Main menu

header

898 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Alcoolul, mai ales atunci când este consumat în exces, poate afecta adolescenții, femeile, bărbații și persoanele în vârstă. Deși cei care consumă frecvent alcool rareori recunosc că au o problemă, granița dintre abuz și alcoolism, ambele considerate boli, este foarte fină, iar cele două se află la un pas distanță.

Femeile și vârstnicii, categorii cu risc major

Abuzul de alcool, inclus în diagnosticul tulburării consumului de alcool, este considerat o boală. Individul care abuzează de această substanță tinde să o folosească în continuare, în ciuda unor consecințe pentru sănătate și sociale majore. Femeile și vârstnicii tind să aibă concentrații mai mari de alcool în sânge comparativ cu bărbații și persoanele mai tinere care beau aceeași cantitate de alcool. Femeile alcoolice sunt mai expuse riscului de a dezvolta probleme de sănătate fizică, cum ar fi ciroza hepatică, afecțiuni ale inimii și leziuni nervoase, într-un ritm mai rapid decât bărbații dependenți de alcool. Pe de altă parte, și bărbații, și femeile manifestă probleme similare de învățare și de memorie ca urmare a consumului excesiv de alcool.

Țările producătoare de vin au cele mai ridicate rate de consum

Există o multitudine de efecte psihologice negative ale tulburării consumului de alcool, inclusiv depresia și comportamentele antisociale. Statisticile despre abuzul de alcool, tulburare mai puțin severă a consumului în Statele Unite includ afectarea a aproximativ 10% dintre femei și 20% dintre bărbați. Majoritatea persoanelor care dezvoltă tulburări severe de consum de alcool (dependență) fac acest lucru între 18 și 25 de ani. Simptomele tind să alterneze în timp, cu perioade de abuz de alcool și de abstinență. Datele internaționale privind consumul de alcool pe țări indică faptul că dintre statele europene, cele mediteraneene au cea mai mare rată de abstinență și că țările producătoare de vin au cele mai ridicate rate de consum de alcool. În multe țări europene, adolescenții trec direct de la bere la băuturile alcoolice tari.

Cele cinci etape funeste ale tulburării

Specialiștii au identificat cinci etape ale tulburărilor de consum de alcool. Prima este descrisă ca fiind accesul la alcool. În această etapă, minimizarea factorilor de risc face o persoană mai vulnerabilă la consum. A doua etapă variază de la experimentare sau consum ocazional până la consumul regulat, săptămânal. A treia etapă este caracterizată de faptul că se crește în continuare frecvența consumului de alcool și această fază poate include, de asemenea, cumpărarea sau chiar furtul pentru a obține alcool. În cea de-a patra etapă, utilizatorii au un consum regulat de alcool, au devenit preocupați de a bea și au dezvoltat probleme în viața lor socială, educațională, vocațională sau de familie, ca urmare a utilizării substanței. Cea de-a cincea etapă, finală, și cea mai gravă a consumului de alcool, este definită de persoana care se simte normal numai când consumă alcool. În această fază, comportamentele de asumare a riscului, cum ar fi furtul, angajarea în lupte fizice sau conducerea în stare de ebrietate cresc tot mai mult. De la acest punct până la alcoolism nu mai este decât un pas.

A treia cea mai frecventă boală mintală

Alcoolismul este considerat o boală mai degrabă decât o slăbiciune a caracterului sau un model de comportament nociv. Este a treia cea mai frecventă boală mintală, afectând peste 14 milioane de oameni numai în Statele Unite. Practic, alcoolismul este sfârșitul mai sever al spectrului amintitelor tulburări de consum de alcool. Este un model distructiv, care include consumul mai mare sau utilizarea acestuia mai mult decât este planificat și dificultăți de reducere a consumului sau incapacitatea de a-l utiliza cu moderație. Alte simptome potențiale includ petrecerea unei perioade excesive obținând sau utilizând alcool, alături de un răstimp mai mare de recuperare, funcționarea generală compromisă și totuși continuarea consumului de alcool, în ciuda conștientizării efectelor nocive pe care le are. În cazurile grave de alcoolism instalat, persoana a dezvoltat o toleranță sporită la alcool, are nevoie de cantități tot mai mari și, dacă nu are substanța, intră în sevraj.

Tremurături, halucinații, convulsii cu potenţial fatal

Înainte de a intra în orice program de reabilitare, internat sau ambulatoriu, pentru tulburarea consumului de alcool, trebuie abordată posibilitatea ca persoana cu această tulburare să sufere de simptome fizice ale sevrajului la alcool. Persoanele care suferă de alcoolism sunt expuse riscului de a dezvolta un set potențial fatal de simptome de sevraj - delirium tremens - care pot include bătăi neregulate ale inimii, transpirații, febră mare, tremurături, halucinații și chiar convulsii fatale, la câteva zile după ce încep simptomele de sevraj. Aceste persoane trebuie să intre într-un program de detoxificare, care include sprijin medical, monitorizare și prescrierea unor medicamente.

Favorizează peste 200 de afecţiuni

La nivel mondial, se consideră că alcoolul contribuie la mai mult de 200 de boli. Adolescenții care consumă excesiv alcool sunt expuși riscului de dezvoltare anormală a organelor ca posibil rezultat al anomaliilor hormonale cauzate de alcool. Mai grav, adolescenții tind să abuzeze de alcool simultan cu alte substanțe. Adolescenții bărbați care consumă băuturi abundente și finalizează mai puțini ani de educație comparativ cu adolescenții care nu beau. Cu cât o persoană este mai tânără când începe să bea, cu atât este mai probabil să dezvolte o problemă gravă cu alcoolul. De asemenea, numărul sinuciderilor în rândul fetelor de clasa a opta s-a dovedit de trei ori mai mare printre consumatoarele de alcool.

Indiferent că sunt persoane care fac exces de alcool sau alcoolici, marii consumatori suferă, în majoritatea cazurilor, de o malnutriție accentuată

Tratamente naturiste eficiente

Atunci când o persoană conștientizează cât de periculos este faptul că a căzut în capcana consumului excesiv de alcool și dorește să ia atitudine în mod conștient, are la îndemână o serie de alternative naturiste ieftine, care pot avea rezultatul scontat, până nu este prea târziu. Astfel, printre remedii sunt renumite uleiul de primula, administrat la recomandarea și în dozele prescrise de specialistul fitoterapeut, ginsengul, care are o capacitate remarcabilă de a descompune alcoolul din corp, de a reduce rata de absorbție a acestuia și de a elimina toxinele, tonicul din armurariu, care repară eficient daunele cauzate de excesul de alcool la nivelul ficatului, infuzia de păpădie, care reduce efectele alcoolismului, pătrunjelul-de-câmp, care ajută la gestionarea simptomelor sevrajului sau rădăcina de lemn-dulce, cunoscut tratament împotriva „poftei” de a consuma alcool.