de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Ca hormon necesar pentru dezvoltare musculară, testosteronul are o importanță covârșitoare pentru organismul bărbaților. De la apetitul sexual și masa musculară până la starea de spirit și rezistența oaselor, testosteronul afectează masiv corpul masculin.
Iritabilitate, scăderea interesului pentru activitate sexuală
Scăderea nivelului de testosteron generează modificări semnificative ale corpului bărbaților. Acest hormon produs de testicule există și în organismul feminin, dar în cantități mult mai mici. Nivelul de testosteron scade pe măsură ce bărbații îmbătrânesc. Aceasta este o consecință naturală a înaintării în vârstă și procesul are loc treptat. În timp ce mulți bărbați nu prezintă niciun simptom de scădere a nivelului de testosteron, pentru alții, fenomenul este mult mai pregnant și are consecințe deopotrivă la exterior și în interior. Supranumit și andropauză, acest proces poate genera stări de iritabilitate, scăderea interesului pentru activitate sexuală, oboseală, slăbiciune, chiar bufeuri și depresie. Dintre schimbările vizibile pe care le generează scăderea nivelului de testosteron pot fi amintite atrofia musculară, obezitatea, pierderea părului de pe corp, micșorarea testiculelor, creșterea în volum a sânilor. La nivel intern, dat fiind faptul că una dintre numeroasele funcții ale testosteronului este de a ajuta la producerea spermatozoizilor, scăderea nivelului acestui hormon crește riscul ca bărbatul să nu poată avea copii.
Predispune oasele la fracturi
Testosteronul scăzut afectează direct oasele. Deși osteoporoza este de obicei un risc asociat înaintării în vârstă a femeilor, boala apare și la bărbați, testosteronul scăzut subțiind și slăbind oasele, care devin mai predispuse la fracturi. În plus, unele dintre modificările care pot apărea dată cu un nivel scăzut de testosteron sunt schimbările de dispoziție, concentrarea slabă și senzația de oboseală sau de lipsă de energie. De asemenea, potrivit studiilor, scăderea nivelului de testosteron poate aduce anemie, apnee de somn, depresie. Deși înaintarea în vârstă este cea mai frecventă cauză a scăderii nivelului de testosteron la bărbați, pot exista și alte motive care duc la acest rezultat - diabetul, afecțiunile rinichilor, ale ficatului, boala pulmonară obstructivă cronică, medicamentele cu steroizi, terapiile cu radiații, chimioterapia. În ansamblu, scăderea naturală a testosteronului este experimentată mai târziu în viață de bărbați și este foarte diferită de schimbarea relativ bruscă a hormonilor din timpul menopauzei.
Atenţie! Medicamentele cu steroizi pot duce la scăderea drastică a nivelului de testosteron
Efectele secundare ale tratamentului cu testosteron pot include prostată mărită, acnee, exces de globule roșii, umflarea gleznelor, infertilitate
Testare şi tratament
Testele pentru nivelul de testosteron sunt efectuate prin prelevarea de probe de sânge, dimineața devreme. Nivelurile normale de testosteron variază între aproximativ 300 și 1.000 de nanograme per decilitru (ng/dL). În cazul în care diagnosticul este confirmat, medicul poate recomanda terapia de înlocuire a testosteronului, care se adresează numai bărbaților confirmaţ cu un nivel scăzut de testosteron. Pacienților le pot fi prescrise injecții intramusculare (cea mai puțin costisitoare formă de tratament), geluri plasate direct pe piele (hormonul este absorbit încet în sânge) sau plasturi bucali, plasați pe gingii, la fiecare 12 ore, care se schimbă zilnic și eliberează lent testosteron.