Main menu

header

893 13 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

În ultima perioadă, mare parte din publicitate s-a concentrat pe promovarea produselor cu îndulcitori artificiali ca pe înlocuitori „siguri” ai zahărului. Dar studiile cele mai recente au evidențiat că substanțele realizate chimic și produsele care le conțin sunt adevărate capcane pentru sănătate și un pericol major pentru siluetă.

Pot contribui la instalarea diabetului de tip II

Îndulcitorii artificiali și produsele care îi conțin au crescut mult în popularitate și, firește, la capitolul consum. Sunt promovați ca alternative „sănătoase” și care îngrașă mai puțin decât zahărul, dar cercetările oamenilor de știință infirmă aceste precizări. De pildă, un studiu recent, derulat în cadrul Universității South Australia, demonstrează faptul că acești îndulcitori nu doar au efect nesemnificativ asupra eforturilor de a renunța la kilogramele în plus - în multe cazuri chiar dimpotrivă, afirmă experții australieni - dar pot contribui la instalarea diabetului de tip II.

Consumatorii iau în greutate

Îndulcitorii artificiali au ajuns aproape o modă, serii de teste „confirmând” că sunt benefici pentru slăbit și înlocuirea cu succes a blamatului zahăr. Potrivit specialiștilor australieni, piața îndulcitorilor artificiali slab calorici a crescut cu un uimitor procent de 200% în rândul copiilor, în ultimele două decenii, și cu 54% printre adulți. După examinarea datelor de greutate și de sănătate a mii de americani, testați pe o perioadă de șapte ani, s-a constatat faptul că aceste persoane cântăresc mai mult decât cele care s-au ferit să consume alternativele chimice ale zahărului. „Consumatorii de îndulcitori artificiali nu-și reduc aportul de zahăr, întrucât la nivel psihologic consideră că simpla înlocuire a zahărului le permite să consume câte dulciuri poftesc. Nu doar că se îngrașă, dar acești îndulcitori le modifică flora intestinală, astfel încât aceste persoane riscă diabetul și alte boli”, explică profesor Peter Clifton, autor al studiului.

Experții recomandă o dietă sănătoasă

Creșterea în greutate și diabetul nu sunt singurele neplăceri pe care le poate genera consumul de îndulcitori artificiali. Studiile au pus în evidență faptul că aceste produse sporesc riscul de moarte prematură, afecțiuni cardiovasculare, demență sau atac vascular cerebral după o anumită vârstă. O opțiune de preferat în locul produselor cu aceste chimicale promovate ca având calorii puține și lipsite de zahăr, este menținerea unei diete stricte, cu multe cereale integrale, lactate, fructe de mare, legume, fructe, verdețuri și apă plată”, adaugă Clifton.

„Datele din studiile clinice nu susţin în mod clar existenţa unor beneficii ale îndulcitorilor artificiali în ceea ce priveşte gestionarea greutăţii. Se justifică circumspecţia faţă de aceste produse până când efectele pe termen lung sunt pe deplin analizate“ doctor Meghan Azad, Universitatea Manitoba, Canada

Obezitatea de azi, generată de zahărul promovat în trecut

Un nou studiu, realizat la Universitatea Knoxville, din Tennessee, SUA, relevă faptul că obezitatea, care în SUA, dar nu numai, amenință sănătatea publică, este o urmare a promovării produselor cu zahăr. „În timp ce majoritatea cercetărilor de astăzi se concentrează pe dietele contemporane, noi ne-am uitat în trecut și am făcut legătura cu ceea ce au consumat adulții de azi pe vremea când erau copii și care i-a dus spre obezitatea pe care o vedem în jur: acela a fost în principal zahărul în exces, din băuturile răcoritoare”, detaliază specialistul Alex Bentley.