Main menu

header

897 15 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Cărbunele activat este o pulbere fină, inodoră, ale cărei proprietăți de absorbție a toxinelor au o gamă largă de utilizări medicinale, de la afecțiuni interne la probleme externe.

Tratează supradozele de medicamente

Fabricarea cărbunelui activat îi conferă excelente calități de absorbție, reducându-i porii și crescându-i suprafața totală de acțiune - o linguriță cu cărbune activat are aproximativ aceeași suprafață ca un teren de fotbal, notează medicalnewstoday.com. Pe lângă faptul că Organizația Mondială a Sănătății a aprobat cărbunele activat pentru tratamentul de urgență al supradozelor de medicamente, se remarcă faptul că acest tip de cărbune este propus ca tratament pentru o listă în continuă creștere de afecțiuni. Practic, cărbunele activat s-a dovedit deosebit de eficient în eliminarea toxinelor din uree, care reprezintă principalul produs secundar al digestiei proteinelor. Potrivit rezultatelor unor teste pe animale de laborator, o doză de patru grame per kilogram de cărbune activat pe zi a avut ca rezultat reducerea semnificativă a inflamațiilor și a insuficienței la nivelul rinichilor exemplarelor testate.

Combate gazele intestinale, fără efecte secundare

Studii de dată recentă au pus în evidență faptul că pulberea de cărbune activat diminuează gazele intestinale. Practic, lichidele și gazele prinse în intestin pot trece cu ușurință prin milioanele de mici găuri din acest tip de cărbune, procesul neutralizându-le. Pe parcursul testelor, voluntarilor li s-au administrat 448 de miligrame de cărbune activ, de trei ori pe zi, timp de două zile înainte de examinarea cu ultrasunete și încă 672 de miligrame în dimineața consultului. Rezultatele au arătat că s-a îmbunătățit notabil vizibilitatea organelor care nu mai erau „ascunse” de acumulările de gaze. Un alt studiu a evidențiat faptul că peste o treime dintre participanți au înregistrat o reducere importantă a durerii abdominale, fără efecte secundare, după administrarea a 140 de miligrame de cărbune activat, de trei ori pe zi, timp de zece zile. Toate aceste dovezi au dus la introducerea acestui tip de cărbune printre remediile recomandate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

Cărbunele activat se „prinde” de substanţele chimice dăunătoare din intestin şi previne absorbţia acestora

Zeci de produse de menținere a sănătății orale și de albire a dinților conțin cărbune activat, pentru proprietățile antivirale, antibacteriene, antifungice și de detoxificare ale acestei substanțe

Cărbunele activat poate reduce sau chiar stopa absorbţia substanţelor din anumite medicamente