Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Excesul de vitamina D generează probleme de sănătate

Hipervitaminoza D, afecțiune cauzată de administrarea de vitamina D în exces, este în creștere la nivel mondial și poate duce la o gamă largă de probleme grave de sănătate. Potrivit specialiștilor, femeile, copiii și persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt cei mai pasibili de a dezvolta această afecțiune. De asemenea, supradozarea poate genera tuberculoză, tumori, lichid în creier, meningită sau sinuzită cronică. Potrivit experților, necesarul de vitamina D se poate obține prin expunerea la soare timp de maximum 30 de minute, între orele 9:00-11:00 şi 16:00-18:00, de două ori pe săptămână.

Prea multă muncă favorizează consumul mai mare de alcool

Persoanele care lucrează mai mult decât programul standard tind să bea mai mult alcool, sugerează un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit experților, angajații care depășesc 49 de ore de muncă pe săptămână consumă un pahar suplimentar cu vin sau o halbă cu bere mai mult, în medie. Specialiștii care au realizat raportul punctează faptul că dependenții de muncă folosesc alcoolul pentru a se relaxa și avertizează că creșterea costului vieții ar putea forța mai multe familii să lucreze ore suplimentare sau să-și ia încă un loc de muncă, ceea ce ar putea duce mai multe persoane spre alcool.

Privitul la televizor timp îndelungat expune la boli coronariene

Statul fără măsură în fața televizorului este asociat cu un risc crescut de boală coronariană, indiferent de structura genetică a unei persoane, arată rezultatele unei cercetări derulate de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Cambridge. Concret, potrivit experților, 11% dintre cazurile de boală coronariană ar putea fi prevenite dacă oamenii s-ar uita la televizor mai puțin de o oră în fiecare zi. Unul dintre factorii majori de risc pentru această afecțiune este comportamentul sedentar, iar privitul la televizor este una dintre expresiile cele mai pregnante ale acestui stil de viață.

Exerciţiile accelerează refacerea pacienţilor cu cancer

Potrivit experților de la Societatea Americană de Oncologie Clinică, pacienților cu cancer ar trebui să li se prescrie cursuri de exerciții pentru a-și crește șansele de supraviețuire și a accelera refacerea. Cercetările arată că a fi activ reduce semnificativ riscul de complicații în cazul celor care au învins teribila boală și ajută acești bolnavi să tolereze tratamentele și intervențiile chirurgicale. Pacienții care practică mersul pe jos, alergarea, înotul sau grădinăritul au o calitate mai bună a vieții și înregistrează anxietate și depresie reduse, relevă studiul.

Microbiomul afectează tratamentul pentru hipertensiune

Un nou studiu de la Universitatea din Toledo, Spania, a arătat că bacteriile intestinale pot reduce eficacitatea anumitor medicamente pentru combaterea tensiunii arteriale. Cercetarea oferă primele răspunsuri la întrebarea de ce oamenii răspund diferit la aceleași tratamente. Experimentele de laborator au demonstrat că o specie dominantă de bacterii din intestin poate descompune medicamentele, având ca efect ineficiența acestora. Hipertensiunea este un factor de risc major pentru boli cardiovasculare, principalele cauze de deces la nivel mondial.