de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Palpitațiile cardiace sunt mai frecvente în lumea contemporană decât s-ar putea crede. Pe lângă faptul că, din motive de siguranță, este nevoie de un consult medical în cazul în care aceste palpitații sunt frecvente sau severe, există complementar și variante neinvazive de a calma senzația de bătaie neregulată a inimii sau de puls accelerat.
Tehnici de respirație, yoga, pauze la birou
În cele mai multe cazuri, palpitațiile cardiace nu au în spate o cauză medicală gravă. Dar, fiind foarte neplăcute și cu potențial de a afecta viața de fiecare zi, pot fi abordate pornind de la modificări ale stilului de viață, acolo unde se află adevăratele cauze ale acestor bătăi neregulate ale inimii. Potrivit specialiștilor, anumite tehnici care pot fi efectuate la domiciliu sunt de folos pentru calmarea palpitațiilor cardiace. Dat fiind faptul că stresul este un factor major în ecuația instalării acestor bătăi de inimă, cei afectați au la dispoziție meditația, pauzele scurte și dese, pentru detașare, la birou, tehnicile yoga, petrecerea timpului în aer liber. Un exercițiu de respirație foarte eficient este următorul: închideți ochii, apoi inspirați pe nas numărând până la 4, concentrându-vă atenţia asupra aerului care pătrunde în plămâni. Ţineţi-vă apoi respiraţia până când numărați din nou până la 4. Expirați uşor, numărând din nou până la 4. Repetați timp de patru minute, asigurându-vă că sunteți într-un loc liniştit, că aveți musculatura corpului relaxată și că executați exercițiul cu o mână pe stomac, pentru ca respirația să fie abdominală.
Eliminarea aportului de stimulente
Palpitațiile inimii pot deveni perceptibile după utilizarea unui stimulent. În această categorie intră tutunul, unele medicamente pentru răceală și tuse, băuturi cu cofeină (cafeaua, ceaiul), supresoarele de apetit, unele medicamente pentru sănătatea mintală. În cazurile tratamentelor pe bază de prescripție medicală, este necesar un consult medical. În ceea ce privește celelalte stimulente, simpla lor eliminare ar trebui să aibă efect de calmare a palpitațiilor. În același timp, este de evitat excesul de băuturi alcoolice. Chiar dacă nu crește de obicei ritmul cardiac, există cercetări de dată recentă care au pus în evidență faptul că un consum cât de redus de alcool zilnic este de natură să sporească riscul unei persoane de a dezvolta fibrilație atrială, palpitațiile cardiace fiind un simptom al acestei afecțiuni.
Apa rece are efect asupra nervului vag
Nervul vag conectează creierul de inimă, iar stimularea acestuia poate calma palpitațiile. Acest rezultat se obține prin mai multe mijloace simple: așezați gheață sau un prosop rece și umed pe față pentru câteva secunde; stropiți-vă fața cu apă foarte rece; faceți un duș cu apă rece; efectuați un masaj blând la nivelul gâtului. Pentru efecte mai precise, puteți consulta un specialist care vă va indica acele tehnici care vi se potrivesc cel mai bine. De asemenea, pentru calmarea palpitațiilor cardiace se recomandă și păstrarea echilibrului electrolitic, întrucât electroliții, molecule încărcate electric care sunt prezente în întregul corp, sunt implicate în multiple funcții ale organismului, reglând, printre altele, și ritmul cardiac. Numărul de electroliți poate crește prin consumul de alimente bogate în sodiu, potasiu, calciu, magneziu și care să includă cartofi, banane, avocado, spanac, produse lactate, legume cu frunze verzi, nuci și pește.
Exercițiile fizice reduc factorii declanșatori
Exercițiile fizice pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară generală și ajută la restabilirea ritmului natural al inimii. De asemenea, sunt renumite pentru capacitatea de a reduce stresul și anxietatea, care sunt în foarte multe cazuri factori declanșatori ai neplăcutelor simptome. În special exercițiile cardio ajută la întărirea inimii, ceea ce previne sau reduce palpitațiile. Formele benefice de exerciții includ mersul în ritm rapid, alergarea, ciclismul și înotul. Pe de altă parte, rămâne important să fie identificate acele tipuri de antrenamente care ar putea crea probleme persoanelor predispuse la bătăi neregulate ale inimii.
Menţineţi hidratarea în parametri optimi
Când corpul devine deshidratat, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a face să circule sângele, ceea ce poate provoca palpitații. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, cantitatea recomandată de apă pe parcursul zilei poate varia în funcție de vârstă, anotimp, greutate corporală sau sex. Chiar dacă nu există cifre fixe pentru cantitatea de apă pe care ar trebui s-o bea fiecare, atunci când crește ritmul cardiac sau preventiv, de fiecare dată când se instalează starea de sete sau se observă închiderea la culoare a urinei ori intervin migrenele, se consumă apă, în medie 1,5-2 litri zilnic.