşte proteinele, sărac în carbohidraţi şi bogat în grăsimi sănătoase. Scopul dietei este acela de a asigura organismului alimente bogate în nutrienţi. Regimul ketogenic ajută metabolismul să transforme grăsimile în energie, inclusiv pentru creier. Un alt avantaj al dietei keto este acela că reduce cantitatea de zahăr din sânge. În general, acest regim, în urma căruia se pot pierde și peste zece kilograme într-o lună, are ca țintă finală eliminarea zahărului, carbohidraţilor rafinaţi, alimentelor procesate, mai ales a celor care au conservanţi şi coloranţi adăugaţi, și pune accent principal pe un stil de viață sănătos mai degrabă decât pe o scădere bruscă și masivă în greutate.