Main menu

header

898 13 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta

Boala Osgood-Schlatter cauzează durere și inflamații în zona genunchiului, începând de sub rotulă, până în interiorul tibiei. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de genunchi la adolescenți, mai ales la cei care joacă mult fotbal, baschet sau practică alte sporturi precum baletul și gimnastica. Cum poate fi tratată această afecțiune, aflați de la doctorul Andrei Maxim (medalion), medic specialist ortopedie-traumatologie și ortopedie pediatrică în cadrul Clinicii Physiomedica din Cluj-Napoca.

„Durerea apare brusc sau crește progresiv în intensitate”

- Ce este Boala Osgood-Schlatter?

- Boala Osgood-Schlatter este o afecțiune medicală caracterizată de durere și inflamație imediat sub articulația genunchiului, la nivelul tuberozității tibiale, unde se inseră ligamentul rotulian. În unele cazuri, concomitent, este afectat și ligamentul patelar (care conține rotula), putând fi chiar rupt.

- Cum se manifestă?

- Simptomele pot fi diferite, dar cele cardinale sunt reprezentate de sensibilitate sau durere sub genunchi (la nivelul proeminenței superioare a tibiei), însoțită de umflătură periarticulară. Durerea poate apărea brusc sau poate crește progresiv în intensitate. Aceasta este intensificată de activitatea fizică, fiind mai accentuată, în general, la unul dintre genunchi. De asemenea, poate apărea o umflătură sub nivelul rotulei, ce reprezintă o creștere de os nou, acolo unde tendonul trage de cartilajul de creștere.

„Iritația cartilajului de creștere este principala cauză”

898 13 2- De regulă, la ce categorii de vârstă apare această boală?

- Boala afectează adolescenții și copiii în creștere și este mai frecventă la băieți. Afecțiunea apare în jurul vârstei de 9-14 ani, în mod special la atleți, care fac sporturi ce implică alergatul sau săriturile, dar și urcatul și coborâtul frecvent al scărilor. Este comună printre fotbaliști, baschetbaliști, gimnaști sau practicanți de balet. Leziunea produsă cartilajului este dată de stres continuu, constant, pe o perioadă mai lungă, atunci când copilul realizează mișcări repetitive.

- Care sunt cauzele apariției?

- Iritația cartilajului de creștere este principala cauză. Oasele cresc prin intermediul unor cartilaje situate între metafiza și epifiza osoasă, la capătul oaselor lungi. Acestea există doar la copilul în creștere, după care se osifică. Fiind cartilaj, rezistența este mai mică decât a osului, ceea ce predispune la leziuni în caz de stres repetat. Tendonul patelar, ce conectează rotula la tibie, trage de acest cartilaj la nivelul tuberozității unde este prins, iar acest lucru cauzează durere.

„Se recomandă odihnă și aplicare locală de gheață”

- Ce investigații sunt realizate pentru diagnostic?

- Diagnosticul, de regulă, este clinic, pe baza semnelor și simptomelor, luând în considerare vârsta și activitatea fizică. Poate fi indicată și o radiografie de genunchi, în special pentru a exclude alte patologii, cum ar fi o fractură. Rar este indicat RMN-ul sau investigația PET-CT (combină în același timp două metode de examinare: tomografie pe bază de emisie pozitronică cu tomografie computerizată).

- În ce constă tratamentul și pentru cât timp se administrează?

- Tratamentul este conservator. Cel mai des, acesta constă în odihnă, aplicare locală de gheață, elevarea piciorului (n.r. - ridicarea piciorului pe un plan înclinat deasupra nivelului inimii) și administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene. Pe parcursul recuperării, este necesar repausul sportiv, dacă sportul respectiv provoacă agravarea simptomelor. Exercițiile de stretching ale musculaturii coapsei (cvadricepsul) sunt utile pentru a reduce tensiunea în tendonul patelar, deoarece mușchiul contractat agravează durerea. Se pot utiliza niște bandaje speciale, aplicate în jurul genunchiului (elastice sau din neopren), tot cu rolul de reducere a presiunii locale.

„Această patologie duce rareori la complicații”

- Când este nevoie de intervenție chirurgicală?

- Boala trece chiar de la sine în majoritatea cazurilor, odată cu creșterea și osificarea cartilajului. Dar, în cazuri extrem de rare, este indicată intervenția chirurgicală. Dacă durerea persistă chiar și după încetarea perioadei de creștere (14-18 ani) și dacă fragmentele osoase nu s-au vindecat, se poate recomanda operaţia, ce presupune extirparea fragmentelor osoase mici, formate la nivelul tuberozității tibiale, care irită tendonul, acesta fiind și el reparat sau suturat la nevoie.

- În cazul în care nu este tratată, la ce complicații poate să conducă această afecțiune?

- Patologia duce rareori la complicații. Acestea constau mai degrabă în durerea persistentă, continuă și severă, ce poate necesita injecții intraarticulare cu corticosteroizi, care reduc imediat inflamația. Acestea nu pot fi, însă, administrate pe termen lung, deoarece degenerează articulația. Durerea poate persista chiar și câțiva ani și, în astfel de cazuri, este indicată intervenția chirurgicală.

„Nu există metode sigure de prevenție”

- Ce recomandări aveți pentru cei chinuiţi de această afecțiune?

- Această boală nu trebuie să îngrijoreze, deoarece majoritatea adolescenților se vindecă fără nicio problemă pe termen lung. Este important ca aceștia să vină la medic din timp, imediat ce apar simptomele, mai ales în cazul copiilor sportivi, pentru un diagnostic corect și tratament adecvat, dar și pentru excluderea altor patologii care se pot prezenta similar. Repausul este esențial pentru vindecare, iar pauzele în timpul antrenamentului sunt utile în prevenția apariției durerii.

- Cum poate fi prevenită Boala Osgood-Schlatter?

- Nu există metode sigure de prevenție, însă riscul poate fi scăzut prin evitarea sporturilor ce afectează articulațiile genunchilor, oprirea din activitate atunci când apare durerea, pauzele frecvente, efectuarea exercițiilor de întindere a musculaturii coapsei și utilizarea unor pantofi de sport adecvați, care amortizează șocurile.

„Pe parcursul recuperării, este necesar repausul sportiv, dacă sportul respectiv provoacă agravarea simptomelor“

„Kinetoterapia reduce contractura şi presiunea la nivelul tendonului“

- Ce terapii sunt indicate în procesul de recuperare?

- Fizioterapia și kinetoterapia sunt, de regulă, indicate pentru ameliorarea simptomelor. Kinetoterapia este recomandată în planul de tratament, întrucât are rolul de a crește forța musculară, de a reduce contractura și presiu- nea la nivelul tendonului și de a crește mobilitatea la nivelul articulației. Prin urmare, aceasta poate corecta câteva dintre dezechilibrele care au participat la formarea bolii. Exercițiile de stretching sunt primordiale în acest caz, pentru a reduce tensiunea din cvadriceps. Acestea sunt asociate cu masajul de relaxare. Se realizează exerciții și pentru întărirea flexorilor și extensorilor genunchiului.

- Pacienții au voie să facă sport după vindecare?

- Se realizează exerciții specifice sportului practicat, pentru reintegrarea graduală a copilului. Dacă tratamentul este urmat corect, cu o perioadă de repaus și kinetoterapie, ce are un rol important în reintegrare, sportul poate fi reluat fără probleme, atunci când durerea dispare. Respectarea regulilor simple de repaus și odihnă și de purtare a pantofilor sport speciali pot preveni reapariția afecțiunii.