Main menu

header

894 13 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Pierderea treptată a vederii odată cu înaintarea în vârstă este o problemă majoră de sănătate publică în toată lumea, mai ales în condițiile în care tot mai multe persoane intenționează să rămână în câmpul muncii și după pensionare, din cauza condițiilor economice la nivel mondial. Ca urmare, cercetătorii caută mijloace de a combate eficient degenerescența maculară.

Funcție antiîmbătrânire

Retina este compusă din țesuturi din spatele ochiului care procesează semnalele luminoase și le trimit către creier. Celulele epiteliului pigmentar al retinei (RPE) fac parte din această structură importantă pentru vedere. Un studiu recent, efectuat de National Eye Institute, din SUA, a pus în evidență faptul că pierderea unei anumite proteine poate determina celulele RPE să înceteze hrănirea și reciclarea fotoreceptorilor. Acest tip de deteriorare declanșează apariția unor boli precum degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) și distrofiile retiniene, ambele cu potențial de a genera pierderea progresivă a vederii. O echipă de specialiști condusă de Patricia Becerra a descoperit că există un factor derivat din epiteliul pigmentar care joacă o funcție antiîmbătrânire pentru celulele RPE.

Inhibă creșterea vaselor de sânge anormale

Descoperirile echipei americane, publicate în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, deschid calea pentru elaborarea unor noi modalități de tratare sau prevenire a bolilor retiniene asociate îmbătrânirii. Factorul amintit a fost supranumit „proteina tinereții” și se găsește din abundență în retinele tinere. Cercetări anterioare au pus în evidență că acest element poate proteja celulele fotoreceptoare de deteriorare și inhibă creșterea vaselor de sânge anormale din ochi. Pentru a-și certifica ipoteza, experții au analizat diferențele pe animale de laborator, descoperind „unul dintre cele mai izbitoare efecte de reducere a receptorului de pe suprafața celulelor RPE la animalele fără această proteină”, după cum a explicat specialistul Ivan Rebustini, autor al studiului.

„Demonstrarea efectelor pierderii acestei proteine va permite utilizarea modelului pentru a aplica potențiale măsuri terapeutice de contracarare a efectelor degenerării maculare“ (Howard R. Krauss, Pacific Neuroscience Institute, Santa Monica, SUA)

Un factor dintr-o serie

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că „proteina tinereții” este doar una dintre cele afectate de înaintarea în vârstă și a căror modificare duce la pierderea progresivă a vederii. „Există și alte proteine care sunt dereglate în diferite țesuturi epiteliale în timpul îmbătrânirii. Pe lângă modificările în expresia și producția acestora, scurtarea telomerilor a fost asociată cu îmbătrânirea. Telomerii men- țin integritatea genelor și sunt un factor critic pentru bolile legate de vârstă. Scurtarea lor poate afecta expresia genelor în timpul îmbătrânirii”, susține Becerra. În aceste condiții, identificarea mai multor factori poate fi necesară pentru reducerea sau inversarea degenerării maculare. Experții americani au anunțat că vor continua să exploreze „modalități de a uti- liza imitații ale unor proteine ca posibil tratament terapeutic pentru oameni”.