Main menu

header

895 15 1de Roxana Istudor şi Claudia Mîţoi

Gătitul, spălatul vaselor, curățenia sau grădinăritul pot reduce riscul de Alzheimer cu un procent semnificativ, arată rezultatele unei cercetări recente, derulate în China. Această descoperire se alătură unei liste notabile de beneficii pe care le generează pentru corp și minte cele mai simple și mai frecvente treburi casnice.

Echivalează cu exercițiile fizice

Un studiu efectuat pe mai mult de jumătate de milion de adulți a constatat că aceia dintre ei care făceau treburi casnice aveau un risc cu 21% mai scăzut de a dezvolta diverse forme de demență, inclusiv Alzheimer. Potrivit specialiștilor de la Universitatea Sichuan, efectuarea treburilor casnice aprope egalează efectele de protecție ale efectuării de exerciții fizice, fiind pe locul al doilea după activități ca mersul în ritm rapid sau plimbările cu bicicleta. În același timp, experții chinezi au descoperit că pe locul al treilea din perspectiva prevenirii demenței se situează întâlnirile cu familia și prietenii - vizitele sociale - scăderea ratei fiind de 15%. Pe scurt, „studiul nostru a constatat că exercițiile fizice, treburile casnice și vizitele sociale sunt legate de un risc redus de apariție a diferitelor tipuri de demență”, explică specialistul Huan Song.

Protecție sporită împotriva căderilor și fracturilor

Cercetătorii chinezi au analizat datele din studiul Biobank, din Marea Britanie, care a urmărit markerii de sănătate ai unui număr de 501.376 de vârstnici, timp de 11 ani. Rezultatele au arătat că persoanele cele mai implicate în activități fizice, inclusiv treburi casnice, au fost cel mai puțin expuse la semne de demență. Studii anterioare au pus în evidență faptul că efectuarea treburilor gospodărești este legată de o forță mai bună a picioarelor și, prin extensie, de o protecție sporită împotriva căderilor și fracturilor la adulții în etate. Participanții la cercetare au fost chestionați cu privire la intensitatea și frecvența treburilor casnice pe care le făceau în mod regulat. Sarcinile ușoare au inclus spălatul rufelor, ștersul prafului, aranjarea patului, întinsul rufelor, călcatul, ordonarea lucrurilor și gătitul, iar în categoria celor grele intră curățarea ferestrelor, schimbarea așternutului, aspiratul, spălarea podelei și bricolajul sau decorarea.

Estimările prevăd că numărul cazurilor de demență la nivel mondial se va tripla, la peste 150 de milioane de persoane, până în 2050 (revista Neurology)

Ştersul mobilei, inclusiv al electrocasnicelor din bucătărie, „arde” până la 180 de calorii la persoanele de 70-75 kg

Stimulează metabolismul

Treburile casnice pot stimula metabolismul, contribuind la gestionarea greutății corporale. Potrivit studiilor, împingerea aspiratorului prin fiecare cameră din casă arde circa 100 de calorii în 30 de minute, în cazul unei persoane cu o greutate de 55 de kilograme, și 166 de calorii, în cazul cuiva care cântărește 90 de kilograme. De asemenea, spălatul mașinii și al vaselor sunt activități curente care consumă sute de calorii, la fel curățatul burlanelor, greblatul curții, tunsul ierbii, orele de joacă cu copiii sau plimbatul câinelui. În același timp, aceste tipuri de mișcare, aparent simple față de sesiunile de la o sală de fitness, mențin flexibilitatea, susțin funcționarea inimii (mersul alert împreună cu animalul de companie este un bun exemplu în acest sens) și generează o stare de spirit bună, bazată pe satisfacția muncii îndeplinite.