de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Pentru foarte multe persoane din toată lumea, acneea nu este, din păcate, ceva care a rămas în anii de adolescență. Această afecțiune foarte supărătoare, inestetică și cu un potențial foarte mare de a scădea încrederea în sine a oricui face ravagii și printre adulți, iar metodele de a o combate au dat greș… până acum.
Reglează echilibrul microbiomului
Există mulți factori care pot provoca acnee, ceea ce o face dificil de tratat. Diferența-cheie dintre persoanele cu fața curată și cele care suferă de erupții este echilibrul microbiomului pielii. Practic, cei care se confruntă frecvent cu acnee au un număr anormal de mare de anumite tulpini de C. acnes, bacteria care dăunează echilibrului amintit. De la această realitate a pornit un studiu recent, realizat de o echipă internațională de cercetători, care a dezvoltat o modalitate de a combate cu succes acneea adulților și de a preveni viitoarele erupții, notează un articol publicat de revista PLOS Pathogens. Concret, în timp ce antibioticele acționează „nediscriminatoriu” și pe de o parte elimină C. acnes, dar și alte bacterii de la nivelul pielii, generând un dezechilibru suplimentar, experții au folosit virusuri bacteriofage. Acestea infectează bacteriile și, cu unele modificări, pot ajuta la reglarea numărului lor. „În studiul nostru am demonstrat că prin terapia cu bacteriofage este posibilă modularea în timp a compoziției tulpinilor de C. acnes. Putem reduce tulpinile asociate acneei fără a le afecta pe cele care au caracteristici benefice”, explică specialistul Marc Güell, de la Universitatea Pompeu Fabra, din Barcelona, coordonatorul cercetării, într-un comunicat.
Eficiente și în cazul altor probleme ale pielii
Cercetătorii au luat câteva virusuri bacteriofage din piele și le-au manipulat genetic ADN-ul, pentru a le determina să-și recunoască propriul material genetic față de cel al altora. „Folosind bacteriofage specifice, atacăm tulpinile patogene, care nu au această strategie de apărare, în timp ce tulpinile benefice o au, așa că sunt protejate împotriva infecțiilor”, detaliază expertul Nastassia Knödlseder. Rezultatele oferă un nou cadru pentru abordarea acneei și a altor afecțiuni ale pielii. De exemplu, Knödlseder afirmă că virusul bacteriofag ar putea ajuta la „curățarea” altor tulpini existente și dăunătoare din piele. Eliberarea spațiului din microbiom oferă o oportunitate de a introduce și de a păstra bacterii noi fără a perturba echilibrul pielii.
„Acest studiu ne poate ajuta să modulăm microbiomul pielii mai eficient, atât pentru a elimina tulpinile nedorite, cât și pentru a facilita introducerea de noi terapii“ Marc Güell, Universitatea Pompeu Fabra, Barcelona