de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Tehnologia de ultimă generație își dovedește din nou aplicabilitatea majoră în domeniul sănătății. O echipă de experți americani a creat lentilele de contact inteligente, care detectează cancerul în stadii incipiente.
„Citesc” lacrimile
Oamenii de știință de la Institutul Terasaki pentru Inovare Biomedicală, din Los Angeles, au creat primele lentile de contact care pot depista cancerul examinând substanțele chimice din ochii purtătorului. Potrivit cercetătorilor, lentilele detectează tumorile prin identificarea anumitor substanțe găsite în lacrimi în stadiile incipiente ale bolii. „Această lentilă de contact cu microcameră de semnalizare conjugată cu anticorpi (ABSM-CL) poate fi colorată pentru detectare cu anticorpi specifici etichetați cu nanoparticule pentru vizualizare selectivă. Aceasta oferă o platformă poten- țială pentru prescreeningul cancerului și un instrument de diagnosticare de susținere care este ușor și rapid”, arată autorii studiului, într-un comunicat de presă.
Tehnică rentabilă și noninvazivă
Echipa de experți afirmă că lentilele captează transportori numiți exozomi, „mesageri” din corpul uman, mici vezicule asemănătoare bulelor, secretate în sânge, salivă și lacrimi. Lentilele de contact sunt echipate cu microcamere legate de anticorpi, de care se lipesc acești exozomi. În experimente au fost testate lentilele cu succes pe exozomi secretați în lichide de laborator din zece linii diferite de țesut și celule canceroase și lacrimi, de la tot atâția voluntari. „Exozomii sunt o sursă bogată de markeri și biomolecule care pot fi vizate pentru mai multe aplicații biomedicale. Metodologia pe care echipa noastră a dezvoltat-o facilitează foarte mult capacitatea de a accesa această sursă”, explică specialistul Ali Khademhosseini. În timp ce metodele actuale implică echipamente complicate și costisitoare, tehnica simplă a echipei americane elimină aceste probleme, întrucât este rentabilă și noninvazivă. În plus, lacrimile sunt o sursă mai bună și mai curată de exozomi decât alte fluide corporale.
Lentila captează transportori numiţi „exozomi” din lacrimi şi îi analizează ca pe nişte markeri tumorali
Potrivit experților, fiecare lună în care cancerul trece nedepistat sporește riscul de deces cu 10%
Potenţial pentru un sistem de screening unic pentru toate afecţiunile
Exozomii sunt scanați folosind o pereche de anticorpi pe nanoparticule de aur, astfel încât semnele potențiale de cancer pot fi vizualizate. O analiză ulterioară a datelor culese de la subiecți a arătat că lentilele de contact au identificat exozomi în soluții din trei linii celulare cu markeri de suprafață variați, folosind diferite combinații de anticorpi. „S-a validat astfel capacitatea sistemului de a captura și detecta cu precizie exozomi cu diferiți markeri de suprafață. Cu aceste rezultate încurajatoare, următoarea generație de lentile de contact inteligente va putea fi o platformă de monitorizare neinvazivă, rapidă și ușor de utilizat pentru prescreening și diagnosticare a cancerului”, scriu cercetătorii, care și-au publicat studiul în revista Advanced Functional Materials. Descoperirea, considerată revoluționară, ar putea deschide calea către un program ieftin de screening „unic pentru toate afecțiunile”.