Main menu

header

895 12 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Limba este caracterizată drept cel mai puternic mușchi a corpului, ce ne permite să simțim gustul alimentelor, să înghițim, și fără de care vorbirea ar fi imposibilă. Orice afecțiune care apare la nivelul ei poate induce rapid o senzație de disconfort. Din păcate, există o serie de afecţiuni care pot ataca organul şi, implicit, lăsate la voia întâmplării, pot duce la complicaţii. Medicul stomatolog Alexandra Vasiliu (medalion) ne-a explicat ce înseamnă o limbă sănătoasă, cum ştim când aceasta suferă, ce boli indică şi cum le tratăm.

„Deține multiple funcții în masticație, vorbire, gust”

- În primul rând, ce este limba și care este rolul ei?

- Limba este un organ muscular de simț ce deține multiple funcții în masticație, vorbire, gust. În masticație, ea are rolul de a prelua alimentele pătrunse în cavitatea orală și de a le amesteca cu saliva, în vederea digestiei acestora. Mișcările limbii au, de asemenea, sarcina de a fragmenta și de a pregăti bolul alimentar înainte ca acesta să fie înghițit. În vorbire, limba este implicată în pronunția vocalelor și a consoanelor, alături de arcadele dentare. Prin contactul limbii cu suprafețele dentare, iau naștere sunetele ce alcătuiesc cuvintele. Pe suprafața ei se găseşte o mucoasă specializată în recunoașterea diferitelor gusturi, arome prezente în alimente. Mai mult, există zone ale limbii specifice fiecărui tip de gust: dulce, sărat, acru, amar. Astfel, putem aprecia cu ce tip de aliment venim în contact.

- Ce înseamnă o limbă sănătoasă?

- O limbă sănătoasă se definește prin mai multe criterii, dintre acestea putem enumera: aspectul, culoarea, relieful, mărimea. Orice modificare la nivelul acestora trebuie urmărită îndeaproape pentru a putea preveni o eventuală afecțiune. Limba este unul dintre mușchii cei mai informaţi ai corpului. În afară de îndeplinirea funcţiilor digestive.

„Profilul sănătos este mat, rugos”

- Cum trebuie să arate o limbă sănătoasă?

- Profilul sănătos al limbii este cel mat, rugos, culoarea este uniformă, roz deschis, relieful este uniform și simetric.

- Am tot auzit termenul „geografic”. Ce este limba geografică?

- Limba geografică, cunoscută şi sub numele de glosită migratorie, este o variantă benignă a mucoasei limbii care apare într-un procent de până la 3% din populație, indiferent de sex, fără o cauză cunoscută, existând totuși o predispoziție familială. Ea nu este o afecțiune, o patologie, ci doar un aspect diferit al limbii față de majoritatea populației. În mod normal, limba este acoperită cu mici umflături, adică nişte proeminenţe scurte, fine, asemănătoare părului. În cazul în care ne confruntăm cu varianta geografică, petele de pe suprafaţa limbii apar ca „insule” roşii, netede, cu marginile uşor ridicate, de cele mai multe ori. Leziunile se vindecă, de regulă, într-o zonă şi migrează într-o alta. Limba geografică nu este asociată cu infecţiile sau cancerul, dar poate provoca, uneori, disconfort al limbii şi sensibilitate crescută la unele condimente şi dulciuri.

„Organul de simț devine albicios spre gălbui”

895 12 2- Ce alte afecțiuni pot apărea la nivelul limbii?

- Există o serie de afecțiuni ale limbii, de la cele care aparțin unei boli de sistem care are manifestare și la nivelul cavității orale, până la cele proprii ale limbii, atât afecțiuni benigne, cât și maligne.

- Un exemplu?

- Un exemplu de afectare benignă este limba saburală, care apare la persoanele deshidratate sau la cele cu stări de febră. Aspectul organului devine unul încărcat, albicios spre gălbui, apar leziuni dureroase ce limitează funcțiile limbii. Revenirea la normal se produce de la sine, odată cu reluarea mișcărilor normale și a nivelului optim de hidratare a organismului.

„Culoarea, mărimea şi simetria se modifică”

- Ce înseamnă o limbă roșie?

- Limba poate căpăta o culoare mai închisă, roșie, atunci când mucoasa ei suferă modificări cum ar fi: leziuni traumatice produse de alimente fierbinți sau dure, tăioase, descuamări cauzate unor afecțiuni sistemice ce afectează structura normală a limbii.

- Care sunt semnele că avem o limbă bolnavă?

- Semnele care trebuie să ne atragă atenția sunt cele legate de modificări ale culorii, reliefului, mărimii, simetriei limbii. Orice modificare apărută la nivelul limbii trebuie evaluată inițial de un medic stomatolog și în funcție de datele analizate se poate cere, după caz, și un consult de specialitate la un medic infecționist, medic chirurg oro-maxilo-facial pentru un diagnostic corect.

„Condimentele exacerbează durerea linguală”

- Care sunt cauzele de îmbolnăvire a limbii?

- Cauzele apariției unei afecțiuni la nivelul limbii pot fi de natură generală, în legătură cu o afecțiune sistemică, boli autoimune, sistem imunitar afectat, medicație, sau de natură locală, ce interesează exclusiv limba, de amintit limba saburală.

- Ce alimentele pot acutiza o eventuală afecțiune?

- Alimentele care pot exacerba durerea linguală sunt condimentele, adică sarea, piperul, boiaua dulce, dar şi unele fructe cum ar fi citricele - lămâia, portocala, grepfrutul, ananasul, kiwi, anumite legume - roșiile, ardeiul iute. De asemenea, temperatura ridicată a alimentelor poate genera un disconfort la nivelul mucoasei limbii.

„Aspectul «crăpat», cu fisuri poate avea o cauză ereditară”

- Sunt afecțiuni care se pot transmite?

- În general, o infecție virală sau bacteriană se poate transmite doar dacă există o poartă de intrare în organism și un contact prelungit cu agentul patogen - virusul, bacteria, ce sunt prezente în sânge și în salivă. Cu toate acestea, se recomandă evitarea utilizării la comun a tacâmurilor în cazul în care există o persoană diagnosticată cu o infecție virală de tipul hepatitei sau bolii HIV.

- Ce înseamnă limba crăpată?

- Limba cu aspect „crăpat”, cu fisuri poate avea o cauză ereditară și nu reprezintă o afecțiune în sine, dacă alte manifestări nu sunt prezente. Pe faţa dorsală sunt prezente numeroase șanțuri, mai mult sau mai puțin adânci, sau poate apărea un șanț mai proeminent pe linia mediană a limbii, cu altele secundare care merg spre marginea limbii.

„Orice modificare la nivelul limbii trebuie urmărită îndeaproape pentru a putea preveni o eventuală afecțiune“

Limba poate arăta cum staţi cu sănătatea, dar şi ce stare emoţională aveţi. Învăţând cum funcţionează limba, aceasta vă ajută la ghidarea în scopul descoperirii diferitelor boli

„Se urmăreşte pe cât posibil îndepărtarea factorului declanşator“

- Cum tratăm afecţiunile limbii?

- În funcție de cauza ce a determinat fiecare afecțiune în parte se stabilește un tratament specific. În primul rând, se urmărește pe cât posibil îndepărtarea factorului ce a declanșat modificarea de la nivelul limbii și apoi se poate administra un tratament pe cale generală - vitaminoterapie și aplicații locale de unguente, ape de gură.